ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το άγχος έγινε ευτυχία χάρη στον ενθουσιασμό των παιδιών για την αθλητική ναυαγοσωστική

 


Το άγχος  έγινε ευτυχία χάρη στον ενθουσιασμό

των παιδιών για την αθλητική ναυαγοσωστική

 

Γλυφάδα 28.7.2021. Συμμετέχοντας στο πρωτότυπα διαδραστικό μάθημα της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, για να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις του μαθήματος και να κλείσει όμορφα το εξάμηνο, πραγματοποιήσαμε με την συμφοιτήτριά μου Δανάη πρακτική εξάσκηση σε 12 παιδιά 5-12 ετών στο καλοκαιρινό camp του σύλλογο ΑΝΟΓ.

Ήμασταν αρκετά αγχωμένες και περίεργες για το πώς θα εξελιχθεί το μάθημα, αλλά οι υπεύθυνοι του συλλόγου ήταν πολύ ευπρόσδεκτοι και ευγενικοί και τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και με όρεξη να αθληθούν. Μόλις τους ανακοινώσαμε πως θα διδαχτούν Αθλητική Ναυαγοσωστική, κατευθείαν όλοι οι μικροί κολυμβητές φώναξαν «ξέρουμε, μπορούμε να σας δείξουμε». Αυτή ήταν πολύ θετική εξέλιξη καθώς δεν χάναμε χρόνο να εξηγούμε από την αρχή τους κανόνες και έτσι το μάθημα είχε μια ομαλή και γρήγορη ροή. Κατευθείαν ξεκινήσαμε προθέρμανση με κολύμπι ελεύθερο 2x25μ και 4x25μ ελεύθερο με σωσίβιο σε μορφή σκυταλοδρομίας, καθώς το μεταβίβαζαν στον επόμενο της ομάδας. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στο κυρίως μέρος, όπου επικεντρωθήκαμε στα  αγωνίσματα «μεικτή σκυταλοδρομία 4Χ50μ» και «ρίψη σχοινιού», ώστε να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον με τη μορφή παιχνιδιού,  προσαρμόζοντάς τα βέβαια στο επίπεδο και την ηλικία (5-12 ετών) των παιδιών, που ήταν αρκετά μικρή όπως και η εμπειρία τους στο κολύμπι. Όπως προαναφέραμε λόγω του επιπέδου των παιδιών μειώσαμε την απόσταση σε 15-20μ περίπου, διότι τα 50μ ήταν αρκετά κουράζονταν εύκολα. Στο τέλος ασχοληθήκαμε με τη «ρίψη σχοινιού», άθλημα το οποίο τους ενθουσίασε, τους φαινόταν κάτι πολύ διαφορετικό σαν να είναι cowboy/girl και πετάνε το λάσο, για να κάνουν τη διάσωσή τους. Μειώσαμε ξανά την απόσταση στα 5-6μ περίπου για τους προαναφερθέντες λόγους και το ευχαριστήθηκαν πολύ καθώς μπορούσαν να φτάσουν όλοι το σχοινί και να συναγωνιστούν ο ένας τον άλλον.

Tο μάθημα κύλησε όμορφα και ομαλά. Tα παιδιά ήταν κατενθουσιασμένα και συμμετείχαν ενεργά. Ένιωθαν χαρούμενα και υπερήφανα που έμαθαν να σώζουν και σώθηκαν από τους συμμαθήτες τους. Kαθώς αντάλλαζαν ρόλους και τα θύματα έπαιζαν πολύ ωραία πως πνίγονταν και είχαν ένα τεράστιο χαμόγελο, μόλις έπιαναν το σωσίβιο. Τα παιδιά δεν ήθελαν να βγουν από την πισίνα και είχαν μαγευτεί από το σκοινί. Ακόμη και ένα αγοράκι που φοβόταν το νερό και ότι δεν θα τον σώσουν, σιγά-σιγά είδε, πως διασκέδαζαν οι φίλοι του, που τον ενθάρρυναν και τα καταφέραμε να συμμετάσχει. Στο τέλος δεν ήθελε να σταματήσει.  Ήμουν βέβαιη ότι το μάθημα ήταν επιτυχημένο! Θα μου μείνει αξέχαστο. Eίχα μεγάλη χαρά και ευτυχία με την έκβαση. Πρόσφερα μία απολαυστική και χρήσιμη εμπειρία στα παιδιά και ερέθισμα για να ασχοληθούν με «το άθλημα που σώζει ζωές», να μην ξεχνάνε να αθλούνται και να εξασφαλίζουν ασφάλεια για αυτούς και τους γύρω τους.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Δανάη-Γλυκεριά Κουτέλα, Μαλβίνα Γαλανάκη.