ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στο Περιστέρι

 

 Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στο Περιστέρι

Περιστέρι 17/12/2022. Επισκεφτήκαμε το ην κολυμβητήριο Περιστεριού και συγκεκριμένα τον Γυμναστικό Σύλλογο Περιστερίου όπου συναντήσαμε μια ομάδα αθλητών και αθλητριών ηλικίας 8-12 ετών για να διδάξουμε το πρακτικό μέρος της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project "Safe Greece".

Πριν από την εισαγωγή των παιδιών στο νερό, μείναμε στο χώρο της πισίνας, όπου δείξαμε στα παιδιά τη διαδικασία των αθλημάτων ρίψη σχοινιού, σκυταλοδρομία ρίψης σχοινιού 4*12 μέτρα, μικτή σκυταλοδρομία 4*25 μέτρα και το πώς θα τα κάνουν και οι ίδιοι μέσα στο νερό. Τα παιδιά κοίταζαν ενθουσιασμένα και προσηλωμένα να δουν, να μάθουν και ανυπομονούσαν να έρθει η ώρα να το κάνουν και εκείνοι. Έτσι, χρησιμοποιώντας και το ναυαγοσωστικό εξοπλισμό κάναμε πιο ενδιαφέρον το μάθημα στα παιδιά.

Στη συνέχεια, κατά την διάρκεια των αγωνισμάτων τα παιδιά γελούσαν και έδειχναν να απολαμβάνουν τη διαδικασία. Παρόλο την μορφή παιχνιδιού  - σκυταλοδρομίας παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά είχαν και ως στόχο να τα κάνουν σωστά και όχι μόνο να κερδίσουν. Επομένως, φάνηκε ότι τα παιδιά είχαν όρεξη να ασχοληθούν και να δώσουν την απαραίτητη προσοχή και όχι τόσο στο να τα κάνουν απλά για να ξεμπερδέψουμε από τη διαδικασία.

 


Οι εντυπώσεις μου σχετικά με το πρακτικό μέρος ήταν  ιδιαίτερα θετικές καθώς τα παιδιά έδειξαν προσοχή και έκαναν πράξη ότι τους είχαμε διδάξει εκτός πισίνας. Στο τέλος του πρακτικού μαθήματος ρωτήσαμε τα παιδιά για το αν τους άρεσαν και μας είπαν ότι ήταν κάτι πολύ διαφορετικό  και τους άρεσε ιδιαίτερα που ήρθαν σε επαφή με τη ναυαγοσωστική και με τον εξοπλισμό αυτής. Ήταν ένα όμορφο συναίσθημα και μια εμπειρία που θα τους έμενε αξέχαστη όπως μας είπαν ‘’Κύριε δεν θα το ξεχάσω το σημερινό μάθημα, ήταν τέλεια’’.

 

Επίσης, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την ναυαγοσωστική, ένα καινούριο μάθημα για αυτά καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να μάθουν και να κάνουν πράξη κάτι αντίστοιχο. Για αυτό μας ευχαρίστησαν για αυτή την εμπειρία και μας έδειξαν το καλύτερο εαυτό τους καθώς ήταν αρκετά δεκτικά και πρόθυμα να δοκιμάσουν όλα τα αγωνίσματα. Το πρακτικό μέρος, έληξε με πολύ όρεξη, χαμόγελα και κέφι και τα παιδιά ζητούσαν να το επαναλάβουμε. Συνοψίζοντας, ήταν μια όμορφη εμπειρία και χάρηκαν ιδιαίτερα τα παιδιά μέσα από τη διαδικασία αυτή και από την άλλη εγώ προσωπικά ένιωσα ότι τους διδάσκω κάτι αρκετά σημαντικό και τους περάσαμε ένα όμορφο μήνυμα. 

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”.