ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Τα Δελφίνια έγιναν αθλοσώστες

 


Safe Greece: Τα Δελφίνια έγιναν αθλοσώστες

Περιστέρι 17/12/22. Τρεις φοιτητές από το μάθημα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής από την ΣΕΦΑΑ Αθηνών με υπεύθυνο τον κ. Στάθη Αβραμίδη, επισκεφθήκαμε στις την κολυμβητική ομάδα παίδων Περιστερίου «Δελφίνια», ηλικίας 8-12 με σκοπό να τους διδάξουμε μερικά από τα αγωνίσματα αυτού του αθλήματος: 1) Σκυταλοδρομίες Ρίψης Σκοινιού 4Χ12,5μ. 2) Μικτή Σκυταλοδρομία 4Χ50μ και 3) Ρίψη Σκοινιού. Οι δυσκολίες που βρήκαμε μπροστά μας ήταν το κουβάλημα του εξοπλισμού από τη σχολή στο κολυμβητήριο και πίσω, και ο περιορισμός χώρου που είχαμε εκεί λόγω άλλου τμήματος που προπονούταν στον ίδιο χώρο.

 


Φτάνοντας, ο προπονητής του τμήματος μας υποδέχθηκε εγκάρδια, έκανε τις συστάσεις ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά και μας παρέδωσε τα ηνία του μαθήματος αφήνοντας σε εμάς όλες τις πρωτοβουλίες και εξυπηρετώντας μας σε ότι του ζητήσαμε. Η συνεργασία τόσο με τον προπονητή όσο και με τα ίδια τα παιδιά ήταν εξαιρετική και αψεγάδιαστη, κύλησε ομαλά και αβίαστα, σε απόλυτη εναρμόνιση με τα παιδιά.

Αφού έγινε λοιπόν η γνωριμία και τα τείχη και τα επιφυλακτικά βλέμματα έφυγαν, άρχισαν να ακούγονται ενθουσιασμένες φωνές, μαντεψιές για το τι επιφυλάσσει η μέρα, συνωμοτικοί ψίθυροι και γέλια. Η διδασκαλία ξεκίνησε από εμάς που εξηγήσαμε τι είναι ουσιαστικά η Αθλητική Ναυαγοσωστική, και περιγράψαμε έξω από το νερό τα αγωνίσματα. Η πρώτη ερώτηση ήρθε σύντομα όταν ακούστηκε: "Κυρία, να ρωτήσω κάτι;" Τα μάτια ήταν γουρλωμένα, τα αυτιά τεντωμένα και όλη η προσοχή των παιδιών πάνω μας. Οι πιο θαρραλέοι ζήτησαν γρήγορα να δοκιμάσουν και εκείνοι, έβγαλαν τα μπουρνούζια τους και βούτηξαν μέσα, δίνοντας το σήμα για την πραγματική δράση. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις διαδρομές, εμείς οι τρεις εναλλασσόμασταν σε αυτές, και ξεκινήσαμε το πρακτικό μέρος της δράσης. Τα μικρότερα χρειάζονταν κάποιον να τα συντονίσει ενώ τα μεγάλα είχαν απορίες σχετικά με την τεχνική και επιτυχία των πράξεων τους.

Ένας παρατηρητής θα έβλεπε ενέργεια, φωτεινές αύρες, ομαδικότητα, χαμόγελα, αδρεναλίνη και φωνές ενθάρρυνσης. Ρωτώντας προς το τέλος τα παιδιά πώς τους φάνηκε οι απαντήσεις ήταν όλες αναζωογονητικές και η αίσθηση που λάμβανες ήταν ικανοποίησης, χαράς και έκπληξης. Οι γονείς που παρατηρούσαν από την κερκίδα, κοιτούσαν με περιέργεια και στο τέλος μας χαιρέτησαν χαμογελαστοί ακούγοντας τις εντυπώσεις των παιδιών. Ήταν μια εμπειρία αναμφίβολα χρήσιμη για όποιον θέλει να ασχοληθεί με παιδιά, ενώ η συνεργασία που έδειξαν με ενθάρρυνε να γίνω μία καλή παιδαγωγός.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project Safe Greece που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Φωτογραφίες: Παύλος Ρωμανός.