ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Οι μικροί του ΑΝΟΓ μαθαίνουν πρώτη βοήθεια

 



Safe Greece: Οι μικροί του ΑΝΟΓ μαθαίνουν πρώτη βοήθεια

 

Γλυφάδα 28.08.2022. Πενήντα παιδάκια στο camp ΑΝΟΓ διδάχθηκαν με όρεξη και ενθουσιασμό πρώτη βοήθεια.

Ξεκινήσαμε τη διδασκαλία με ένα μικρό θεατρικό λιποθυμίας. Φυσικά συστηθήκαμε με τα παιδάκια 6-14 ετών τα οποία ασχολούνταν με το κολύμπι. Ζητήσαμε σε έναν από τους ομαδάρχες να προσποιηθεί ότι λιποθυμάει, ώστε να ξεκινήσουμε να δείχνουμε πρώτες βοήθειες. Τα παιδάκια με αγωνία και ανυπομονησία παρατηρούσαν όσα λέγαμε με ησυχία για να δουν πως πρέπει να δράσουμε για να βοηθήσουμε τον λιπόθυμο  ομαδάρχη τους. Πρώτα τους δείξαμε πως ρωτάμε αν είναι καλά, μετά απελευθερώσαμε τον αεραγωγό και τοποθετήσαμε το στόμα μας στο αυτί του για να δούμε αν ανεβοκατεβαίνει ο θώρακας. Τέλος τον βάλαμε σε θέση ανάνηψης όπου και ξύπνησε λέγοντας πως όλο αυτό ήταν ένα μικρό σκετσάκι για να τους τραβήξουμε πιο εύκολα την προσοχή. Οι μικροί κατασκηνωτές κατά τη διάρκεια όλου αυτού ρωτούσαν και έδειχναν πρόθυμοι να βοηθήσουν τον ομαδάρχη τους. 

Μετά από αυτό τα παροτρύναμε να εφαρμόσουν τις πρώτες βοήθειες λιποθυμίας μεταξύ τους για να δούμε αν κατανοήσανε όσα είδανε. Φυσικά τα εκτέλεσαν με απίστευτη επιτυχία και όρεξη. Στη συνέχεια τους διδάξαμε πως να κάνουν ΚΑΡΠΑ κάτι που δυσκόλεψε τα μικρότερα παιδάκια. Έτσι για να έρθουμε πιο κοντά τους και για υπάρξει ουσιαστική και καλύτερη επικοινωνία παροτρύναμε τα μεγαλύτερα να δείξουν στα μικρότερα όσα κατάλαβαν από την ΚΑΡΠΑ. Τα παιδάκια 14 ετών δείχνανε στα μικρότερα μέχρι και τι λάθη κάνουν κάτι το οποίο μας βοήθησε πολύ. Έτσι ξεκίνησαν να εφαρμόζουν ΚΑΡΠΑ στις κούκλες που είχαμε φέρει, μερικά από αυτά παραπονιόντουσαν λέγοντας «Κυρία δεν έχω δύναμη να πατήσω τη κούκλα 30 φορές με τα χέρια μου τι θα κάνω αν δεν ξυπνήσει;» Ήταν αξιολάτρευτο το ποσό σοβαρά παίρνανε όσα τους λέγαμε και το ποσό θέλανε να το τελειοποιήσουνε. 



Τέλος τους διδάξαμε πρώτες βοήθειες πνιγμονής. Τονίσαμε τα σημεία που πρέπει να πιέσουν για να βοηθήσουν το θύμα να σωθεί και ότι δεν πρέπει να το ξαπλώσουν ποτέ κάτω πριν το σώσουν. Έπειτα από αυτό ζητήσανε μονά τους να κάνουν μεταξύ τους όσα άκουσαν πριν για να μας δείξουν αν κατάλαβαν σωστά το τρόπο που θα σώσουνε κάποιον από πνιγμονή. Ήταν πολύ γλυκό και όμορφο το γεγονός ότι ερχόντουσαν και μας αγκάλιαζαν κυρίως τα μικρότερα σε  ηλικία παιδάκια και μας ρωτούσαν «κυρία δηλαδή τώρα εμείς μπορούμε να σώσουμε ζωές;» Όλα αυτά αποτέλεσαν σημάδι ότι κάναμε σωστά τη δουλειά μας.

Η συνεργασία και η συνεννόηση με την συνάδελφο, φίλη, συμφοιτήτρια ήταν άψογη διότι η ώρα κύλησε ευχάριστα και παραγωγικά κάνοντας τους μικρούς κατασκηνωτές και ομαδάρχες να μας βοηθήσουν και να μας συμπαθήσουν. Αρκετά μικρά είπανε «Κυρία πότε θα σας ξαναδούμε;», «Κυρία γιατί είστε τόσο μικρές δασκάλες;», «Κυρία σας άρεσε το ΚΑΡΠΑ που έκανα πριν;»  Ήταν μια μοναδική, ζωντανή και πρωτότυπη εμπειρία με την οποία αγαπήσαμε αυτό που σπουδάζουμε και την ναυαγοσωστική η οποία μας δίδαξε όσα ξέρουμε τώρα για τις πρώτες βοήθειες. Μας έφερε σε επαφή με 50 πανέξυπνα  παιδάκια και ανυπομονούμε να το ξανακάνουμε.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Θεοδώρα Ρούσσα.