ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Χαμόγελα στους «Αγριόκυκνους» χάρη στην Εφαρμοσμένη και Αθλητική Ναυαγοσωστική

 



Safe Greece: Χαμόγελα  στους «Αγριόκυκνους» χάρη

στην Εφαρμοσμένη και Αθλητική Ναυαγοσωστική

 

Αθήνα, 01.07.2022. Οι 140 μικροί μαθητές του παιδικού σταθμού «Αγριόκυκνοι» γνωρίστηκαν με ενθουσιασμό με την αθλητική και εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική μέσω του παραμυθιού «Τσάρλι ο διασώστης».

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο οι «Αγριόκυκνοι» και συμμετείχαν 140 μικρά παιδιά 2,5-5 ετών. Η διδασκαλία ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή πάνω στο αντικείμενο της αθλητικής και εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής, για να ενημερωθούν για το τι θα ακολουθήσει. Τονίστηκε η αθλητική ναυαγοσωστική προσφέρει τα οφέλη όλων των αθλημάτων (άμιλλα, φυσική κατάσταση, κοινωνικοποίηση), αλλά είναι το μοναδικό άθλημα που συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς.





Υπό την επιτήρηση του καθηγητή κ. Αβραμίδη παρουσιάσαμε το παραμύθι «Τσάρλι ο διασώστης» το οποίο τα παιδιά αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Ξεκινήσαμε την διδασκαλία σε κάθε τμήμα αναφέροντας πως ο Τσάρλι ήταν ένα παιδί στην ηλικία τους που είχε όνειρα και αγαπούσε το νερό. Ήδη από την λέξη «νερό» τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν καθώς συνδύασαν στο μυαλό τους την θάλασσα και την πισίνα που αγαπούν.

 


Τα παιδιά παρακολουθούσαν το παραμύθι με μεγάλο ενδιαφέρον και μιμούνταν όσα έκανε στην ιστορία ο μικρός τους πλέον «φίλος». Έκαναν τον αστερία, πως κολυμπούν, ερωτήσεις σχετικά με την ζωή του Τσάρλι και ανυπομονούσαν να μάθουν αν πραγματοποίησε το όνειρό του. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η δράση του ναυαγοσώστη, ενός «καλού ανθρώπου που σώζει ζωές» όπως έλεγαν και τα παιδιά. Τα χρώματα, οι εικόνες, η ιστορία του μικρού Τσάρλι, έκανε τους μαθητές να αγαπήσουν την ιδέα να γίνουν και αυτοί ναυαγοσώστες. Με το που τελείωνε το παραμύθι, ανυπομονούσαν να αρχίσουμε τα παιχνίδια που τους είχαμε ετοιμάσει και να μιμηθούν τον ναυαγοσώστη. Κάνοντας μιμητικά παιχνίδια στην αυλή του σχολείου, δεν σταμάτησαν να χαμογελούν και να προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Καθ’ όλη την διάρκεια της διδασκαλίας, τα παιδιά φάνηκαν να παρακολουθούν και να εκτελούν με προσοχή και ενθουσιασμό.


 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» του ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Εμμανουέλα Δρακουλάκη, Ναταλία Δουβάρα, Αναστασία Δοδοντζίδη.