ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To Safe Greece σκόρπισε χαμόγελα στην Φωλιά Του Παιδιού

 


To Safe Greece σκόρπισε χαμόγελα στην Φωλιά Του Παιδιού

 

Αφίδνες 20/06/2022. Διδασκαλία βασικών τρόπων διάσωσης Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής στην κατασκήνωση «Η Φωλιά Του Παιδιού» Αφίδνες, σε 200 παιδιά.

Υπό την επίβλεψη του καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη, επισκεφτήκαμε την κατασκήνωση «Η Φωλιά Του Παιδιού» και οργανώσαμε πρόγραμμα βασικών τρόπων διάσωσης θυμάτων πνιγμού για παιδιά 7-14 ετών. Ξεκινώντας, κάναμε εισαγωγή, επισημαίνοντας τι είναι εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική, εστιάζοντας στις τεχνικές. Επειδή εκτός από το γεγονός ότι αυτό το είδος ναυαγοσωστικής σώζει ζωές, είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μάθει κάποιος τους βασικούς τρόπους διάσωσης ενός θύματος που χρειάζεται τη βοήθειά μας σε περίπτωση κινδύνου. Προσφέρει επίσης θέαμα και νεωτερισμό για την Ελλάδα.





Τα παιδιά με το που κατέφθασαν στο χώρο της πισίνας βούτηξαν στο νερό. Αμέσως ξεκινήσαμε να διδάσκουμε «ρυμούλκηση με σωσίβιο». Για να γίνει διασκεδαστικό και κατανοητό, η διαδικασία έγινε σε στυλ σκυταλοδρομίας, καθώς τα παιδιά θα ήταν πιο ανταγωνιστικά και θα έδειχναν μεγαλύτερη ένταση και ζωντάνια.


Τα παιδιά φάνηκε να ενθουσιάζονται κατευθείαν με την πρώτη τους προσπάθεια παρόλο που τους φάνηκε κουραστικό. Τολμώ να πω πως ο συντονισμός των παιδιών και η ταυτόχρονη διδασκαλία ήταν πολύ κουραστική, διότι ο αριθμός των παιδιών ήταν μεγάλος.  Για αυτό η διαδικασία ήταν χρονοβόρα καθώς προσπαθούσαμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε μικρότερες ομάδες 25-30 ατόμων για την καλύτερη εκμάθηση των τεχνικών διάσωσης.


Αφού κάναμε παραλλαγές στη συγκεκριμένη τεχνική και καθώς όλο το πρακτικό μάθημα στο νερό στηρίχτηκε κάτω στον συγκεκριμένο τρόπο διάσωσης, προχωρήσαμε και  στο «ναυαγοσωστικό ελεύθερο». Ξανά με στυλ σκυταλοδρομίας και έχοντας μπει σε κλίμα άμιλλας τα παιδιά διασκέδασαν στο έπακρο αυτή την τεχνική και ύστερα από αρκετές προσπάθειες, φάνηκαν ότι κατείχαν τη γνώση.  



Τα παιδιά φάνηκε να το διασκεδάζουν, αποκτήσαν ξεχωριστές εμπειρίες και γνώσεις, ταυτόχρονα μάθανε πως να βοηθάνε κάποιον στο νερό και τι εξοπλισμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Τέλος, διατύπωσαν προφορικά εντυπώσεις για αυτό το εντυπωσιακό μάθημα. Κάποια λόγια των παιδιών ήταν: «Κύριεεε, θέλω να το ξανακάνουμε αύριο» ή «Φανταστική εμπειρία, είχε πολύ πλάκα».




Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική»  της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του  project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των διεθνών οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: ΕΑΝΕ.