ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ναυαγοσωστική στον Μύλωνα

 


Safe Greece: Ναυαγοσωστική στον Μύλωνα

 

Ν. Σμύρνη 14/5/2022. Έξι αθλητές 9-11 ετών στον αθλητικό σύλλογο Χρυσών Ολυμπιονικών «Ο ΜΙΛΩΝ», διδάχθηκαν ναυαγοσωστική.

Εκπαιδεύτηκαν σε επτά διασώσεις: Διάσωση με έκταση άκρου, έκταση άκαμπτου αντικειμένου, ρίψη αντικειμένου, Πρόσθια διάσωση με σωσίβιο, πισινό αγκάλιασμα, με 2 ναυαγοσώστες, ανθρώπινη αλυσίδα. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν σε επιληψία, λιποθυμία, αιμορραγία.


Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίστηκε ήταν ο μικρός διαθέσιμος χώρος, επειδή ταυτόχρονα υπήρχαν άλλες δραστηριότητες. Η ενθουσιώδης διδασκαλία μας και η ενεργός συμμετοχή των παιδιών, την ξεπέρασε με απόλυτη επιτυχία. Τα παιδιά με κέφι υποδύθηκαν τους ρόλους στην πισίνα. Ήταν εντυπωσιακοί στην σοβαρότητα που έδειχναν ως «διασώστες» όσο και στην ηθοποιία ως «θύματα».



Οι μικροί ενθουσιάστηκαν και ο Μιχάλης και ο Νίκος μας βομβάρδισαν με ερωτήσεις: «Αν δεν σταματήσεις την αιμορραγία πεθαίνεις?» ή «αν δεν πετάξω ευθεία πάνω το σκοινί δεν θα μπορέσω να σώσω το θύμα?» Οι άλλοι αθλητές προσπαθούσαν να απαντήσουν και ρώταγαν «τα λέμε σωστά κύριε?» Όλοι έδειξαν ότι είναι έτοιμοι «μικροί ναυαγοσώστες». Οι γονείς τους μας ευχαρίστησαν θερμά για το διαδραστικό μάθημά μας, οι δε προπονητές του συλλόγου, μας έδωσαν συγχαρητήρια για την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας. Οι μικροί, μας ζήτησαν να επαναλάβουμε την δραστηριότητα με περισσότερες μορφές διάσωσης, συμφώνησαν μαζί τους και οι γονείς. Ο σύλλογος ικανοποιημένος, πρότεινε να επεκτείνουμε την συνεργασία μας.

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος  «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική»  της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του projectSafe Greece”. Εικόνες: Σταυρόπουλος Καμπούκος Ορέστης.