ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Οι αθλητές του ΑΝΟΓ διδάχθηκαν πολλά μέσα από παραμύθι

 


Safe Greece: Οι αθλητές του ΑΝΟΓ διδάχθηκαν πολλά μέσα από παραμύθι

 

Γλυφάδα 28.08.2022. Στους μικρούς μας φίλους του ΑΝΟΓ εκτός από το πρακτικό κομμάτι τους διδάξαμε και το θεωρητικό. Επειδή απευθυνόμαστε σε παιδάκια 4-14 ετών, τους διαβάσαμε ένα παραμύθι που λεγόταν «μια ευκαιρία στα παιδιά».

Πριν ξεκινήσουμε την αφήγηση συγκεντρώσαμε τα παιδάκια για να μας ακούνε και να αλληλοεπιδρούν μαζί μας με ερωτήσεις και συζήτηση. Αρκετά ήθελαν να κάτσουν δίπλα ή στα πόδια μας για να βλέπουν καλύτερα και γιατί όπως ισχυρίστηκαν μας είχαν συμπαθήσει. Ξεκινώντας την αφήγηση, ζητήσαμε βοήθεια από τους ομαδάρχες να τα κρατήσουν ήσυχα για να ακούν χωρίς φασαρία. Κατά την αφήγηση του παραμυθιού οι μικροί κατασκηνωτές συμμετείχαν έχοντας απορίες και δείχνανε ανυπομονησία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια του παραμυθιού.

Το παραμύθι αυτό μεταλαμπαδεύει πολλά μηνύματα ηθικά κυρίως και τα αντικατοπτρίζουν οι ηθοποιοί του. Κάποιοι από αυτούς ονομάζονται Αγαπητός, Φοβέρας, Σεβασμός, Ζήλιας, Διαλεκτός. Ο καθένας απεικονίζει ένα σημαντικό καλό ή κακό στοιχείο στον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου κάτι το οποίο στο παραμύθι παίρνει ανθρώπινη μορφή για να κατανοηθεί ευκολότερα από τα παιδάκια.

Υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από τη μεριά των παιδιών για να μάθουν την εξέλιξη του παραμυθιού. Στο τέλος φυσικά υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με όσα διαβάσαμε στις οποίες ήταν πρόθυμα να απαντήσουν είτε λάθος είτε σωστά όλα τα παιδάκια. Από τα πιο ζωηρά μέχρι και τα πιο ήσυχα τράβηξε αυτό το παραμύθι τη προσοχή τους διότι ήταν αρκετά ζωντανό και κατανοητό. Φυσικά προσπαθήσαμε να το ζωντανέψουμε όσο μπορούσαμε δίνοντας έμφαση στους διάλογους και στις αστείες σκηνές. Μέσα από το παραμύθι διδάξαμε την αξία της ναυαγοσωστικής από την πλευρά του ναυαγοσώστη και από τη πλευρά όσων σώζονται. Όπως κάθε παραμύθι έτσι και σε αυτό υπήρξαν πολλά μηνύματα ηθικά και μαθήματα ζωής που προσπαθήσαμε να τα περάσουμε στους μικρούς.



Η συνεργασία και η συνεννόηση μας με την συνάδελφο - συμφοιτήτρια μου ήταν άψογη μιας και μοιραστήκαμε μαζί μια αξέχαστη εμπειρία που σηματοδοτεί την αρχή της δουλειάς μας και κάνει τις σπουδές μας πιο ουσιαστικές και διασκεδαστικές ταυτόχρονα. Η συνεργασία με τους ομαδάρχες και τα παιδάκια ήταν άριστη, η αλληλεπίδραση μαζί τους ήταν άψογη, τα παιδάκια ήταν πανέξυπνα και μας σεβάστηκαν αρκετά μόνο και μόνο γιατί άκουσαν την αφήγηση του παραμυθιού. Γι’ αυτο και αυτό αποτέλεσε για εμάς μια αξέχαστη εμπειρία και αγαπήσαμε τα παιδάκια όσο μας αγάπησαν και αυτά.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Θεοδώρα Ρούσσα.