ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Η Πρώτη Βοήθεια εξέπληξε το ΤΤΣ του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού





Safe Greece: Η Πρώτη Βοήθεια εξέπληξε το

ΤΤΣ του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

 

Σπάτα  21.05.2022.  Δεκαέξι Οδηγοί του Τοπικού Τμήματος Σπάτων, 11-17 ετών παρακολούθησαν με προσοχή και  ενθουσιασμό  διδασκαλία Πρώτη Βοήθεια και έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.

 

Μετά την επιτυχημένη διδασκαλία του παραμυθιού «Μια ευκαιρία στα Παιδιά» που έγινε στην ομάδα των «Πουλιών» του Τοπικού μας Τμήματος , η αρχηγός της μεγαλύτερης ομάδας ζήτησε να αφιερώσουμε το επόμενο δίωρο διδασκαλίας στην ομάδα των «Οδηγών». Δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και προετοιμαστήκαμε. Έχοντας ως τρόπο ζωής την κοινωνική προσφορά και το «δίνω χέρι» , οι Οδηγοί ανυπομονούσαν να μάθουν σημαντικές τεχνικές διάσωσης και αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων. Ήρθαν γεμάτοι ενθουσιασμό να μάθουν και να εξασκηθούν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε πρώτη βοήθεια σε αναίσθητο θύμα (ΚΑΡΠΑ), αντιμετώπιση πνιγμονής, ρινορραγίας, καρδιακής προσβολής, λιποθυμίας και επιληψίας.



Τα παιδιά έχοντας έρθει για να εφοδιαστούν με γνώσεις, βοήθησαν στην δημιουργία ευχάριστου κλίματος και στην καλή διεξαγωγή. Στην αρχή κάναμε αναπαράσταση της κρίσιμης κατάστασης και στην συνέχεια επίδειξη της πρώτης βοήθειας. Τα παιδιά παρατηρούσαν με προσοχή άλλα σίγουρα αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατακτήσουν την γνώση. Κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κάθε κατάσταση μεταξύ τους, αναλαμβάνοντας κάθε φορά ρόλο θύματος και διασώστη. Τους εξέπληξε θετικά η διαδραστική διδασκαλία και ανέφεραν ότι ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες. Το αγαπημένο τους σημείο, στο οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό ήταν τα σενάρια που δημιουργήσαμε με πολλά θύματα ταυτόχρονα, τα οποία μια μικρή ομάδα διασωστών έπρεπε να αντιμετωπίσει με σειρά προτεραιότητας. Απέκτησαν σιγουριά και αυτοπεποίθηση.  Πολλές ερωτήσεις κατά την διάρκεια της διδασκαλίας φανέρωσαν το ενδιαφέρον και μας έδωσαν την ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να συζητήσουμε για περισσότερες καταστάσεις και διασώσεις. 


Στο τέλος της παρουσίασης συμμετείχαμε στο συμβούλιο της ομάδας, στο οποίο το κάθε παιδί μοιράστηκε τις εντυπώσεις του και μας είπε τι του έμεινε. Οι δηλώσεις τους ήταν υπέροχες. Χαιρετώντας τα παιδιά ένιωθα πολύ χαρούμενη που καταφέραμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη τους για μάθηση. Φυσικά ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά με νέες δραστηριότητες. Όλα τα παιδιά έλαβαν βεβαίωση και ένιωσαν λίγο πιο έτοιμοι να προσφέρουν. Μας ευχαρίστησαν θερμά τα παιδιά, τα υπόλοιπα στελέχη και η έφορος.



Νιώθω πολύ χαρούμενη που ο Στάθης μου έδωσε την ευκαιρία να διδάξω όσο περισσότερα μπορούσα  και να συνεισφέρω στην μετάδοση σημαντικών γνώσεων. Τα παιδιά  έλαβαν πολύτιμες γνώσεις και εξασκήθηκαν περνώντας καλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό! Ελπίζω να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να μοιραστώ τις γνώσεις μου με τους συνανθρώπους  μου και με τα παιδιά!



Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project  Safe Greece. Φωτογραφίες: Κυριακή Λαδογιάννη.