ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Η ναυαγοσωστική ενθουσίασε τους μικρούς του camp ΑΝΟΓ

 



Safe Greece: Η ναυαγοσωστική ενθουσίασε τους μικρούς του camp ΑΝΟΓ

 

Αθήνα 25.08.2022. Πενήντα νεαροί κατασκηνωτές του ΑΝΟΓ camp Γλυφάδας διδάχθηκαν πρακτική εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής με μεγάλο ενθουσιασμό.

Καθώς πηγαίναμε στο camp της Γλυφάδας είχαμε άγχος και ανυπομονησία μιας και ήταν η πρώτη φορά που θα μεταδίδαμε γνώσεις εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής σε παιδιά. Μόλις όμως αντικρίσαμε αυτά τα μικρά παιδιά, γεμάτα ενέργεια και χαρά άλλαξαν όλα. Οι ώρες πέρασαν τόσο γρήγορα που δεν το καταλάβαμε. Αρχικά, γνωρίσαμε τους μικρούς μας φίλους. Ήταν αθλητές του camp ΑΝΟΓ, αγόρια κορίτσια 6-15 ετών. Στη συνέχεια τους κάναμε μια γενική προσέγγιση της ναυαγοσωστικής και τονίσαμε πόσο σημαντικό και δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα ηρωικό είναι να είσαι ναυαγοσώστης. Έπειτα, ξεκινήσαμε την λιποθυμία, τι κάνουμε δηλαδή όταν βλέπουμε κάποιον να λιποθυμά μπροστά μας. Οι ομαδάρχες των παιδιών, μας βοήθησαν με την αναπαράσταση του θύματος. Αφού επαναλάβαμε αρκετές φορές τη διαδικασία, δώσαμε τη σειρά στους μικρούς μας φίλους να δοκιμάσουν και τα πήγαν εκπληκτικά. Στη συνέχεια δείξαμε τι κάνουμε στην περίπτωση που κάποιος αιμορραγεί. Μιλήσαμε για εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Τα παιδιά έδειξαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς όπως όλοι ξέρουμε η εξωτερική αιμορραγία είναι συχνό φαινόμενο κυρίως στα μικρά παιδιά που παίζουν όλη μέρα. Είχαμε μαζί τον κατάλληλο εξοπλισμό, γάζες, για να δείξουμε τη σωστή εφαρμογή στο σώμα. Έπειτα, μιλήσαμε για το έγκαυμα που προκαλείται από ηλιακή ακτινοβολία, ηλεκτρικό ρεύμα, κεραυνό, χημικές ουσίες (οξέα ή αλκάλια), φωτιά ή ζεστό νερό. Αναπαραστήσαμε την κάθε πιθανή αιτία εγκαύματος και δώσαμε τη σειρά στους μικρούς μας φίλους. Μετά περάσαμε στην πνιγμονή. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο ποσοστό των παιδιών ήξεραν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Ακόμα δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε και έλεγαν το επόμενο βήμα. Φαίνεται οι μικροί μας φίλοι είχαν προετοιμαστεί για τα καλά. Μετά την πνιγμονή συνεχίσαμε με το σπάσιμο χεριού. Για φινάλε αφήσαμε την εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ και της θέσης ανάνηψης που είναι το Α και το Ω όχι μόνο για τους ναυαγοσώστες αλλά για όλους. Αφιερώσαμε αρκετό χρόνο. Τέλος, λύσαμε απορίες και ολοκληρώσαμε με ομαδικές φωτογραφίες. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Το ευχαριστηθήκαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, και μάθαμε πολλά χρήσιμα και απαραίτητα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ευχαριστούμε πολύ για ακόμα μια φορά τους μικρούς μας φίλους για αυτή την αξέχαστη μέρα. Ελπίζουμε να τους φέραμε ένα βήμα πιο κοντά στη ναυαγοσωστική και να την αγάπησαν όσο και εμείς.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Δήμητρα Λυκοπούλου.