ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακό Camp Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στο ΟΑΚΑ από ΕΑΝΕ - PCMF

 



Εντυπωσιακό Camp Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

στο ΟΑΚΑ από ΕΑΝΕ - PCMF

 Για περισσότερες φωτογραφίες κάντε κλικ εδώ.


Μαρούσι 6.4.2022. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation (PCMF), σύστησε με τεράστια επιτυχία το όμορφο και υποψήφιο Ολυμπιακό άθλημα που σώζει ζωές σε 7 κολυμβητικούς συλλόγους του ΟΑΚΑ ως μέρος του projectSafe Greece”.  

Συμμετείχαν οι εξής 7 αθλητικοί σύλλογοι: Παναθηναϊκός, Όμιλος Φίλων Νέας Ιωνίας, Ιδρία, Ροή, ΑΕΚ, Ωκεανός, Νηρέας. Νεαροί κολυμβητές προπονήθηκαν σε αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής πισίνας. Οι προπονητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα. Στο τέλος όλοι έλαβαν βεβαίωση και μετάλλιο συμμετοχής.

 


Σχόλια

Όλοι (αθλητές, προπονητές, εκπρόσωποι συλλόγων, γονείς) εξέφρασαν έντονο ενθουσιασμό για τη γνωριμία τους με τα αγωνίσματα. Πολλοί νεαροί αθλητές δήλωσαν ότι ήταν η ομορφότερη ημέρα της ζωής τους και ότι θα ήθελαν να ξαναζήσουν κάτι παρόμοιο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, είπε: «Η αλήθεια του ποταμού είναι το γρασίδι. Η αλήθεια της αθλητικής ναυαγοσωστικής ως μέσο πρόληψης πνιγμών στην πατρίδα μας είναι η ΕΑΝΕ».

 



Η Αντιπρόεδρος της ΕΑΝΕ, Ελευθερία Αβραμίδου, είπε: «Ο πλανήτης αποτελείται από 70% νερό. Η ΕΑΝΕ φροντίζει να τον κάνει 100% ασφαλή σε αυτό.»

Ο Διευθυντής Υγρού Στίβου του Παναθηναϊκού, Γιώργος Κόλλιας, είπε: «Ήταν μια ξεχωριστή και διασκεδαστική προπόνηση. Οι αθλητές μας κατάλαβαν ότι η κολυμβητική τους ικανότητα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε ένα δεύτερο άθλημα και να τους προσφέρει διακρίσεις και επαγγελματικές διεξόδους».

 



Η εκπρόσωπος του ΟΦΝΙ, Σοφία Ναϊσίδου, είπε: «Πρόσφατα ο σύλλογός έγινε μέλος της ΕΑΝΕ για να συμμετέχει σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας μας να δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές μας για πολύπλευρη γνώση και δράση. Είμαστε υπερήφανοι που εξαιτίας της γνωριμίας μας άνοιξε η πόρτα του ΟΑΚΑ για να γνωρίσουν και άλλοι σύλλογοι αυτό το πανέμορφο άθλημα. Είμαστε στο πλευρό της ΕΑΝΕ».

 



Η εκπρόσωπος της Ιδρίας, Μαργαρίτα Κοντζιά, είπε: «Ευχαριστούμε την ΕΑΝΕ για τη χαρά και τις γνώσεις που πρόσφερε στους αθλητές μας. Γνωρίζω τους ιδρυτές της τουλάχιστον 20 χρόνια και παρακολουθώ τις μεγάλες προσπάθειές τους να μειώσουν τους πνιγμούς. Στο εξής θα συμμετέχουμε στις δράσεις τους που θα βοηθήσουν τους αθλητές μας να προστατεύουν τους εαυτούς τους και να γίνουν εν δυνάμει διασώστες μέσω αθλητισμού».

 



Η εκπρόσωπος της Ροής, Δέσποινα Καράμπελα, είπε: «Συμμετείχαμε με πολυπληθή ομάδα στο camp. Οι αθλητές μας πέρασαν πανέμορφα. Ήταν μια ξεχωριστή προπόνηση που θα μας μείνει αξέχαστη. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν σε αυτή την γιορτή του αθλητισμού και ανυπομονούμε για παρόμοιες μελλοντικές προκλήσεις που θα μας κάνουν ασφαλέστερους στο νερό.»

 



Ο βοηθός εφόρου της ΑΕΚ, Γιώργος Ζακχαίος, είπε: «Πανέμορφο άθλημα, πλούσιο σε βιωματικές εμπειρίες για όλους μας. Οι αθλητές μας πέρασαν φανταστικά. Είμαστε ανοιχτοί σε παρόμοιες πρωτοβουλίες της ΕΑΝΕ και είμαστε σίγουροι ότι θα ξανασυναντηθούμε!»

 



Ο εκπρόσωπος του Ωκεανού, Δημήτρης Δαμασιώτης, είπε: «Στην σημερινή προπόνηση με την ΕΑΝΕ, καταλάβαμε ότι στην αθλητική ναυαγοσωστική δεν υπάρχουν χαμένοι αλλά μόνο κερδισμένοι, γιατί όλοι μάθαμε χρήσιμα πράγματα με διασκεδαστικό τρόπο. Οι αθλητές μας πέρασαν πανέμορφα. Ο σύλλογός μας θα είναι ανοιχτός για παρόμοιες εμπειρίες που θα μας βελτιώσουν ως ανθρώπους και θα μας θωρακίσουν με γνώσεις ασφάλειας και διάσωσης στο νερό».





Ο εκπρόσωπος του Νηρέα Χαλανδρίου, Διονύσης Κοκωνάκης, είπε: «Όταν η μάθηση επιτυγχάνεται μέσα από το παιχνίδι, είναι πιο μόνιμη και ευχάριστη. Σήμερα γνωρίσαμε ένα σπουδαίο άθλημα, άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες αλλά τόσο σημαντικό για την ασφάλεια και την ευημερία μας. Ευχαριστούμε για αυτή την εμπειρία».

 


Ο τμηματάρχης εκπαίδευσης ΕΑΝΕ, Γιάννης Δημακόπουλος, είπε: «Είμαι υπερήφανος για την ΕΑΝΕ γιατί ο σκοπός της είναι η επίτευξη της ευτυχίας και όχι της επιτυχίας».

 



Ο τμηματάρχης εθελοντών, Εφραίμ Χαλκιάς, είπε: «Σε μια παιδική χαρά υπάρχουν πολλά παιχνίδια. Σήμερα φέραμε στο ΟΑΚΑ ένα νέο παιχνίδι και ελπίζουμε τα παιδιά να παίζουν στο εξής και με αυτό».

Ο Στέφανος Μουστάκης, είπε: «Το άθλημα που σώσει ζωές ήρθε στο ΟΑΚΑ. Μετά από μια καταπληκτική προπόνηση φέραμε τα παιδιά κοντά στη ναυαγοσωστική. Αυτή είναι μόνο η αρχή για πολλά καινούργια πράγματα».

Η Ναταλία Δουβάρα είπε: «Η μεγάλη οικογένεια των συλλόγων του ΟΑΚΑ, αγκάλιασε την ΕΑΝΕ και το άθλημα που σώζει ζωές. Σας ευχαριστούμε πολύ».

 



Η αθλητική ναυαγοσωστική

Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι το μοναδικό ανθρωπιστικό άθλημα στον κόσμο. Είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και φιλοξενείται σε πλήθος διεθνών διοργανώσεων. Περιλαμβάνει 37 αγωνίσματα (ατομικά, σκυταλοδρομίες) που βασίζονται σε κολύμβηση, τρέξιμο, κωπηλάτηση, διάσωση, πρώτη βοήθεια. Διεξάγεται σε πισίνα, θάλασσα, αμμουδιά, κλειστούς χώρους. Από το 2016 διδάσκεται ως μάθημα στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

 




Γιατί η αθλητική ναυαγοσωστική είναι σημαντική;

Το 74% των πνιγμών συμβαίνει σε μη φυλασσόμενες παραλίες (65% σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη και 9% όταν ο ναυαγοσώστης είχε σχολάσει). Ο πληθυσμός είναι εκτεθειμένος σε τραυματισμούς όταν κολυμπάει σε ώρες και τοποθεσίες εκτός ναυαγοσωστικής ζώνης. Η εκπαίδευση στην πρόληψη και διάσωση πνιγμών μέσω αθλητισμού είναι σημαντική και ψυχαγωγική.


 


Πως ωφελήθηκαν οι αθλητές από το camp;

Όλοι οι αθλητές έλαβαν βεβαίωση και μετάλλιο συμμετοχής. Απέκτησαν γνώσεις διάσωσης με ψυχαγωγικό τρόπο και ευκαιρίες διάκρισης σε ένα αναδυόμενο άθλημα που στηρίζεται στην κολύμβηση. Ενημερώθηκαν για την δυνατότητα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ναυαγοσωστικής τον Σεπτέμβριο 2022 στην Ιταλία. Η παρούσα συμμετοχή και η μελλοντική ενασχόληση τους, ενισχύει το βιογραφικό τους ώστε να έχουν προοπτικές εύρεσης εργασίας με καλύτερο μισθό, εάν εργαστούν ως ναυαγοσώστες για να καλύπτουν τα φοιτητικά τους έξοδα.


 

Πως ωφελήθηκαν οι γονείς από το camp;

Το παιδί τους αξιοποίησε την κολυμβητική του ικανότητα σε ένα δεύτερο άθλημα. Απέκτησε δωρεάν γνώσεις για να παραμένει ασφαλής και να σώζει άλλους στο νερό. Είχε μια μοναδική, ψυχαγωγική και αξέχαστη εμπειρία. Δεν μετακινήθηκε αλλού γιατί η προπόνηση διεξήχθη στο κολυμβητήριο που προπονείται. μετακίνηση γιατί θα διεξαχθεί στο κολυμβητήριο σας.


 

Πως ωφελήθηκαν τα αθλητικά σωματεία από το camp;

Τα σωματεία ανέδειξαν το ανθρωπιστικό προφίλ τους γιατί πάνω από κάθε ευγενή φιλοδοξία για διάκριση το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια των αθλητών. Η αθλητική ναυαγοσωστική μαθαίνει σε όλους την προστασία στο νερό. Οι γονείς επαίνεσαν τους συλλόγους για την εμπειρία που είχαν τα παιδιά τους. Δημιουργήθηκαν ευκαιρίες διάκρισης σε αθλητές που δεν έχουν καταφέρει να διακριθούν στην κολύμβηση. Επειδή το 2032 επιδιώκεται η ένταξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσα σωματεία γνωρίσουν και καλλιεργήσουν το άθλημα έγκαιρα θα έχουν αγωνιστικό προβάδισμα.


 


Οι συνεργαζόμενοι φορείς

Η ΕΑΝΕ είναι ΑΜΚΕ καταχωρημένη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και μέλος των International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, International Federation of Swimming Teachers' Association. Διαθέτει μέλη σε 30 χώρες και ιδρύθηκε στη μνήμη 3 συγγενών που χάθηκαν στην θάλασσα και ως καθήκον προς την πατρίδα.

Το PCMF ιδρύθηκε από την Ολυμπιονίκη κολύμβησης Πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό για την μείωση παιδικών πνιγμών που έχει ωφελήσει 1.000.000 άτομα σε 40 χώρες.

 


Προπονητές

Η προπονητική ομάδα στελεχώθηκε από στελέχη της ΕΑΝΕ. Υπεύθυνος του camp ήταν ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Πρόεδρος), επικουρούμενος από τους Ελευθερία Αβραμίδου (Αντιπρόεδρος), Γιάννη Δημακόπουλο (Τμηματάρχης Εκπαίδευσης), Εφραίμ Χαλκιά (Τμηματάρχης Εθελοντών), Στέφανο Μουστάκη, Ναταλιά Δουβάρα, Παντελή Αβραμίδη, Ιωσηφίνα Αβραμίδου (μέλη- αθλοσώστες).


 

Ευχαριστίες

Η προσπάθεια της ΕΑΝΕ να μειώσει τους πνιγμούς μέσα από τη διάδοση του αθλήματος που σώζει ζωές, από την ημέρα της ιδρύσεώς της είχε την ηθική στήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων. Οι αγώνες της ΕΑΝΕ έχουν χαιρετιστεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και οι δράσεις ασφάλειας στο νερό στηρίζονται από τον διάσημο δημιουργό του Μπέιγουοτς Γρεγκ Μπόναν, το Ίδρυμα της Πριγκίπισας Σαρλίν του Μονακό και δεκάδες έγκριτους οργανισμούς.

 


Η σημερινή εκδήλωση ήταν εφικτή χάρη στην αξιοποίηση του κτιριακού στολιδιού του ΟΑΚΑ που με όραμα, φροντίδα και επιτυχία διοικεί ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Χαλιορής με την βοήθεια του Υπευθύνου του Κέντρου Υγρού Στίβου Φάνη Θεοφάνη, καθώς και χάρη στην θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι 7 σύλλογοι και οι αθλητές τους. Για όλες αυτές τις σημαντικές παραμέτρους, η ΕΑΝΕ εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της.

 

Προοπτικές

Οι σύλλογοι που επιθυμούν να στείλουν αθλητές τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ναυαγοσωστικής, μπορούν να βρουν πληροφορίες εδώ. Πληροφορίες: (sportlifesaver@gmail.com 210-8921-140, 22990-68552).


Περισσότερα

Φωτογραφίες εδώ.