ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Είμαστε Νησιώτες»: Επιτυχές το «Safe Greece» στη Σκάλα Πολιχνίτου

 



«Είμαστε Νησιώτες»: Επιτυχές το «Safe Greece» στη Σκάλα Πολιχνίτου

 

Λέσβος 13-26.07.2022. Το πρόγραμμα «Είμαστε Νησιώτες» του Δήμου Δυτικής Λέσβου φιλοξένησε το project «Safe Greece» που εκπονεί η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με τη στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.

Φέτος μέσω του προγράμματος έγινε πιο κατανοητή η άμεση σχέση αθλητισμού - πολιτισμού ως κάθετου άξονα μετάδοσης, ανάδειξης και εκμάθησης των πολιτιστικών στοιχείων κάθε τόπου. Δόθηκε το κίνητρο της γνωριμίας λόγω της διαφορετικής γεωγραφικής και οικονομικής κατανομής του νησιού. Επίσης καλύφθηκε ένα φάσμα δραστηριοτήτων που χάνονται κατά την διάρκεια του χειμώνα.  


Ολοκληρώθηκε με μεγαλύτερη συμμετοχή από πέρυσι, το πρόγραμμα «Είμαστε Νησιώτες» στη Σκάλα Πολιχνίτου. Συμμετείχαν 45 παιδιά του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της Αγιάσου. Η διαφορά των παιδιών της περιοχής του Πολιχνίτου από 10 πέρυσι ανέβηκε στα 33. Οι δραστηριότητες παρέμειναν σχεδόν ίδιες και στο δεύτερο μέρος του προγράμματος.

Το πρόγραμμα φιλοξένησε το project Safe Greece που εκπονεί η ΕΑΝΕ με την στήριξη του PCMF, επειδή από πέρυσι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αποτελεί μέλος και τον μοναδικό εκπρόσωπο της ΕΑΝΕ στο νησί της Λέσβου.





Όπως και στη Σκάλα Καλλονής  το πρόγραμμα με βασικό στοιχείο την κολύμβηση και την αθλητική ναυαγοσωστική πλαισιώθηκε από το πολιτιστικό στοιχείο του τόπου μας. Αναλυτικά τα παιδιά παρακολούθησαν τις παρακάτω ενότητες: Ασφαλής Κολύμβηση και ασκήσεις Αθλητικής Ναυαγοσωστικής μέσω του «project safe Greece». Το ολυμπιακό Άθλημα της Ξιφασκίας. Πεζοπορία και ενημέρωση στις Αλυκές Πολιχνίτου. Αθλοπαιδιές. Παρουσίαση  πρώτων βοηθειών. Επίσκεψη στην Αγιάσο ως ανταλλαγή πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων του τόπου μας με τις παρακάτω δραστηριότητες: Τα «πλακάκια που μιλάνε» σε κάθε μεριά του χωριού. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής η πρώτη εκκλησία της Αγιάσου. Ξυλογλυπτική Καμαρού. Αγγειοπλαστική Ακαμάτου. Αναγνωστήριο Αγιάσου και βιβλιοθήκη με τα μαγικά της σαντούρια που τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να «παίξουν». Η δεσπόζουσα εκκλησία της Παναγίας με την θαυματουργή εικόνα. Τα Χάνια που στην αυλή του παλιού ξενώνα συναντήσαμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Αγιάσου και  τα ξυλόγλυπτα της έκθεσης της Ειρήνης Κουρτζέλλη. Ενημέρωση-δραστηριότητες «Αντιμετωπίζουμε τους Φόβους μας»



Παρά την πυρκαγιά στην περιοχή των Βατερών, τα παιδιά συμμετείχαν μέχρι τέλους με την ψυχολογική υποστήριξη γονέων και Δήμου. Πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις διάσωσης και τροποποιήσαμε την «αλυσίδα διάσωσης» σε «αλυσίδα μεταφοράς νερού» λόγω των συμβάντων.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ευχαριστεί την ΕΑΝΕ και το PCMF για την πολύτιμη στήριξη και συνεργασία που ευελπιστεί να συνεχιστεί. Εικόνες: Δήμος Δυτικής Λέσβου.