ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στον ΓΣ Ηλιούπολης

 



Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στον ΓΣ Ηλιούπολης

Ηλιούπολη 05/12/2022. Γνωριμία με την Αθλητική Ναυαγοσωστική έκανε το Γυναικείο τμήμα υδατοσφαίρισης του  ΓΣ Ηλιούπολης γιατί γεφυρώνει την δημόσια υγεία με τον αθλητισμό  για την προστασία από τους τραυματισμούς. 

Η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης. Οι αθλήτριες λόγω της ενασχόλησης τους με το υγρό στοιχείο, ήθελαν να «ξεναγηθούν» στο καινοτόμο άθλημα. Στην αρχή, έγινε εισαγωγή  και αναφορά  ότι η  Αθλητική Ναυαγοσωστική μελλοντικά  θα ενταχθεί  στους Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι το μοναδικό άθλημα το οποίο εκτός από θέαμα έχει προσφορά στο κοινωνικό σύνολο γιατί προάγει την φυσική  κατάσταση είναι και αρωγός στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, της συλλογικής προσφοράς, της πρόληψης και παροχής πρώτων βοηθειών. Τονίστηκε ότι υπηρετεί το Ολυμπιακό ιδεώδες, είναι το μοναδικό άθλημα που έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και διαθέτει αγωνίσματα κολύμβησης, κωπηλασίας, τρεξίματος διάσωσης και πρώτης βοήθεια.





Στην συνέχεια οι αθλήτριες έκαναν προθέρμανση 200μ. για να περάσουν στα αγωνίσματα που ήταν α} η μεταφορά θύματος–ανδρείκελου με την τοποθέτηση κατάλληλου σωσιβίου β) ρίψη σχοινιού 12μ γ) σκυταλοδρομία μεταφοράς, δ) μικτή σκυταλοδρομία 4Χ25μ. Όλα τα αγωνίσματα δημιούργησαν ενθουσιασμό. Όταν περατώθηκε το πρακτικό κομμάτι, ακολούθησε συζήτηση για τις εντυπώσεις  που αποκόμισαν οι αθλήτριες. Όλη η ομάδα έμεινε ικανοποιημένη και ενθουσιασμένη από το καινοτόμο άθλημα και ρωτούσε πληροφορίες για το πώς κάποιος μπορεί να ασχοληθεί διττά με τη Ναυαγοσωστική σε αθλητικό και επαγγελματικό επίπεδο. 

Η διδασκαλία  πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική»  της  ΣΕΦΑΑ- ΕΚΠΑ. και του projectSave Greece”  που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ  είναι μέλος των διεθνών οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers‘ Association.. Εικόνες: Βερβέρης Αναστάσιος- Αφεντούλης Νικόλαος