ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: H EANE Ιδρυτικό Full Member της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής

 


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: 

H EANE Ιδρυτικό Πλήρες Μέλος της

Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής

 

Ιταλία 26/09/2022. Ορόσημο για την πρόληψη πνιγμών μέσω αθλητικής ναυαγοσωστικής της Ελλάδας αποτελεί η ένταξη της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) στην Μεσογειακή Συνομοσπονδία Ναυαγοσωστικής ως Ιδρυτικό Πλήρες Μέλος και του Δρ. Στάθη Αβραμίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο.  

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σε 31 μήνες από την ίδρυσή της, η ΕΑΝΕ πέτυχε τα πάντα. Έγινε μέλος ή σύμμαχος και στους 5 μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς διάσωσης και κολύμβησης του κόσμου. Το 2020, στο Princess Charlene of Monaco Foundation και στο International Federation of Swimming Teachers’ Association. Το 2021, στο International Life Saving Federation (ILS) και στο International Life Saving Federation of Europe (ILSE). Τo 2022, η ένταξή της στο Mediterranean Lifesaving Confederation (MLC), και μάλιστα ως ιδρυτικό μέλος, ήταν αναπάντεχη επιτυχία και παγκόσμια αναγνώριση. Στις 11/09/2022, η ΕΑΝΕ έλαβε πρόσκληση ένταξης κατόπιν πολύμηνων ζυμώσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συνολικά 28 οργανισμοί θα εκπροσωπήσουν αντίστοιχες μεσογειακές χώρες.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Σημειολογικά αξίζει να αναφερθεί ότι η ιδρυτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Hotel Mediterraneo σε μια αίθουσα όπου τα πάντα ήταν ερυθρά. Ο Γ. Γραμματέας ILS, Dr. Harald Vervaecke, είπε: «Η ίδρυση της MLC είναι σημαντική. Απαιτήθηκαν χρόνια και προσπάθειες για να επιτευχθεί. Η συνομοσπονδία θα επιτρέψει να συμμετέχουμε στους Μεσογειακούς και να διεκδικήσουμε την ένταξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Ο Πρόεδρος της MLC, Dott. Giorgio Quintavalle, είπε: «Ευχαριστώ για την εκλογή μου. Θα αναπτύξουμε την αθλητική ναυαγοσωστική στην Μεσόγειο». Η Αντιπρόεδρος Ευρώπης της MLC, Isabel Garcia, είπε: «Η MLC είναι πολύ σημαντική. Έπρεπε να ιδρυθεί, απαρτίζεται από μέλη με όρεξη, γνώση, πνεύμα συνεργασίας και θα την φέρουμε στην κορυφή». Η ιδρυτική συνεδρίαση επεφύλασσε άλλη μια επιτυχία για την Ελλάδα. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης προτάθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα για Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

 


ΣΥΝΘΕΣΗ 

Το ιδρυτικό Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους παρακάτω:

  • President: Dott Giorgio Quintavalle (Italy)
  • Vice President Europe: Isabella Garcia (Spain)
  • Vice President Africa: Abdelkader Chekroun (Algeria)
  • Vice President Asia: Ali El Mokdad (Lebanon)
  • Secretary General: Dr. Mohamed Ali Gharbal PhD (Morocco)
  • Director: Sameh El-Shazly (Egypt)
  • Director: Dr. Stathis Avramidis PhD (Greece)
  • Director: Alexander Tadeia (Portugal)
  • Director: TBD

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το έμψυχο δυναμικό της ΕΑΝΕ έχει πραγματοποιήσει σημαντικό έργο. Γέννησε την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα, βάπτισε τον «αθλοσώστη», δημιούργησε στρατιά ανθρώπων που αγάπησε το άθλημα, εξέδωσε δεκάδες δημοσιεύσεις και εκατοντάδες επιστημονικές ανακοινώσεις, διοργάνωσε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και φεστιβάλ κινηματογράφου, πραγματοποίησε εκατοντάδες διασώσεις, έλαβε δεκάδες τιμητικές διακρίσεις από παγκόσμιους οργανισμούς, εκδίδει διεθνές περιοδικό, επιμορφώνει εκατοντάδες κριτές, χρονομέτρες και γυμναστές, βραβεύει δεκάδες σημαντικές προσωπικότητες, διοργάνωσε και συμμετείχε σε αγώνες ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολιτικό, στρατιωτικό και πανεπιστημιακό επίπεδο, διδάσκει χιλιάδες ανθρώπους σε Ελλάδα/εξωτερικό και συμμαχεί με σημαντικούς οργανισμούς. Χάρη στους ιδρυτές και τους εθελοντές της, η αθλητική ναυαγοσωστική έγινε γνωστή και αγαπήθηκε στην Ελλάδα. Το έργο της ΕΑΝΕ δεν έμεινε απαρατήρητο. Αρκετοί την γνώριζαν από δημοσιεύματα του περιοδικού «Ο Αθλοσώστης». Σύμφωνα με τα λόγια κορυφαίου στελέχους της MLC, «επιλέξαμε έναν Ελληνικό οργανισμό που παράγει έργο».

 


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Ο Πρόεδρος ILS, Graham Ford, είπε: «Στάθη γνωρίζουμε το έργο σου, της ΕΑΝΕ και τις προκλήσεις σου. Χαίρομαι που είσαι σήμερα εδώ.»

O Δρ. Στάθης Αβραμίδης, είπε: «Η ΕΑΝΕ ιδρύθηκε από λιγοστούς ρομαντικούς “ποιητές” (ποιώ = δημιουργώ) της αθλητικής ναυαγοσωστικής όταν έμοιαζε “χαμένη” υπόθεση. Η Μεσόγειος συμβολίζεται από τους κύκλους 3 ηπείρων. Εάν η ένταξη στην Μεσογειακή Συνομοσπονδία ήταν ταινία, θα είχε τίτλο Οι Κύκλοι των Χαμένων Ποιητών!»



Ο «πατέρας» της Ελληνικής επαγγελματικής ναυαγοσωστικής και της Σχολής Αυτοδυτών - Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Λουκάς Μπισταράκης, είπε: «Η αναγνώριση έρχεται πάντα από έξω προς τα μέσα. Οι ξένοι τίμησαν τα έργα. Οι οραματισμοί μου δικαιώνονται. Ο διάδοχός μου, Στάθης, αναγνωρίστηκε. Είχα προβλέψει τις επιτυχίες του. Ζούμε ιστορικές στιγμές.»

 

Η Αντιπρόεδρος Ελευθερία Αβραμίδου, είπε: «Σε 31 μήνες, η ΕΑΝΕ έγινε μέλος στους μεγαλύτερους οργανισμούς του κόσμου. Επιτυχία απαράμιλλη που αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον και όχι προνόμιο.»

 


Ο Τμηματάρχης Εκπαίδευσης ΕΑΝΕ, Γιάννης Δημακόπουλος, πρόσθεσε: «Η ιστορική είσοδος στην Μεσογειακή οικογένεια ανοίγει δρόμο. Οι νικητές των αγώνων της ΕΑΝΕ θα αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις. Ποιος περίμενε τόσο ραγδαία εξέλιξη όταν το άθλημα το 2018 όδευε προς αφανισμό;» 

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Αρκετοί αξίζουν ευχαριστίες. Η ΕΑΝΕ εκφράζει ευγνωμοσύνη στους παραπάνω διεθνείς θεσμικούς παράγοντες και κυρίως στον Dr. Vervaecke. Ευχαριστεί τους αθλοσώστες, εθελοντές, συμμάχους, επίτιμα, νομικά και φυσικά μέλη της σε 32 χώρες που ταυτίστηκαν με το όραμα της. Τους συμμαχικούς οργανισμούς International Swimming Hall of Fame, Princess Charlene of Monaco Foundation, British Universities Lifesaving ClubsAssociation, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης, Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.

 

 

Η ΕΑΝΕ

Η ΕΑΝΕ ιδρύθηκε το 2020 στην μνήμη 3 συγγενών που έχασαν τη ζωή τους για να μειώσει τους τραυματισμούς στο νερό. Εκπαιδεύει ετησίως 15.000 πολίτες δημιουργώντας και εκπονώντας εθνικά και διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα. Βάση νομοθεσίας, ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει δύο μορφές (αγωνιστική και αναψυχή). Η ΕΑΝΕ είναι ο μόνος πιστοποιημένος οργανισμός αθλητικής αναψυχής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που διεξαγάγει βάση καταστατικού αγώνες ναυαγοσωστικής και αποτελεί σπίτι του αθλήματος στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Η ΕΑΝΕ για να ωφελήσει την Ελλάδα μέσω της εκπροσώπησης, προσκαλεί δημόσια σε συνεργασία συναρμόδιους φορείς όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, το Safe Water Sports, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας, τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Παιδείας και Υγείας και νομικά πρόσωπα. Εικόνες: ΕΑΝΕ.

Η επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του International Life Saving Federation.

 

Εάν η ένταξη στην

Μεσογειακή Συνομοσπονδία

ήταν ταινία, θα είχε τίτλο

«Οι Κύκλοι των Χαμένων Ποιητών»!