ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμόγελα χάρισε η αθλητική ναυαγοσωστική στους αθλητές του ΟΦΝΙ

 


Χαμόγελα χάρισε η αθλητική ναυαγοσωστική στους αθλητές του ΟΦΝΙ

 

Αθήνα 15/01/2022. Διδασκαλία αγωνισμάτων Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στον Όμιλο Φιλάθλων Νέας Ιωνίας, σε 12 παιδιά από 14 έως 17 ετών.

Υπό την επιτήρηση του καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη, επισκεφτήκαμε την αγωνιστική ομάδα του ΟΦΝΙ (Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας) και οργανώσαμε πρόγραμμα για 12 παιδιά από 14 έως 17 ετών. Ξεκινώντας τη πρακτική διδασκαλία, κάναμε μια εισαγωγή, επισημαίνοντας λίγα λόγια για το τι είναι αθλητική ναυαγοσωστική, εστιάζοντας στις τεχνικές διάσωσης και ρυμούλκησης θύματος. Επειδή εκτός από το γεγονός ότι προσφέρει τα οφέλη όλων των αθλημάτων (άμιλλα, φυσική κατάσταση, κοινωνικοποίηση), είναι το μοναδικό άθλημα που συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς. Προσφέρει θέαμα και νεωτερισμό για την Ελλάδα. Στη συνέχεια εξηγήσαμε στα παιδιά ποια αγωνίσματα θα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν.


Αρχικά, τα παιδιά έκαναν 200μ προθέρμανση. Έπειτα, με τη βοήθεια μας, εξασκήθηκαν στο πως να τοποθετούν σε σωστή θέση το σωσίβιο γύρω από το ανδρείκελο έξω από το νερό καθώς και δοκίμασαν εντός νερού τη μεταφορά ανδρεικέλου. Με αυτόν το τρόπο ήταν πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουν τα αγωνίσματα


Το πρώτο αγώνισμα ήταν η μεταφορά θύματος-ανδρεικέλου. Τα παιδιά φάνηκε να ενθουσιάζονται κατευθείαν με την πρώτη τους κιόλας προσπάθεια παρόλο που τους φάνηκε κουραστικό. Αφού έκαναν όλοι από μια προσπάθεια προχωρήσαμε στο επόμενο αγώνισμα που ήταν η Ρυμούλκηση ανδρεικέλου. Στο αγώνισμα αυτό τα παιδιά μας περιέγραψαν ότι δυσκολεύτηκαν ελάχιστα στη διαδικασία να κουμπώσουν το σωσίβιο γύρω από το ανδρείκελο αλλά εν τέλη τα κατάφεραν.


Συνεχίζοντας με το τρίτο αγώνισμα, τη σκυταλοδρομία μεταφοράς ανδρεικέλου (4x12,5μ). Τα παιδιά το απήλαυσαν και εξοικειώθηκαν με τη συνεργασία μεταξύ τους. Ο λόγος που επιλέξαμε σκυταλοδρομίες ήταν να ενθαρρύνουμε το αγωνιστικό πνεύμα και τη συνεργασία των παιδιών.


Το τελευταίο αγώνισμα ήταν η μικτή σκυταλοδρομία (4x25μ). Σε αυτό τα παιδιά μάθανε ακόμα καλυτέρα πως να λειτουργούν ομαδικά και εξέφρασαν ότι ήταν το αγαπημένο τους σε σχέση με τα προηγούμενα.


Τα παιδιά φάνηκε να το διασκεδάζουν καθ' όλη τη διάρκεια, αποκτήσαν νέες ξεχωριστές εμπειρίες και γνώσεις, ταυτόχρονα μάθανε πως να βοηθάνε κάποιον μέσα στο νερό και τι εξοπλισμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλλά και το πως. Τέλος, μας διατύπωσαν προφορικά τις εντυπώσεις τους για αυτό το εντυπωσιακό μάθημα που προσπαθήσαμε να τους μεταφέρουμε όλες μας τις γνώσεις με μεγάλη χαρά! Κάποια από τα λόγια των παιδιών ήταν: "Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία, είχε πολύ πλάκα και πολύ χρήσιμο".


Μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας το τμήμα κολύμβησης του Ομίλου Φιλάθλων Νέας Ιωνίας (έτος ίδρυσης 1926), ενέταξε στον ετήσιο προγραμματισμό όλων των κολυμβητικών επιπέδων την αθλητική ναυαγοσωστική, προσαρμοσμένη στην ηλικία και στο επίπεδο των παιδιών. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ κ. Χαλιορής Κωνσταντίνος δημοσίευσε φωτογραφικό υλικό στην επίσημη σελίδα του Ολυμπιακού σταδίου παρουσιάζοντας την αθλητική δράση.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» του ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project "Safe Greece".