ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά» του ΑΟΝΣ «Ο Μύλων»

 



Safe Greece: «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά» του ΑΟΝΣ «Ο Μύλων»

Ν. Σμύρνη 21/5/2022. Έξι αθλητές 9-11 ετών στον αθλητικό σύλλογο Χρυσών Ολυμπιονικών «Ο ΜΙΛΩΝ», το θεωρητικό πρόγραμμα ναυαγοσωστικής «Μια ευκαιρία στα παιδιά».

Ο «Αγαπητός» είναι ένα παραμύθι που έχει γράψει ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης Δάσκαλος Εφαρμοσμένης & Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Μια ευκαιρία στα παιδιά» και είναι η αφόρμηση, για όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος. Το παραμύθι αναφέρεται στην ιστορία ενός φτωχού παιδιού -του Αγαπητού- ο οποίος  μέσα από την ναυαγοσωστική ανακαλύπτει το νόημα της ζωής. Συγκεκριμένα βιώνει κοινωνικό αποκλεισμό επειδή είναι φτωχός, συνεσταλμένος και «ξένος» για την νέα περιοχή που μετακόμισε. Μετά από διάφορες περιπέτειες βρέθηκε στην θάλασσα να πνίγεται και τον σώνει ένας ναυαγοσώστης. Ο Αγαπητός, αφού σώθηκε, εκμυστηρεύτηκε τον αποκλεισμό του και την απεγνωσμένη του προσπάθεια να κάνει φίλους, στον ναυαγοσώστη ο οποίος για να τον βοηθήσει τον έστειλε σε κατασκήνωση ναυαγοσωστικής. Εκεί ο Αγαπητός όχι μόνο γλίτωσε από τον αποκλεισμό αλλά κατάλαβε ότι το νόημα της ζωής είναι η αγάπη και η μάθηση ώστε να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας.



Αρχικά διαβάσαμε το παραμύθι στα παιδιά. Όλα είχαν απορροφηθεί από την ανάγνωση. Στη συνέχεια, τους κάναμε σχετικές ερωτήσεις κατανόησης. Στόχος ήταν να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθησή τους. Τα παιδιά μας εντυπωσίασαν με τις απαντήσεις τους. Στην συνέχεια παίξαμε όλοι μαζί με τις δραστηριότητες του προγράμματος: Βρες το σωστό, Τι θα κάνεις για αυτό? Αλυσίδα επιβίωσης από πνιγμό. Θεατρικό παιχνίδι.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες με κέφι και μάλιστα στο θεατρικό παιχνίδι ανάπτυξαν ευρηματικές προτάσεις για το πως μπορούν να αποφύγουν δυσάρεστες εμπειρίες στην αληθινή ζωή και να ευνοήσουν τις ευχάριστες. Ο Αντώνης, που είχε σχολιάσει τα παιδιά στο παραμύθι που ασκούσαν bulling στον Αγαπητό, πρότεινε όταν βλέπουμε ότι ένας συμμαθητής μας είναι ντροπαλός και δυσκολεύεται στην επικοινωνία να τον προσκαλούμε σε αθλητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό. Ένα άλλο παιδί ο Δημήτρης ρώτησε υπάρχουν όντως κατασκηνώσεις ναυαγοσωστικής. Πριν απαντήσουμε, όλα μαζί φώναξαν: «Αν δεν υπάρχουν πρέπει να φτιαχτούν!» Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι. Οι γονείς των παιδιών είπαν ότι πρέπει να γίνονται πιο συχνά τέτοια προγράμματα που προωθούν την αλληλεγγύη.

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είναι εμπνευσμένο από το Ίδρυμα «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά» το οποίο υπάρχει στα αλήθεια χάρη στην εμπνευσμένη δουλειά των δημιουργών του.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος  «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική»  της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του projectSafe Greece”. Εικόνες: Σταυρόπουλος Καμπούκος Ορέστης.