ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο Τσάρλι μάγεψε το 9ο Δ.Σ. Τρικάλων

 


Safe Greece: Ο Τσάρλι μάγεψε το 9ο Δ.Σ. Τρικάλων

 
Τρίκαλα 06.05.2022. Η διδασκαλία του διεθνούς προγράμματος ασφάλειας στο νερό «Τσάρλι ο διασώστης» πραγματοποιήθηκε στη β΄ τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων.



Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τα παιδιά παρέμειναν στην αίθουσά τους όπου υπήρχε προτζέκτορας και τους παρουσίασα την ιστορία του Τσάρλι δείχνοντας παράλληλα τις εικόνες του βιβλίου και ζητώντας από τα παιδιά να κάνουν μία μικρή περιγραφή για το τι βλέπουν σε κάθε εικόνα. Παρόντες κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ήταν η καθηγήτρια της γυμναστικής και ο διευθυντής του σχολείου, οι οποίοι φάνηκε να εκτίμησαν σε βάθος την προσπάθεια μου για να μάθω στα παιδιά βασικούς κανόνες ασφαλείας όταν βρίσκονται κοντά στο νερό μέσα από μία διασκεδαστική ιστορία. Εκτός αυτού, οι μαθητές φάνηκε να εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία του Τσάρλι, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης έμειναν προσηλωμένοι. Στο τέλος και αφού τους είχα διηγηθεί την ιστορία, ακολούθησε ένα μικρό quiz με ερωτήσεις που αφορούσαν την ιστορία του Τσάρλι. Η πλειονότητα των μαθητών απάντησαν σωστά και θυμόντουσαν αρκετές λεπτομέρειες από την ιστορία. Έπειτα, ζήτησα από τα παιδιά να μου περιγράψουν τη στάση του αστερία, τους ρώτησα σε τι χρησιμεύει και στη συνέχεια τους ζήτησα να φανταστούν τον εαυτό τους στη συγκεκριμένη στάση σε κάποια θάλασσα ή πισίνα. Η διδασκαλία έκλεισε με τους μικρούς μαθητές να ζωγραφίζουν σε ένα χαρτί τον εαυτό τους στη στάση του αστερία και να γράφουν από κάτω έναν κανόνα ασφαλείας που εφαρμόζουμε όταν βρισκόμαστε κοντά ή μέσα στο νερό. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω το πόσο πολύ εγώ προσωπικά ευχαριστήθηκα κάνοντας τη συγκεκριμένη διδασκαλία σε μικρά παιδιά, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια στο νερό και συμβάλλοντας έστω και λίγο στην καταπολέμηση των πνιγμών.



Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project “Safe Greece” που υλοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation και της διδακτικής άσκησης στο μάθημα «Κολύμβησης» που διδάσκεται από την Αναστασία Μπλαντή, Μέλος ΕΕΠ στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων. Στο μάθημα χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό από το "Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό - Τσάρλι ο διασώστης" που σχεδίασε ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης. Εικόνες: Παναγιώτα Καραντάκου.