ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αθλητική ναυαγοσωστική χαροποίησε το Ν.Ο. Ρεθύμνου

 


Η αθλητική ναυαγοσωστική χαροποίησε το Ν.Ο. Ρεθύμνου

Ρέθυμνο 27/12/2021. Η αγωνιστική ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνου γνώρισε για πρώτη φορά την αθλητική ναυαγοσωστική και διδάχθηκε με περίσσιο ενθουσιασμό μέρος των αγωνισμάτων της. Δέκα νεαροί κολυμβητές, 13-16 ετών ήρθαν σε επαφή με το ευρέως γνωστό άθλημα της ναυαγοσωστικής.

Στο μάθημα που παρακολούθησαν τα παιδιά, αρχικά εξοικειώθηκαν με τον εξοπλισμό και (σκοινιά, σωσίβια). Αφού έμαθαν τον τρόπο που λειτουργούν ως σωστικά μέσα, πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη. Τα αγωνίσματα που τους ενθουσίασαν περισσότερο και ζήτησαν να εμβαθύνουμε, ήταν η σκυταλοδρομία ρίψης σκοινιού και η μικτή σκυταλοδρομία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτά τα δύο «φαίνεται να έχουν περισσότερη αδρεναλίνη και ομαδικότητα».



Όσον αφορά το αγώνισμα σκυταλοδρομίας ρίψης σκοινιού ο πρώτος αθλητής βρίσκεται εκτός νερού στην άκρη της πισίνας, ενώ οι υπόλοιποι τρεις εντός πισίνας σε απόσταση 12 μέτρων με τεντωμένο σκοινί. Σε αντίθεση με το προηγούμενο αγώνισμα στο οποίο επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά η ίδια διαδικασία, στην μικτή σκυταλοδρομία κάθε αθλητής έχει ξεχωριστό έργο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οποιαδήποτε πρακτική δυσκολία έτυχε, ξεπεράστηκε επιτόπου με τους μικρούς κολυμβητές να ζητούν τη βοήθεια μας χωρίς δισταγμό. Η επιθυμία τους μάλιστα να φέρουν την νίκη στην ομάδα ήταν τόσο έντονη με τους ίδιους να συζητούν την συμμετοχή τους σε μελλοντικά πρωταθλήματα από το πρώτο κιόλας μάθημα. «Θα τους κερδίσουμε όλους στο σκοινί» αναφέρει ο Κωνσταντίνος ενώ η Ελευθερία μας είπε «Νιώθω πραγματική ναυαγοσώστρια μεταφέροντας την συναθλήτρια μου με το σωσίβιο στον τερματισμό».

 


Συνοψίζοντας η επίσκεψη στα παιδιά του ΝΟΡ ήταν μία εμπειρία που πραγματικά θα μου μείνει αξέχαστη. Ο ενθουσιασμός και η χαρά στα πρόσωπα τους είναι τα στοιχεία που κρατάω καθώς και η ευγνωμοσύνη που μας έδειξαν τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και οι προπονητές τους και γι’ αυτό τους υπέρ ευχαριστούμε για την φιλοξενία και την εμπιστοσύνη.


 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project Safe Greece”.