ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έναρξη Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής στη ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ

 


Έναρξη Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής στη ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ

 

Δάφνη 11.03.2022. Οι φοιτητές της ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ καλωσόρισαν με τον αναμενόμενο γνωστό ενθουσιασμό την έναρξη των μαθητών εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής. Παλιοί και νέοι φοιτητές συναντήθηκαν και γνώρισαν το μάθημα και όσους τους εκπροσώπησαν μέσα από την συμμετοχή τους στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής 2022  με την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (EANE). Να τι είπαν:

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σας συναντώ. Η φετινή μας συμμετοχή είχε πολλές δυσκολίες. Καταφέραμε να έχουμε μια καλή εμφάνιση. Ήδη ετοιμαζόμαστε για να αγωνιστούμε του χρόνου και θα είναι χαρά μας να σας έχουμε κοντά μας για να το ζήσετε και εσείς!» (Μιχάλης Γλυνάτσης, αρχηγός Ελληνικής αποστολής ΕΑΝΕ στην BULSCA 2022).

 

«Περάσαμε καταπληκτικά. Θέλουμε να το ζήσετε και εσείς. Σας περιμένουμε του χρόνου. Θα αποκτήσετε σημαντικές αθλητικές εμπειρίες και εφόδια για επαγγελματική αποκατάσταση» (Εφραίμ Χαλκιάς, έμπειρο μέλος Ελληνικής αποστολής ΕΑΝΕ στην BULSCA 2022).

 

«Θα το ξαναέκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Χαίρομαι που προπονήθηκα σήμερα μαζί σας. Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι ένα μοναδικό άθλημα από πολλές απόψεις» (Στέφανος Μουστάκης, μέλος Ελληνικής αποστολής ΕΑΝΕ στην BULSCA 2022).

 





«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη από το μάθημα. Συγκεκριμένα στο τέλος που κάναμε τις διασώσεις θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να σώσουμε την ζωή ενός ανθρώπου ανεξάρτητα με το αν θα ακολουθήσουμε αυτό το κομμάτι της ναυαγοσωστικής αργότερα. Ήταν τέλεια ανυπομονώ για το επόμενο μάθημα. Καλή σας συνέχεια» (Έλενα Σολδάτου).

«Ήταν υπέροχο το μάθημα και κατάλαβα πολλά πράγματα. Όπως ότι κάθε μια τις γνώσεις μπορεί να σώσει μια ζωή, για αυτό και όσοι κάνουν αυτό το επάγγελμα χαρακτηρίζονται από φιλανθρωπία, γνώσεις, θέληση και αποφασιστικότητα.  Χαίρομαι που είμαι σε αυτό το μάθημα  και είμαι βέβαιος ότι είναι και οι συνάδελφοί μου. Θα προτιμούσα να κάναμε έξτρα προσομοιώσεις ναυαγοσώστη στην θάλασσα και να ασκούμαστε σαν να υπήρχαν όντως θύματα να σώσουμε.» (Ορέστης Σταυρόπουλος).

 



«Η Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική αποτελεί πράγματι μάθημα ζωής. Η αίσθηση του ότι είσαι απόλυτα ικανός να σώσεις έναν αβοήθητο άνθρωπο μέσα στο νερό ανά πάσα στιγμή είναι μαγευτική. Σου προσδίδει αξία και ενισχύει την ταυτότητά σου ως άνθρωπο, ως ένα ον με ενσυναίσθηση και συμπόνια. Το πρώτο μας μάθημα μας παρείχε ακριβώς εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις για την διαχείριση ενός πνιγμού, καθιστώντας μας καλύτερους ανθρώπους, ανθρώπους γνωστικά εφοδιασμένους και ικανούς να συνεισφέρουν στο κοινωνικό τους σύνολο όποτε χρειαστεί. Σε ευχαριστούμε Στάθη που μας προσφέρεις απλόχερα αυτό το προνόμιο» (Αναστασία Νάστου).

«Διασωσεις με σχοινιά, σκυταλοδρομίες και διασωσεις διαφόρων ειδών πνιγόμενων το σημερινό θέμα. Ωφέλιμο και ταυτόχρονα διασκεδαστικό» (Σταύρος Μπάζος).

«Στάθη σήμερα το μαθημα και χωρίς υπολογιστή ήταν πάρα πολύ όμορφο! Κατεμέ όσο περισσότερη πράξη στο μάθημα τόσο περισσότερη κατανόηση και ευχαρίστηση του αντικειμένου! Σε ευχαριστούμε για το μάθημα!» (Αλέξανδρος Βαγιανός). 

 


«Το σημερινό μάθημα στο νερό ήταν πολύ ευχάριστο, καθώς αποκτήσαμε γνώσεις στο αντικείμενο της ναυαγοσωστικής και τα είδη θυμάτων» (Δοδοντζίδη Αναστασία).

«Το σημερινό μάθημα παρόλο που ξεκίνησε λίγο άδοξα εξελίχθηκε σε πολύ όμορφο! Ήταν πολύ διασκεδαστική η προπόνηση στην πισίνα καθόλη τη διάρκειά της και παράλληλα εποικοδομητική! Επιμείναμε σε συγκεκριμένα πράγματα αλλά με διάφορες παραλλαγές που επέλεξε ο καθηγητής πέρασε η ώρα πιο γρήγορα από ποτέ. Ελπίζω όλα τα μαθήματα μας να είναι όπως σήμερα, ανυπομονώ για τη συνέχεια…!» (Σκαμάγκα Σωτηρία)

«Σήμερα το μάθημα και χωρίς τον υπολογιστή ήταν πάρα πολύ όμορφο! Κατεμέ όσο περισσότερη πράξη στο μάθημα τόσο περισσότερη κατανόηση και ευχαρίστηση του αντικειμένου! Σε ευχαριστούμε για το μάθημα!» (Ανδρέας Λάμπρου).

«Το σημερινό μάθημα ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία και διαφέρει εντελώς από οτιδήποτε έχω βιώσει μέχρι στιγμής. Αν με ρωτούσαν, θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα» (Ναταλία Παπαδήμα).

«Το μάθημα σήμερα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και μας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον» (Δρακουλακη Εμμανουέλα).

«Παρά το γεγονός ότι δε συμβαίνει καθημερινά να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να σώσουμε ένα θύμα από το νερό, όταν αυτό συμβεί οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Το μάθημα της Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής παρέχει τις γνώσεις που χρειάζονται για την αποτελεσματική διαχείριση ενός τέτοιου περιστατικού. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Το σημερινό μάθημα παρείχε σε εμάς τις πρώτες απαραίτητες και βασικές γνώσεις για να αντιμετωπίσουμε έναν πνιγμό» (Γιούλη Παναγιωτάκη).

«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία η σημερινή. Η ναυαγοσωστική είναι ένα αντικείμενο το οποίο για εμένα εντάσσεται σε ένα από τα πιο κεραία επαγγέλματα στις μέρες μας που θα έπρεπε να ενταχθεί και στο σχολικό περιβάλλον. Όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να γνωρίζουν τουλάχιστον τα βασικά για το συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς και η χωρά εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης (πολλές παραθεριστικές τοποθεσίες με θάλασσα) αλλά και η σημασία της ανθρώπινης ζωής  καθιστούν το συγκεκριμένο αντικείμενο απαραίτητο εφόδιο για οποιονδήποτε άνθρωπο. Το συναίσθημα το οποίο σου δημιουργείται κατά την διάσωση και πόσο μάλλον μετά την ολοκλήρωση της διάσωσης είναι ξεχωριστό. Τέλος κατά την γνώμη μου η σημερινή εμπειρία με έκανε να καταλάβω ότι το να μην είσαι συγκεντρωμένος και προσεκτικός κατά την διάρκεια της διάσωσης μπορεί να έχει κόστος μιας ολόκληρης ανθρώπινης ζωής» (Γιώργος Συμεωνίδης).

«Στάθη το μάθημα της εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής ήταν αρκετά δραστήριο και ενδιαφέρον μάθαμε βασικές λαβές για ρυμούλκηση θυμάτων μέσα στο νερό και τα είδη θυμάτων.... Επίσης το μάθημα περιλάμβανε κάποια στοιχεία αθλητικής ναυαγοσωστικής και ήταν πραγματικά αρκετά διασκεδαστικό!» (Αθανασίου Χρήστος).

«Στο σημερινό μάθημα διδαχθήκαμε τα είδη θυμάτων μέσα στο νερό. Μου άρεσε πολύ που μιμηθήκαμε κάθε είδος θύματος. Με αυτόν τον τρόπο αφομοιώνουμε καλύτερα και αντιλαμβανόμαστε, σε κάποιον βαθμό, πως είναι σε μια συνθήκη έκτακτης ανάγκης ένα θύμα. Αρκετά σημαντικές και χρήσιμες γνώσεις για όλους τους ανθρώπους. Αναμένω για περισσότερες εμπειρίες.» (Αθηνά Μακράκη).

«Πάμε ξανά. Το εξάμηνο ξεκίνησε με την εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική. Σήμερα ήταν το πρώτο μάθημα. Περάσαμε τέλεια, ξανά συναντηθήκαμε με τους συμφοιτητές μας, κάναμε κάποια αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστική και ανυπομονούμε για το επόμενο μάθημα!!!!» (Μαρία Ζαραφωνίτη).

«Το χθεσινό μάθημα ήταν ένα σημαντικό φρεσκάρσιμα σ αυτά που χαμε διδαχθεί στο προηγούμενο εξάμηνο και μια πολύ διασκεδαστική και διδακτική εμπειρία, ανεξαιρέτως αν υπήρχε λάπτοπ ή όχι για τη θεωρία. Προσωπικά θεωρώ πως το αντικείμενο έχει μεγαλύτερη ουσία στην πρακτική του εφαρμογή, οπότε περισσότερη ώρα στο νερό/πρακτικό κομμάτι, δεν μπορεί να είναι ποτέ αρκετή. Ανυπομονώ να γνωρίσω και άλλες τεχνικές διάσωσης και να εξασκηθώ σ αυτές.» (Φωτιάς Νικόλαος).

«Παρευρέθηκα στο πρώτο μου μάθημα της εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής του κυρίου Στάθη Αβραμίδη! Συναντήθηκα ξανά με παλιούς συμφοιτητές μου καθώς και γνώρισα καινούργιους με τους οποίους δεθήκαμε και εκτελέσαμε με ευκολία και επιτυχία κάθε αγώνισμα. Μπορώ να πω λοιπόν με μεγάλη βεβαιότητα ότι όλες οι σκυταλοδρομίες που κάναμε μου είχαν λείψει. Ήταν ενα ευχάριστο και διασκεδαστικό μάθημα. Ανυπομονώ για το επόμενο πρακτικό μάθημα!!!» (Νάγια Καραντάσιου).


"Πρώτο μαθημα στην εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική λοιπόν και δεν του έλειπε τίποτα!!!! Ξεκινήσαμε με το αγαπημένο μου αγώνισμα της αθλητικής ναυαγοσωστικής: ρίψη σχοινιού, και μετά από τις σκυταλοδρομίες, που πάντα μας κάνουν να νιώθουμε σαν μικρά παιδιά, μάθαμε τα είδη θυμάτων στο νερό, ήταν πολύ ενδιαφέρον! Πραγματικά πριν πίστευα ότι όλοι θέλουν την ίδια αντιμετώπιση στον πνιγμό…κι όμως έκανα λάθος! Κάναμε και την πρώτη μας διάσωση…!!! Ανυπομονώ για την συνέχεια!!!!" (Δανάη Κουτέλα). 

"Οι εντυπώσεις μου για το μάθημα, παρακολουθώντας το έξω από την πισίνα, είναι σίγουρα θετικές! Πολλά καινούργια  πράγματα αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέροντα και κατανοητά. Ανυπομονώ να τα δω και στην πράξη την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη όσον αφορά την τεχνική αλλά και την αντοχή που απαιτείται για την πραγματοποίηση τους!!" (Κυριακή Λαδογιάννη).