ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το “Safe Greece” στο 5ο και 6o Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

 



Το “Safe Greece” στο 5ο και 60 Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας  


Καρδίτσα 8.4.2022. Τριάντα μαθητές της Γ΄ τάξης του 5ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Καρδίτσας με τους εκπαιδευτικούς ΤΕΦΑΑ επισκέφτηκαν το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καρδίτσας στο πλαίσιο του μαθήματος της κολύμβησης και συμμετείχαν σε πρόγραμμα πρόληψης πνιγμού.

Ο Ιωάννης Δημακόπουλος, εκπαιδευτικός ΤΕΦΑΑ τμηματάρχης εκπαίδευσης ΕΑΝΕ, δίδαξε στα παιδιά τεχνικές που τα ενθουσίασαν. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μεθόδους διάσωσης με τη βοήθεια ομοιώματος (ανδρεικέλου) και σωσιβίου ναυαγοσώστη, αλλά και με δικά τους πράγματα που συνήθως έχουν στη θάλασσα όπως σκοινί, σωσίβιο, μπάλα, μακαρόνι σανίδα.

Μέσα από τη δράση τα παιδιά ένιωσαν μικροί  διασώστες και περήφανα για τον εαυτό τους γιατί συνειδητοποίησαν ότι έχουν ικανότητα και δύναμη να προσφέρουν βοήθεια. Συνειδητοποίησαν και είπαν ότι η αθλητική ναυαγοσωστική προσφέρει όλα τα οφέλη του αθλητισμού αλλά ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα, γιατί δίνει  την δυνατότητα σε κάποιον να σώσει μια ζωή.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους κινδύνους του νερού και συνειδητοποίησαν ότι όταν γνωρίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς δεν κινδυνεύουν. Στο τέλος είχαν τη δυνατότητα να διατυπώσουν απορίες και εξέφρασαν επιθυμία την επόμενη χρονιά να διδαχτούν περισσότερα. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα της κολύμβησης έδωσαν την υπόσχεση ότι θα εντάξουν την ναυαγοσωστική στο πρόγραμμα της κολύμβησης και στο επόμενο τρίμηνο θα προσκαλέσουν τον τμηματάρχη της ΕΑΝΕ να το διδάξει και σε άλλα σχολεία.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του projectSafe Greece που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation Εικόνες: Γιάννης Δημακόπουλος.