ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο «Τσάρλι ο διασώστης» κέρδισε το ενδιαφέρον της Αρμενικής Πειραιώς

 

Ο «Τσάρλι ο διασώστης» κέρδισε το ενδιαφέρον της Αρμενικής Πειραιώς

 

Πειραιάς 27.03.2022. Η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε τα παιδιά τα οποία ήταν ηλικίας 6-8 ετών, αγόρια και κορίτσια, ήταν να γίνουν ένα με το παραμύθι ήταν να τους εξηγήσουμε αρχικά ποιος είναι ο Τσάρλι και στη συνέχεια με όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο γίνεται τη διαδικασία της ναυαγοσωστικής όπου τον εξηγούσαμε κατά τη διάρκεια διδασκαλίας του παραμυθιού. Τα παιδιά από την πρώτη διαφάνεια φαινόταν στα πρόσωπα τους η περιέργεια και η αγωνία για τη συνέχεια του παραμυθιού. Οι απορίες τους ήταν πολλές και εμείς τους τις λύναμε κάθε μία ξεχωριστά. Για να πετύχει αυτό, τους παρουσιάσαμε τον Τσάρλι σαν και αυτούς, δηλαδή ως ένα παιδί σε παρόμοια ηλικία με αυτούς που κυνηγούσε και προσπαθούσε να εκπληρώσει τα όνειρα του. Αναφέραμε ότι ο Τσάρλι ήταν ένα παιδί που βρισκόταν στις τελευταίες μέρες της ζωής του και πως τελευταία του επιθυμία ήταν να παρακολουθήσει τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς ονομαζόμενη “Baywatch”. Οι μικροί όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τη συγκεκριμένη σειρά. Καθώς εμείς διδάσκαμε το παραμύθι, στο μυαλό των παιδιών δημιουργούνταν πολλές απορίες τις οποίες τους τις λύναμε εμείς. Αξίζει να αναφερθεί πως η κάθε εικόνα ξεχωριστά έκανε πιο ρεαλιστικό την όλη φάση και τα παιδιά γίνονταν όλο και περισσότερο ένα με το παραμύθι. Για να κάνουμε το ενδιαφέρον να παραμείνει στα ύψη, τους κάναμε διάφορες ερωτήσεις όπως αν γνωρίζουν κάποιο άτομο είτε από τον οικογενειακό είτε από το φιλικό τους κύκλο που να τυγχάνει ναυαγοσώστης ή αν έβλεπαν κάποιο περιστατικό στη θάλασσα όπως πνιγμό, πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Όταν έφτασε λοιπόν το τέλος της ιστορίας και τελικά ο Τσάρλι κοιμήθηκε, στεναχωρήθηκαν αλλά από την άλλη τουλάχιστον κατάφερε να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό το γεγονός

θεωρώ πως έκανε τα παιδιά να πιστέψουν πως αν πραγματικά επιθυμούν κάτι ακόμη και δύσκολο, με πίστη και θέληση μπορούν να πετύχουν πολλά και σπουδαία πράγματα. Τέλος ήταν τα κουίζ όπου τα παιδιά έβρισκαν τις απαντήσεις πολύ πιο εύκολα από ό,τι περίμενα και αυτό επειδή θυμόντουσαν την ιστορία και δε χρειαζόταν να σκεφτούν ιδιαίτερα.


Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα Αρμενική Πειραιώς που μας εμπιστεύτηκε να διδάξουμε στους αθλητές της αυτό το ωραίο παραμύθι και αξίζει να αναφερθεί πως το διηγήθηκαν και οι ίδιοι στους φίλους τους στο σχολείο την επόμενη κιόλας μέρα.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του μαθήματος Αθλητική ναυαγοσωστική του ΣΕΦΑΑ Αθηνών στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. ΕικόνεςΑνδρέας Ανδρέου.