ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: O Τσάρλι στο Σύλλογο Ρυθμικής Γυμναστικής «Ολύμπια» Τρικάλων

 




Safe Greece: O Τσάρλι στο Σύλλογο Ρυθμικής Γυμναστικής «Ολύμπια» Τρικάλων

 

Τρίκαλα 24/5/2022. Επισκεφτήκαμε τον Σύλλογο Ρυθμικής Γυμναστικής «Ολύμπια» για να ενημερώσουμε τις προπονήτριες για το πρόγραμμα «Τσάρλι ο Διασώστης». Είχαμε θερμή υποδοχή. Η υπεύθυνη ήταν πρόθυμη να βοηθήσει και επέτρεψε να έρθουμε ξανά για να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας στις μικρές αθλήτριες.  

Στις 31/5/2022, ξαναπήγαμε. Στόχος μας, μέσα από την ιστορία του Τσάρλι να ευαισθητοποιήσουμε τα κορίτσια σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα και να δώσουμε χρήσιμες συμβουλές διάσωσης. Η διάλεξη ξεκίνησε με τις αθλήτριες να είναι καθισμένες στο ταπί σε κύκλο και εμάς στην κορυφή. Στο βλέμμα τους μπορούσε να δει κάνεις ανυπομονησία και θέληση που τις κυριαρχούσε για αποκόμιση γνώσεων.

Το πρόγραμμα κέντρισε το ενδιαφέρον τους ενώ διασκέδασαν πολύ με τις δραστηριότητες. Κατά τη διδασκαλία, υπήρξε, διάλογος και παρατηρήσαμε πως δεν ήταν λίγα τα κορίτσια που γνώριζαν πως να συμπεριφέρονται στο νερό. Πολλά είπαν πως όποτε κουράζονται ή δεν θέλουν να κολυμπήσουν, κάνουν την Στάση Αστερία ώστε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να επιστρέψουν στην στεριά. Άλλα μας αφηγήθηκαν προσωπικές εμπειρίες από ατυχήματα στη θάλασσα ένα εκ των οποίων μιλούσε για ένα κοριτσάκι που, ξαπλωμένο στο φουσκωτό στρώμα, παρασύρθηκε από αέρα και κύματα. Μιλώντας για κύματα, όταν φτάσαμε στην ενότητα «Επιβίωση», αρκετές αθλήτριες δηλώσαν με ενθουσιασμό πως όποτε βλέπουν κύματα στην θάλασσα τρέχουν να τα προλάβουν για να διασκεδάσουν. Τις ενημερώσαμε ότι το παιχνίδι με τα κύματα μπορεί να φαντάζει ευχάριστο όμως χρειάζεται προσοχή καθώς είναι η στιγμή για να συμβούν τα χειρότερα.



Η ιστορία ολοκληρώθηκε και το παιχνίδι άρχισε! Πρώτη δραστηριότητα ήταν η εκμάθηση διάσωσης. Χωρίσαμε σε ζευγάρια τα κορίτσια και τους δώσαμε κορύνες και σχοινάκια. Ύστερα ζητήσαμε να σώσουν το ταίρι τους. Το πρώτο που σκέφτηκαν, ήταν να ρίξουν την άκρη από το σχοινί και να το τραβήξουν προς την στεριά. Εκτέλεσαν την ίδια τεχνική και με τις κορύνες. Δεύτερη δραστηριότητα ήταν το παιχνίδι «σημαίες». Αντί για σημαίες, χρησιμοποιήσαμε μπάλες. Στα κορίτσια άρεσε τόσο που ζήτησαν να το επαναλάβουμε κι έτσι κάναμε.

Το πρόγραμμα έδωσε την δυνατότητα σε εμάς, ως μελλοντικές καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής, και στις νεαρές αθλήτριες να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Όσον μας άφορα, νιώσαμε ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέποντας τις να χαίρονται και να διψούν για γνώση. Μοναδικές ήταν και οι στιγμές που τα κορίτσια δεν δίστασαν να μας εκμυστηρευτούν προσωπικά βιώματα και να ανοίξουν την καρδιά τους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δρ Στάθη Αβραμίδη και την καθηγήτριά μας, Αναστασία Μπλαντή, για αυτή την ευκαιρία. Τα μαθήματα ζωής ήταν πολλά και η εμπειρία... μοναδική! Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Ρυθμικής Γυμναστικής  «Ολύμπια» Τρικάλων για την φιλοξενία και την εξαιρετική συνεργασία!

Η διδακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ» που διδάσκεται από την Αναστασία Μπλαντή στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων και του ProjectSafe Greece” που σχεδιάστηκε από τον Δρ Στάθη Αβραμίδη και εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδας με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο. Εικόνες: Μαρία Αμοιραλή – Μικαέλα Βιδάλη.