ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Ναυαγοσωστική ως Ολυμπιακό Άθλημα - Οι Συγγραφείς

 H Ναυαγοσωστική ως Ολυμπιακό Άθλημα - Οι Συγγραφείς


Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD υπηρετεί τον υγρό στίβο και την ασφάλεια στο νερό ως ανανήπτης, ναυαγοσώστης, εκπαιδευτής ναυαγοσωστών και εκπαιδευτών, αθλοσώστης, προπονητής αθλητικής ναυαγοσωστικής, πανεπιστημιακός δάσκαλος, συγγραφέας, ερευνητής και διοργανωτής εκδηλώσεων (1993-). Ασχολείται με την πρόληψη τραυματισμών στο νερό στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Διδάσκει Εφαρμοσμένη και Αθλητική Ναυαγοσωστική στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών (2016-). Εργάστηκε ως Λέκτορας Υγρού Στίβου και Επισκέπτης Ερευνητής στο Leeds Metropolitan University (2003-2012). Με 19 βιβλία και 300+ δημοσιεύσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις, είναι ένας από τους πολυγραφό-τερους επιστήμονες ασφάλειας και διάσωσης στον κόσμο. Για το συγγραφικό, πανεπιστημιακό και επαγγελματικό έργο του έχει τιμηθεί 18 φορές από σημαντικούς οργανισμούς. Βραβεύτηκε 2 φορές από το International Swimming Hall of Fame, 4 φορές από το Royal Life Saving Society Commonwealth (υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ) και 2 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου για την παγκόσμια προσφορά του στην διάσωση. Έχει διοργανώσει ως συμπρόεδρος και μέλος οργανωτικής επιτροπής φεστιβάλ κινηματογράφου, συνέδρια και δράσεις ασφάλειας στο νερό και αθλητικής ναυαγοσωστικής με την αιγίδα διεθνών οργανισμών. Θεωρείται "πατέρας" της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.


Ο Ιωάννης Δημακόπουλος DipEdBEdMSc γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου της Ανθρωπιστικής Σχολής (Εθνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Απόφοιτος του τριετούς προγράμματος «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού» της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας με το ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Βόλο. Υπηρετεί ως Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Λεονταρίου Καρδίτσας και είναι πιστοποιημένος στη Διοίκηση στην Εκπαίδευση από το ΕΚΔΔΑ. Είναι μέλος και κριτής εργασιών στην Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Καινοτομίας. Εισηγητής επιμορφωτικών σεμιναρίων-δράσεων για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση στο ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας. Είναι Τμηματάρχης Εκπαίδευσης της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, μέλος της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδας, Τεχνικός Σύμβουλος σε παιδικές ακαδημίες ποδοσφαίρου και Επιστημονικός σύμβουλος σε ΚΔΑΠ με δραστηριότητες σε καινοτόμα προγράμματα φυσικής αγωγής με θέμα τις υπαίθριες δραστηριότητες και τον αθλητισμό αναψυχής. Είναι Καθηγητής Θεολογίας στα Κέντρα Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων. Έχει γράψει 6 βιβλία, 4 κεφάλαια, 45 άρθρα και 20+ ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Η Δρ. Ιωάννα Η. Μάστορα DipEd, BEd, MEd, PhD είναι παιδαγωγός εγνωσμένου διεθνούς κύρους με πολυσχιδές ακαδημαϊκό έργο και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕΚΠΑ. Έχει 18 έτη διδασκαλίας (Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής, Indianapolis, Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, ΑΤΕΙ Αθήνας. Συνεργάστηκε με επιφανείς παιδαγωγούς στις πέντε ηπείρους για το Ολυμπιακό Ιδεώδες, το "Ευ Αγωνίζεσθαι", τη διαπολιτισμική παιδεία και την αγωγή ειρήνης. Υπήρξε Επιστημονική Σύμβουλος στην Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004", στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, Γ. Γραμματέας & Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας, Γ. Γραμματέας στο Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας. Στόχος της είναι να διαδοθούν τα φωτογόνα μηνύματα του Ολυμπισμού-Ελληνισμού-Ανθρωπισμού στον κόσμο. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο ερευνητικό έργο (βιβλία, επιστημονικές ανακοινώσεις, άρθρα, κεφάλαια, δεκάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις). Ξεχωρίζουν ο "Οδηγός Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας για Εκπαιδευτικούς" (διδάχθηκε στα σχολεία με έγκριση του ΥΠΕΠΘ), το πρόγραμμα "Γίνε Πρωταθλητής στη Ζωή!" (διδάχθηκε σε σχολεία των 5 ηπείρων με έγκριση της ΔΟΕ και της UNESCO), "Ο Σύλλογος-το ζωντανό κύτταρο του Αθλητισμού" (ΓΓΑ), το "Ανάθρεψε έναν πρωταθλητή" για τα νηπιαγωγεία, και την έκδοση "Σκιάς Όναρ" του Υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετείχε ως Διεθνής Κριτής του εκπαιδευτικού πακέτου "Διδάσκοντας Αξίες" της ΔΟΕ για το Πεκίνο, διεθνών φεστιβάλ και ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι Μέλος διεθνών οργανισμών και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις.