ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To Safe Greece στο ΣΕΠ

 



To Safe Greece στο ΣΕΠ

 

Σπάτα 21/5/2022. Συμμετείχαν είκοσι παιδιά, ηλικίας 5-9 ετών, μέλη του Σώματος  Ελληνικού οδηγισμού Σπατών, καθώς και εκπαιδευτικοί-εθελοντές του σώματος. Οι “μικροί” εθελοντές διδάχθηκαν με ενθουσιασμό το θεωρητικό πρόγραμμα ναυαγοσωστικής “Μια ευκαιρία στα παιδιά”.


Χάρη στην ευγενική φιλοξενία του οδηγισμού Σπατών καθώς και τον καθοδηγητικών προσώπων πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η διδασκαλία του προγράμματος. Θέμα του παραμυθιού αποτελεί η ανελλιπής προσπάθεια του “Αγαπητού” να γνωρίσει νέους φίλους σε έναν ξένο τόπο. Οι προσπάθειες του νέου παιδιού δεν έχουν επιτυχία, με αποτέλεσμα την απόγνωση του μικρού “Αγαπητού” και την στροφή του σε μερικούς ψαράδες, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η επιλογή του αυτή τον οδηγεί σε κίνδυνο πνιγμού, όμως χάρη στο θάρρος και την ετοιμότητα του “Σώστη” ο “Αγαπητός” όχι μόνο σώζεται αλλά ταυτόχρονα αποκτά νέους φίλους. Τα παιδιά μέσα από μια μικρή ιστορία ήρθαν αντιμέτωπα με ένα ζήτημα κοινωνικού προβληματισμού, για το οποίο επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 


Η διαδραστική διδασκαλία με την μορφή ερωτήσεων κουίζ, προκάλεσε τον ενθουσιασμό των νέων εθελοντών καθώς και την περιέργεια τους με ερωτήσεις διαφόρων ειδών πάνω στο ζήτημα της διάσωσης. Μερικές από τις  ερωτήσεις ήταν: “Κυρία, αν ο “Σώστης” δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα, τι θα είχε συμβεί;”, “Κυρία, εγώ θα σώσω όλο τον κόσμο, θα γίνω διασώστης και θα μάθω και την μαμά μου και τον μπαμπά μου!”. Όλος ο ενθουσιασμός των παιδιών φάνηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση της “Αλυσίδας Επιβίωσης από Πνιγμό”, οπού τα παιδιά έδειξαν τρομερή αφοσίωση και συνεργασία. Η εμπειρία θα μείνει ανεξίτηλη στις καρδιές μας, καθώς μόλις δημιουργήσαμε τους μικρούς ήρωες του αύριο. Ευχαριστούμε θερμά, για την ευκαιρία να νιώσουμε  οδηγητές ενός σπουδαίου έργου.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project “Safe Greece” που πραγματοποιείται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.