ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο «Τσάρλι» στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

 

Safe Greece: Ο «Τσάρλι» στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

 

Τρίκαλα 6/05/2022. Είκοσι μαθητές και εκπαιδευτικοί του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων διδάχθηκαν με ενθουσιασμό το «Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης».

Χάρη στην ευγενική φιλοξενία του Διευθυντή σχολείου Γιώργου Ακριβόπουλου και της Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Στέλλας Αβέλλας, πραγματοποίησα το θεωρητικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος Safe Greece στην Γ΄ Δημοτικού. Το πρόγραμμα έλαβε χώρα  σε αίθουσα με προβολέα και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βλέπουν σε έγχρωμη εικόνα το βιβλίο «Τσάρλι ο Διασώστης». Η διήγηση του βιβλίου ανά σελίδα έγινε με διαδραστικό τρόπο ώστε τα παιδιά όχι μόνο άκουγαν την ιστορία αλλά συμμετείχαν λέγοντας τι έβλεπαν στις φωτογραφίες ή απαντούσαν σε δικές μου ερωτήσεις σε σχέση με αυτό που συζητούσαμε. Το βιβλίο τους φάνηκε πολύ ευχάριστο. Τους κράτησε την προσοχή σε όλη την διάρκεια της παρουσίασης  και τους φάνηκε πολύ χρήσιμο εφόσον πήραν σημαντικές πληροφορίες. 




Μέσα από την διήγηση του βιβλίου έμαθαν τι κάνει ένας ναυαγοσώστης, τι είναι οι πρώτες βοήθειες, η αθλητική ναυαγοσωστική, τα αγωνίσματα που περιλαμβάνει και βασικούς κανόνες που ακολουθούμε στην θάλασσα. Στην συνέχεια  μέσα από ένα κουίζ ερωτήσεων οι μαθητές απαντούσαν σε πράγματα που είχαν ήδη ακούσει από την ιστορία και που είναι πολύ σημαντικό να θυμούνται για μία ασφαλή κολύμβηση. Στο τέλος τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα και με ευχαρίστησαν με πολύ εγκάρδιο τρόπο. Ένιωσα πολύ ικανοποιημένη και συνειδητοποίησα για μία ακόμα φορά πως τα παιδιά όταν έχουν ένα υλικό που έχει φτιαχτεί με αγάπη και προσφορά θα το νιώσουν, θα το δεχτούν και θα το αγκαλιάσουν. Ευχαριστώ ξανά το σχολείο για την πολύ όμορφη εμπειρία που είχα με τα παιδιά και ευχαριστώ την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος που χάρη σε αυτό το πρόγραμμα  προσέφερα γνώσεις  στα παιδιά!



Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project “Safe Greece” που υλοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation και της διδακτικής άσκησης στο μάθημα «Κολύμβησης» που διδάσκεται από την Αναστασία Μπλαντή, Μέλος ΕΕΠ στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων. Στο μάθημα χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό από το "Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό - Τσάρλι ο διασώστης" που σχεδίασε ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης. Εικόνες: Παρασκευή Μαστρογιάννη.