ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θρίαμβος Ελλήνων αθλοσωστών στους Παγκόσμιους Αγώνες Ναυαγοσωστικής

 



Θρίαμβος Ελλήνων αθλοσωστών στους

Παγκόσμιους Αγώνες Ναυαγοσωστικής

 

Ιταλία, Riccione 27/6/2022. Έγραψαν ιστορία οι Έλληνες αθλοσώστες της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) και του Πρωτέα Καλύμνου με 9 πανελλήνια ρεκόρ, 2 πλασαρίσματα σε ημιτελικούς και 1 χρυσό μετάλλιο στους Παγκόσμιους Αγώνες Ναυαγοσωστικής.



Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Ναυαγοσωστικής διοργανώθηκαν από το International Life Saving Federation και φιλοξένησαν 1.500 αθλοσώστες από 56 χώρες. Αγωνίστηκαν 7 μέλη της ΕΑΝΕ συνοδευόμενοι από τους Γιάννη Δημακόπουλο (Τμηματάρχη Εκπαίδευσης ΕΑΝΕ), Κατερίνα Μαστροβασίλη (Συνοδός Πρωτέα), Μιχάλη Γλυνάτση (Προπονητής Πρωτέα) και Δρ. Στάθη Αβραμίδη (Πρόεδρος ΕΑΝΕ). Οι Εφραίμ Χαλκιάς, Εργά Χριστίνα, Βασίλειος Γλυνάτσης, Μάμμας Ζωγραφάκης, Ιωάννης Κενενούνης, αγωνίστηκαν με τον Πρωτέα, ενώ οι Στάθης Αβραμίδης και Παντελής Αβραμίδης με το Leuvense Reddingsclub.






Η σύμπνοια της ομάδας ήταν εκπληκτική. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Το ταξίδι αυτό ήταν ένα δώρο για την αποστολή αφού έγινε στην εορτή του Αγίου Ευσταθίου. Οι αθλητές ήταν αγχωμένοι. Ο Μιχάλης λέει στον Στάθη: «Καταλαβαίνεις γιατί δεν αγωνίστηκα; Πρέπει να τους υποστηρίξω. Είναι αγχωμένοι». Ο Στάθης τους εμψύχωνε στην εκκίνηση φωνάζοντας: «Έλα Έλληνα μου!» Ο μόνος ψύχραιμος ήταν ο βετεράνος Εφραίμ Χαλκιάς που έχει εμπειρία 3 BULSCA. Ο Δημακόπουλος παρείχε παιδαγωγική και τεχνική στήριξη. Μετά το πρώτο αγώνισμα, επήλθε προσαρμογή και το χαμόγελο επανήλθε στα χείλη όλων, που αν και κουρασμένοι, ήταν γεμάτοι εμπειρίες και υπερηφάνεια.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συνολικά ο απολογισμός ήταν θετικός. Ως προς τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, οι Έλληνες αθλοσώστες απέσπασαν ένα χρυσό μετάλλιο, πλασαρίστηκαν 2 φορές σε ημιτελικούς και σημείωσαν 9 πανελλήνια ρεκόρ. Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κέρδισαν εμπειρία και σεβασμό αθλοσωστών και εκπροσώπων ομάδων της Γερμανίας, Ολλανδίας, Αργεντινής, Βελγίου, Αγγλίας, Μπαγκλαντές και Ινδίας. Ποσοτικά, σημείωσαν πολλές διακρίσεις σε αγωνίσματα πισίνας και στεριάς. Η Χριστίνα αγωνίστηκε 8 φορές. Στα 200μ Κολύμβηση με Εμπόδια και στα 200μ Yπερδιασώστη σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ (Γ16-17) και την καλύτερη Ελληνική επίδοση όλων των ηλικιών. Ο Βασίλης αγωνίστηκε 9 φορές. Σημείωσε 2 πανελλήνια ρεκόρ στο 100μ Μικτής Διάσωσης και στα 200μ Υπερδιασώστη και κατετάγη 14ος στα 200μ Εμπόδια (Α18-29). Στο «Beach Flags» προκρίθηκε στους ημιτελικούς. Ο Εφραίμ αγωνίστηκε 8 φορές. Στο «Beach Flags» έκανε συγκλονιστικές κούρσες κερδίζοντας τον ένα αντίπαλο μετά τον άλλον, εντυπωσιάζοντας με την σβελτάδα του και φτάνοντας μέχρι την ημιτελική φάση. Ο Μάμμας αγωνίστηκε 8 φορές. Σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα 100μ Μικτής Διάσωσης (Α18-29). Ο Γιάννης αγωνίστηκε 9 φορές. Στα 200μ Κολύμβησης με Εμπόδια, 200μ Υπερδιασώστη και 100μ Μικτής Διάσωσης σημείωσε πανελλήνια ρεκόρ (Α16-17) και τις καλύτερες Ελληνικές επιδόσεις όλων των ηλικιών. Στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ (Α16-17) και την 2η καλύτερη Ελληνική επίδοση όλων των ηλικιών. Ο Στάθης αγωνίστηκε 4 φορές. Ο Παντελής κατέκτησε την 1η θέση στο αγώνα δρόμου 1km και την 4η στο Δρόμο Ταχύτητας.  

 

Οι Στάθης, Παντελής και Γιάννης συνάντησαν κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής, Αφρικανικής και Παγκόσμιας Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας. Αναπτύχθηκαν θέματα για το μέλλον της πρόληψης πνιγμών και της αθλητικής ναυαγοσωστικής σε εθνικό, μεσογειακό και παγκόσμιο επίπεδο και τη συμμετοχή της Ελλάδας.






ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

O Στάθης Αβραμίδης είπε: «Σήμερα είναι ημέρα οικογενειακής δικαίωσης γιατί με θυσία γεννήσαμε, αναστήσαμε και εξαπλώσαμε την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα και εθνικής υπερηφάνειας, γιατί επιστρέψαμε με πανελλήνια ρεκόρ και παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο! Εργαστήκαμε με την υπομονή της σταγόνας που πέφτει στο ίδιο σημείο. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Όχι επειδή υπηρετούμε την Ελληνική αθλητική ναυαγοσωστική ως μιμητές αλλά ως οι δημιουργοί της!»



 


WHO IS WHO

Η ΕΑΝΕ, είναι το σπίτι του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα. Είναι ο μοναδικός Ελληνικός οργανισμός – μέλος ή σύμμαχος των μεγαλύτερων διάσωσης και κολύμβησης οργανισμών στο κόσμο (International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, International Federation of Swimming Teachers’ Association, Mediterranean Lifesaving Confederation, Princess Charlene of Monaco Foundation). Ο Πρωτέας Καλύμνου είναι μέλος της ΕΑΝΕ και ο παραγωγικότερος σύλλογος αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φωτογραφίες

Βίντεο

Αποτελέσματα

Αφιερώματα - Δημοσιεύματα