ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Σπύρο Καπράλο το Citation of Honor της ΕΑΝΕ

 



Στον Σπύρο Καπράλο το Citation of Honor της ΕΑΝΕ

Χαλάνδρι 05.12.2022. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) τίμησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής (ΕΟΕ) και Μέλος της Διεθνούς (ΔΟΕ) Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο OLY, για την σημαντική πολυετή συνεισφορά του στον αθλητισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε από την ηγεσία της ΕΑΝΕ στα γραφεία της ΕΟΕ. Την δεκαετία του 1970, ο «πατέρας» της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Λουκάς Μπισταράκης, εργαζόταν ως ναυαγοσώστης στο Ζάππειο Κολυμβητήριο διορισμένος από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Προπονούσε ταυτόχρονα στην ναυαγοσωστική και τους υδατοσφαιριστές της εθνικής ομάδας, ανάμεσα στους οποίους και τον Καπράλο. Τα χρόνια πέρασαν. Ο Μπισταράκης συνέχισε να διαδίδει την ναυαγοσωστική ως επάγγελμα και αγωνιζόταν για την αναγνώρισή της ως άθλημα στην Ελλάδα. Παράλληλα, διεθνείς οργανισμοί επιδίωκαν να εντάξουν την αθλητική ναυαγοσωστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια εποχή, ο Καπράλος διένυε μια εκθετικά ανοδική διαδρομή ως αθλητής και αργότερα ως διοικητικός παράγοντας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συνάντηση δασκάλου και μαθητή έπειτα από μισό αιώνα και η αναπόληση περιστατικών από εκείνες τις προπονήσεις προκάλεσαν χαμόγελα και συγκίνηση.

Ο Δρ. Αβραμίδης προσέφερε το βιβλίο «Lifesaving as Olympic Sport», το οποίο ο Καπράλος έχει προλογίσει και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το μοναδικό ανθρωπιστικό άθλημα στον κόσμο αξίζει να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.


 

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Λουκάς Μπισταράκης, δήλωσε: «O Σπύρος Καπράλος είναι μέλος της ΕΟΕ και της ΔΟΕ. Υπήρξε ένας από τους αξιότερους μαθητές που πέρασαν από τα χέρια μου. Είναι τιμή μας που σήμερα τον βραβεύουμε. Όταν συζητηθεί το ζήτημα της ένταξης της αθλητικής ναυαγοσωστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορεί να πει ότι και η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αυτή την ιδέα.»

 

Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, πρόσθεσε: «Η ΕΑΝΕ, το σπίτι του αθλήματος που σώζει ζωές, σήμερα βραβεύει με υπερηφάνεια τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, που χάρη στο προσωπικό του αποτύπωμα ως αθλητής και διοικητικός παράγοντας κοσμεί την μικρή μας χώρα που χάρισε στην οικουμένη το δώρο των Ολυμπιακών Αγώνων.»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, είπε: «Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Πραγματικά φέρατε στην μνήμη μου ευχάριστες στιγμές από το παρελθόν.»

 

 

Η ΕΟΕ είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η ΕΑΝΕ είναι το «σπίτι» του αθλήματος που «σώζει» ζωές στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στην μνήμη 3 συγγενών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Είναι μέλος 5 διεθνών οργανισμών διάσωσης και κολύμβησης.