ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική ναυαγοσωστική στην ΠΑΣΧΝΑ

 


 Safe Greece: Αθλητική ναυαγοσωστική στην ΠΑΣΧΝΑ 

Πειραιάς 22.05.2022. Επτά υποψήφιοι ναυαγοσώστες της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑΣΧΝΑ) διδάχθηκαν τεχνικές διάσωσης και αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής στο πλαίσιο του project Safe Greece.

Στο δρόμο προς το κολυμβητήριο για την προπόνηση, ο ενθουσιασμός και η νευρικότητά μας ήταν μεγάλη. Θα διδάσκαμε αγωνίσματα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής σε άτομα που ήταν ένα βήμα πριν την τελική εξέταση πιστοποίησης τους ως ναυαγοσώστες. Η επιλογή των αγωνισμάτων έπρεπε να είναι ανάλογη των δυνατοτήτων τους! Αγωνίσματα τα οποία να τους συναρπάσουν, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να συναγωνιστούν τους συναθλητές τους και να τους δώσουν την ευκαιρία να αγαπήσουν το άθλημα. Επίσης τα αγωνίσματα θα έπρεπε να έχουν κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας, ώστε να τους επιτραπεί να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνικές διάσωσης όπως η μεταφορά ανδρεικέλου από τον αυχένα, η βουτιά και η ανάσυρσή του από τον πυθμένα της πισίνας, η τεχνική ρίψης σχοινιού στο θύμα και η μεταφορά του με το σωσίβιο.




Μετά από τη γνωριμία μας, τους δώσαμε λίγο χρόνο για ζέσταμα και ξεκινήσαμε δυναμικά τη διδασκαλία των αγωνισμάτων η οποία προσαρμόστηκε στα δεδομένα των εγκαταστάσεων (πισίνα 25μ). Ξεκινήσαμε με τα αγωνίσματα μεταφοράς ανδρεικέλου 25μ και μικτής διάσωσης 50μ από τα οποία τους κατενθουσίασε η κατάδυση και ανάσυρση ανδρεικέλου από τον πυθμένα. Έπειτα, περάσαμε στην σκυταλοδρομία ανδρεικέλου 4x12.5μ  όπου τους έκανε εντύπωση πως ενώ φαίνεται απλή η μεταφορά του ανδρεικέλου από τον αυχένα, απαιτεί πολύ εξάσκηση και εξοικείωση. Στη συνέχεια, διδάξαμε τη μεικτή σκυταλοδρομία 4x25m και τη ρίψη σχοινιού τα οποία απόλαυσαν αφού ήρθαν σε επαφή ο ένας με τον άλλον και χρειάστηκε άψογη συνεργασία. Η ρίψη σχοινιού τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς ήτανε κάτι που δεν είχανε διδαχτεί και τους φάνηκε διασκεδαστική η τεχνική ρίψης καθώς απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο και δεξιοτεχνία.

 


Μετά το πέρας της διδασκαλίας, χαμόγελα και μία γλυκιά κούραση ζωγράφιζε τα πρόσωπα των αθλητών. Μας ευχαρίστησαν θερμά για το "δώρο" που τους κάναμε, εξέφρασαν με μεγάλη ευγνωμοσύνη πόσο το ευχαριστήθηκαν και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες για να αποτυπώσουμε τις υπέροχες στιγμές. Οι συμμετέχοντες έλαβαν το Certificate of Attendance for Pool Safety and Lifesaving Sport της ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Σας ευχαριστούμε και εμείς με τη σειρά μας που ήσασταν τόσο υπέροχοι μαθητές και τιμήσατε εμάς και το αγώνισμα με την προσοχή σας και την άψογη προσπάθειά σας!

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του projectSafe Greece” που πραγματοποιείται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.