ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Η πρώτη βοήθεια εξέπληξε τον ΓΣ Άθλος Κερατσινίου

 


Safe Greece: Η πρώτη βοήθεια εξέπληξε τον ΓΣ Άθλος Κερατσινίου

 

Κερατσίνι 05/06/2022. Οι 16 αθλητές στίβου του «ΓΣ Άθλος Κερατσινίου» διδάχθηκαν με ενθουσιασμό ένα μάθημα πρώτης βοήθειας, που τους γέμισε καινούριες γνώσεις.

Στα πλαίσια μίας από τις δύο πρακτικές του μαθήματος επιλογής «Εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών, είχα την ευκαιρία να διδάξω όσα διδάχθηκα ένα εξάμηνο γεμάτο με νέες, συναρπαστικές και διαφορετικές από αυτές που είχα συνηθίσει εμπειρίες. Στον ΓΣ Άθλος Κερατσινίου συνεργαστήκαμε με αρκετά παιδιά διάφορων ηλικιών.

Από τις συζητήσεις που είχαμε με τα παιδιά πριν την έναρξη του μαθήματος αλλά και κατά της διάρκειά, εντυπωσιάστηκα από το ότι αν και αθλητές, δεν γνώριζαν πολλά σημαντικά και βασικά πράγματα πρώτης βοήθειας, κάτι το οποίο μας αύξησε την θέληση να τους μεταδώσουμε τις γνώσεις που είχαμε λάβει στην σχολή μας. Μετά από μία σύντομη εισαγωγή που περιελάβανε γιατί είναι τόσο σημαντικά τα πράγματα που θα ακολουθήσουν στην συνέχεια, μπήκαμε στο ψητό.

 



Σε πρώτο στάδιο αναφέραμε πληροφορίες όσον αφορά την υπέρταση και την υπόταση. Τι είναι, γιατί συμβαίνει, πως το αντιλαμβανόμαστε και πως το αντιμετωπίζουμε. Έπειτα μιλήσαμε για την λιποθυμία. Το συγκεκριμένο φάνηκε οικείο στα παιδιά, καθώς είχαν έρθει αντιμέτωπα με αυτήν κάποια στιγμή. Είχαν απορίες και κάποιες λανθασμένες απόψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της λιποθυμίας.

 Όσο περνούσε η ώρα βλέπαμε στα πρόσωπα των παιδιών ενδιαφέρον. Για αυτό και περάσαμε στο πιο πρακτικό κομμάτι του μαθήματος. Ζητήσαμε έναν εθελοντή και η ανταπόκριση τους μας επιβεβαίωσε το παραπάνω συμπέρασμα. Όλοι σήκωσαν το χέρι δημιουργώντας χαρούμενο κλίμα στην αίθουσα. Αναφέραμε την πνιγμονή και την επιληψία.

Φτάσαμε στο σημαντικότερο στάδιο της διδασκαλίας, ΚΑΡΠΑ και θέση ανάνηψης. Πάλι δουλέψαμε χρησιμοποιώντας εθελοντή. Φάνηκε στα παιδιά πολύ ενδιαφέρον άλλα τους έκανε εντύπωσή η διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις ταινίες. Αυτό το καταλάβαμε όταν δεχτήκαμε τις περισσότερες ερωτήσεις, ακούσαμε τα περισσότερα σχόλια. Τα περισσότερα παιδιά δεν γνώρισαν την θέση ανάνηψης, όμως την εφάρμοσαν με ευκολία. Βγάλαμε ομαδικές φωτογραφίες. Τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές κάνοντας πλάκες μεταξύ τους. Ευχαριστήσαμε όσους συμμετείχαν.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός διατέθηκε δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”. Εικόνες: Δημήτρης Γιακουμής.