ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Sports Camp ΑΝΟΓ

 


Safe Greece: Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Sports Camp ΑΝΟΓ

 

Γλυφάδα 14.07.2022. Υλοποιήθηκε με επιτυχία το project Safe Greece της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος στο αθλητικό camp του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας.

Η σημασία της εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών στην μικρή ηλικία είναι παραγκωνισμένη αλλά εξαιρετικά σημαντική. Συχνά, παιδιά και ενήλικες μπορεί να βρεθούν σε καταστάσεις που απαιτούν δράση για έναν συνάνθρωπό τους που παλεύει για τη ζωή του.

Εξήντα νεαροί αθλητές 8-12 ετών συμμετείχαν με τους προπονητές τους στην διδασκαλία. Αυτό ήταν ένα γεγονός που μου άρεσε, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως βιωματικά και η διδασκαλία έγινε ευκολότερη και πιο ουσιαστική. Παρά τις δυσκολίες (μεγάλος αριθμός παιδιών, μικρός χώρος και παράλληλη διεξαγωγή τουρνουά πόλο), μπορέσαμε να κεντρίσουμε τη συμμετοχή των παιδιών.

Το πρώτο κομμάτι διδασκαλίας αφορούσε το παραμύθι ''Μια ευκαιρία στα παιδιά'', που αποτελεί μια σημαντική διδαχή για τις έννοιες της φιλίας, ευγενούς άμιλλας, συμμετοχής σε έναν ευρύτερο κύκλο αγάπης, κατανόησης και άλλα σημαντικά διδάγματα. Υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον στο άκουσμα και αυτό φάνηκε από τις ερωτήσεις που απάντησαν.


Το δεύτερο κομμάτι διδασκαλίας αφορούσε τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας (πνιγμονή, λιποθυμία με/χωρίς αναπνοή, καρδιακή προσβολή, αιμορραγία, επιληψία). Το κομμάτι αυτό χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάστηκαν οι απλές περιπτώσεις και έγινε εξάσκηση. Στη συνέχεια κάναμε εξάσκηση σε εικονικά σενάρια χωρίζοντας τα παιδιά σε γκρουπ με διασώστες και θύματα. Το ίδιο πραγματοποιήθηκε και στο δεύτερο μέρος μετά την επίδειξη των δυσκολότερων περιπτώσεων. Περιττό να πω, πως η χαρά μικρών και μεγάλων στα εικονικά σενάρια ήταν πρωτοφανής. Τα παιδιά  ξετρελάθηκαν μπαίνοντας στο ρόλο τους ως θύματα ή θεατές που σκόπευαν να δυσκολέψουν το ρόλο των διασωστών αλλά και ως διασώστες που προσπαθούν να συντονιστούν και να τους κάνουν όλους ''καλά''.  Η κατάσταση αυτή μου θύμισε και μένα πόσο ενδιαφέρον είχε όταν ήμουν στη θέση του εκπαιδευόμενου και μου άρεσε που έβλεπα την ίδια χαρά και στα παιδιά. Ελπίζω πως τα παιδιά κατανόησαν ορισμένες έννοιες. Χαίρομαι διότι η προσέγγιση ήταν ευχάριστη μέσω της παιγνιώδους διαδικασίας. Τέλος, εύχομαι  να μη χρειαστεί να αναλάβουν δράση σε κάτι τέτοιο, αλλά αν χρειαστεί, θα είναι πιο ήρεμα για να το διαχειριστούν.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project “Safe Greece” που πραγματοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.