ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Χαμόγελα επιτυχίας σκόρπισε η αθλητική ναυαγοσωστική στον ΟΦΝΙ

 


Safe Greece: Χαμόγελα επιτυχίας σκόρπισε η αθλητική ναυαγοσωστική στον ΟΦΝΙ

 

Σχοινιάς 4-14/7/2022. Η γνωριμία των αθλητών με την αθλητική ναυαγοσωστική και την ασφάλεια στο νερό συνεχίστηκε στο Camp του ΟΦΝΙ με μεγάλη επιτυχία.

Αθλητική ναυαγοσωστική λοιπόν, και οι εμπειρίες δεν σταματάνε ποτέ. Κάτι τόσο ξένο πριν 4 χρόνια αλλά τόσο γνώριμο σήμερα. Πρώτη επαφή με το αντικείμενο οι χώροι της σχολής, στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας, όπου η περιέργεια και το άγνωστο με οδήγησαν στο «κατώφλι» του Στάθη. Όλα ξεκίνησαν με το μάθημα της εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής και ένα «ντάξει μωρέ θα το παρακολουθήσουμε ένα εξάμηνο και μετά τέλος». Το μέλλον όμως επιφύλασσε άλλα σχέδια. Η γνώση, αγάπη και ο ενθουσιασμός για όλο αυτό που βίωνα με έκαναν να το αναζητώ και να είμαι παρούσα σε καθετί που σχετιζόταν με την ναυαγοσωστική. Έτσι ακολούθησε ένα πρώτο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, ένα εξάμηνο αθλητικής ναυαγοσωστικής στο ΤΕΦΑΑ, ένα δεύτερο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής και μετά από έναν δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον δρόμο ως μαθήτρια και ως εθελόντρια φτάσαμε στο παρόν.

Να βρίσκομαι στην απέναντι όχθη ως δασκάλα και να μοιράζομαι με νέα άτομα ό,τι γνώση, συναίσθημα έχω αποκτήσει για αυτό το άθλημα. Προάγγελος αυτής της στιγμής η δράση μου στον κολυμβητικό όμιλο του Ποσειδώνα Ιλισίων στο πλαίσιο της πρακτικής μου. Μπορώ να πω πως ολοκληρώνοντας το τωρινό εγχείρημα εκείνη η μικρή στιγμή αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι στο βιβλίο αυτό και αναδεικνύει την σπουδαιότητα του.



Πρώτη μέρα στον φιλόξενο χώρο του Ομίλου Φιλάθλων Νέας Ιωνίας «Νηρηίδες» προκειμένου να εξοικειωθώ με τον εξοπλισμό, τις συνθήκες να βολιδοσκοπήσω την κατάσταση και το άγχος με έχει κυριέψει. Πόσο δύσκολο αλλά παράλληλα και μια πρόκληση να γίνεις προσιτή και αγαπητή στα παιδιά, δηλαδή στο πιο απαιτητικό κοινό. Σύντομα όμως όλη η αμηχανία άνηκε στο παρελθόν. Θες λίγο η βοήθεια του Εφραίμ Χαλκιά, λίγο τα χαμόγελα και η ενέργεια των παιδιών, λίγο η θάλασσα, λίγο το ότι θυμήθηκα τις δικές μου στιγμές ως μικρό πουλί έτοιμο να ανοίξω τα φτερά μου και να κατακτήσω τον κόσμο.

Συνάντησα πολλά εμπόδια, πολλές αναποδιές αλλά τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει τα βήματα μου. Βασικότερο πρόβλημα ήταν οι καιρικές συνθήκες που απέτρεπαν την είσοδο μας στην παραλία του Σχοινιά και αναγκαζόμασταν να μεταφερθούμε σε άλλο σημείο από το καθορισμένο όπου δεν υπήρχε και ο σχετικός εξοπλισμός. Παρά αυτήν την έλλειψη που αφαιρούσε την πολύ δράση και τη ρεαλιστικότητα, τα χέρια μας δεν έμειναν «δεμένα». Η ναυαγοσωστική δεν περιορίζεται στη διάσωση με σωσίβιο, αφορά γνώσεις συμπεριφοράς και ασφάλειας μέσα και έξω από το νερό, τεχνικές πρώτης βοήθειας, εναλλακτικές μορφές διάσωσης χωρίς την χρήση πλευστών μέσων. Επιμέρους πράγματα με τα οποία και ασχοληθήκαμε μιας και το αρχικό πλάνο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί.

Οι φωνές, η χαρά, η ενέργεια, ο ενθουσιασμός των παιδιών κατέκλυσαν το μυαλό και την καρδιά μου. Όλα ερχόντουσαν με τόση ανυπομονησία κάθε μέρα για να μάθουν πράγματα και να διασκεδάσουν. Δεν θα ξεχάσω χαρακτηριστικά δύο κοριτσάκια 7 και 8 ετών όπου η μία (συνονόματη μου) με το πέρας του μαθήματος έτρεξε πάνω μου με αγκάλιασε και είπε «Κυρία αυτό ήταν πάρα πολύ ωραίο και διασκεδαστικό. Σας ευχαριστώ πολύ. Ήταν η καλύτερη μέρα στο camp.» και το άλλο που την επόμενη μέρα αφού κάναμε μαζί, με είδε και με πλησίασε λέγοντάς μου «Κυρία θα κάνουμε πάλι σήμερα μαζί σας?» Φυσικά υπήρχαν και αυτοί που βαριόντουσαν όπως σε οτιδήποτε στη ζωή, που και αυτοί όμως συμμετείχαν. Πολλά παιδιά, πολλές διαφορετικές προσωπικότητες όμως κάτω υπό την σκέπη της ναυαγοσωστικής όλοι μετείχαν για έναν κοινό σκοπό. Όλοι ήταν ένα. Είδα παιδιά να μιλάνε που δεν είχαν πει ούτε «γεια», είδα άτομα που ήταν στο περιθώριο να εντάσσονται κάπου, είδα μικρούς που βαριόντουσαν και κάθονταν έξω, τελικά να παρακινούνται και να μπαίνουν στη θάλασσα.


Η αθλητική ναυαγοσωστική εμπνέει και «ξεκλειδώνει». Μπορεί να γίνει εύκολα παιχνίδι και ψυχαγωγία για όλους. Χαίρομαι που κατάφερα στο λίγο χρονικό διάστημα που βρέθηκα με τους μικρούς μου φίλους να διασκεδάσουμε μαζί και να φύγουν με εφόδια που θα τους είναι χρήσιμα. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, όλοι αποκόμισαν κάτι. Κάτι που άκουσαν, είδαν, ρώτησαν ή συζήτησαν. Στον απόηχο της εμπειρίας, δηλώνω πως άξιζε κάθε λεπτό που πέρασα εκεί με μικρούς και μεγάλους και αναμένω την επόμενη ευκαιρία που θα φέρει το μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι. Το ταξίδι δεν σταματάει εδώ!

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project “Safe Greece” που πραγματοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.