ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: O Τσάρλι στο 9ο Δ.Σ. Τρικάλων

 



Safe Greece: O Τσάρλι στο 9ο Δ.Σ. Τρικάλων

Τρίκαλα 25.5.2022. Το πρόγραμμα 'Τσάρλι ο διασώστης' δίνει την πολύτιμη ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν ασκήσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών.

Η διδασκαλία του προγράμματος που πραγματοποίησα στο δημοτικό σχολείο, ήταν εξίσου ευχάριστη για εμένα και τα παιδιά. Οι μαθητές προς έκπληξη μου γνώριζαν το Baywatch και είχαν αρκετές γνώσεις στο κομμάτι της ναυαγοσωστικής. Επομένως ήταν ενεργοί στο μάθημα, είχαν απορίες, τις οποίες λύναμε όλοι μαζί και φαινόταν ενθουσιασμένοι που μάθαιναν πληροφορίες για το πως θα σώσουν και θα προτρέψουν κάποιον απο πνιγμό ή και τον ίδιο τους τον εαυτό. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο τμήμα και εξήγησα τι θα περιέχει το μάθημα, ήταν φανερό ότι ήθελαν να μάθουν πολλά πάνω στο κομμάτι της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Διαβάζοντας τους το παραμύθι του Τσάρλι και τονίζοντας οτι πρόκειται για αληθινή ιστορία, ήταν προσηλωμένοι στο να μάθουν τι θα ακολουθήσει και ποιό θα είναι το τέλος της ιστορίας του. Τους έδινα χρόνο να σκέφτουν τι βλέπουν στις φωτογραφίες και μετά να μου απαντήσουν. Απεύθυνα τον λόγο σε όλα τα παιδιά που σήκωναν το χέρι τους για να έχουμε μια λίγο διάσπαρτη αλλά ολοκληρωμένη απάντηση. Εννοείται στην συνέχεια τους ανέλυα εγω την φωτογραφία σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαμε λάβει. Μέσα στην αίθουσα παρακολουθούσε το μάθημα αθλητικής ναυαγοσωστικής και η δασκάλα των παιδιών, η οποία είχε επίσης απορίες που εξέφραζε και ήταν ολοφάνερα ενθουσιασμένη με το πρόγραμμα. Όλοι τους μάθαιναν κάτι καινούργιο με ευχαρίστηση όπως μου είπαν και οι ίδιοι στο τέλος τους μαθήματος. 



Μόλις το παραμύθι έφτασε στο τέλος του οι μαθητές ήταν λίγο σοκαρισμένοι με αυτό που συνέβη στον Τσάρλι. Πολλοί με ρώτησαν αν υπάρχει όντως το χέρι με τον επίδεσμο που σε τραβάει στην επιφάνεια σε περίπτωση πνιγμού, τους εξήγησα οτι ειναι απλά ενας θρύλος... Στη συνέχεια ακολούθησαν μερικά παιχνίδια γνώσεων μέσα απο το παραμύθι, όπως το σταυρόλεξο και ερωτήσεις για καλύτερη κατανόηση του βιβλίου. Τα παιδιά απαντούσαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, επομένως κατάλαβα και η ίδια ότι η διδασκαλία του προγράμματος έγινε σωστά και κατανοητή στους μαθητές και την δασκάλα. Με χαροποίησε ιδιαίτερα που τα παιδιά έδειξαν τόσο ενδιαφέρον και με βοήθησαν να γίνει το μάθημα ευχάριστο. 



Ο χρόνος δυστυχώς δεν μας έφτασε για περισσότερα παιχνίδια γνώσεων όπως ήθελαν και τα παιδιά, αλλά δεν έχει σημασία διότι έμαθαν σίγουρα τις απαραίτητες γνώσεις. Στο τέλος του μαθήματος ήρθαν αρκετοί μαθητές και μου εξέφρασαν πόσο ενδιαφέρον τους φάνηκε το μάθημα. Συνοψίζοντας, η εμπειρία ήταν πάρα πολύ ωραία και ξεχωριστή. Μέσα απο μια ώρα ευχάριστου μαθήματος μπορεί κανείς να μάθει πως να σώζει ζωές σε περιπτώσεις κινδύνου. Το πρόγραμμα του κ. Στάθη Αβραμίδη δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να έχουν απο μικρή ηλικία τις στοιχειώδεις γνώσεις πρώτων βοηθειών και αθλητικής ναυαγοσωστικής.

 


Η διδακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος ''ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ'', που διδάσκεται απο την κα Αναστασία Μπλαντή στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό- Τσάρλι ο Διασώστης που σχεδιάστηκε απο τον Δρ Στάθη Αβραμίδη, παραχωρήθηκε δωρεάν απο την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και υλοποιείται με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του Project ''Safe Greece''.