ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Στον ΓΣΗ εκστασιάστηκαν από τον Τσάρλι

 


Safe Greece: Στον ΓΣΗ εκστασιάστηκαν από τον Τσάρλι

Ηλιούπολη 13/12/2022. Οι νεαροί αθλητές της υδατοσφαίρισης του Γ.Σ Ηλιούπολης  παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την ενημερωτική ημερίδα για την Πρόληψη Πνιγμών «Τσάρλι ο διασώστης», που εμπνευστής του είναι ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης.                                                                                  

Μετά την πρώτη μας γνωριμία με τους μικρούς αθλητές του πόλο  κάναμε μία εισαγωγή  για την Ναυαγοσωστική  και την συνεισφορά της  στο κοινωνικό σύνολο .Στην διάρκεια της εισαγωγής έγιναν ερωτήσεις στα παιδιά αν γνώριζαν την έννοια της Ναυαγοσωστικής, αν ήξεραν την αξία της  και την σημασία της για τον άνθρωπο. Τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία και  εξέφραζαν τις απορίες τους. Κατόπιν αναγνώστηκε  με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο το εγχειρίδιο  «Τσάρλι ο διασώστης»  εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα της τηλεοπτικής σειράς «Baywatch» με προσθήκη μυθοπλασίας. Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσήλωση την αφήγηση  της αληθινής ιστορίας του μικρού αυτού αγοριού του Charlie, που αν και γνώριζε ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια, είχε μεγάλο θάρρος και υπέρμετρη θέληση για ζωή. Όνειρο του ήταν να συναντήσει από κοντά τους «ήρωες» του τους ναυαγοσώστες που τους γνώρισε από την τηλεοπτική σειρά «Baywatch» και τους είχε θαυμάσει για το θάρρος τους, την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και την αυτοθυσία που έδειχναν για να προστατεύσουν τους άλλους. Ο μικρός Charlie  ήθελε να γίνει ένας από αυτούς. Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε από τους συντελεστές και δημιουργούς της εκπομπής και έτσι ο μικρός αγωνιστής της ζωής διδάχτηκε κολύμβηση, ΚΑΡΠΑ και προσωπική επιβίωση σε περίπτωση ανάγκης. Ο μικρός Charlie αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση γιατί δεν δείλιασε   παρότι είχε επίγνωση της κατάστασής του ,αλλά ήθελε να προσφέρει στο συνάνθρωπό του την αλληλεγγύη του και να τονίσει πως πρέπει να μετατρέπουμε τις αδυναμίες μας σε δύναμη. Στο τέλος έγινε μία συζήτηση για το τι αποκόμισαν από την ιστορία του «Τσάρλι του διασώστη». Οι νεαροί αθλητές εκτός από συγκίνηση για την έκβαση της ιστορίας ένιωσαν θαυμασμό για την συνεισφορά του Τσάρλι και κατανόησαν την αξία της Ναυαγοσωστικής όχι μόνο για τους αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα του υγρού στίβου , αλλά και για τον απλό πολίτη. Γιατί η Ναυαγοσωστική  συνδυάζει την πρόληψη  πνιγμών αλλά και ατυχημάτων και συγχρόνως προσφέρει με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες της  στο κοινωνικό σύνολο. Ο ενθουσιασμός τους ήταν υπέρμετρος για αυτά που γνώρισαν και έμαθαν από την ημερίδα και μας. Ο Χρήστος, ο Γιάννης κ.α  ρωτούσαν «πότε θα μας επισκεφτείτε  ξανά» και όλα τα παιδιά ζητούσαν  πληροφορίες για το πώς κάποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη. Αποχωρήσαμε έχοντας κερδίσει τις καρδιές των μικρών αθλητών του πόλο.                                                                                     

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του projectSave Greece  που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με τη στήριξη του  Princess Charlene of Monaco Foundation. H EANE είναι μέλος των  οργανισμών  International Life Saving Federation, International  Life Saving Federation of Europe και Ιnternational Federation of Swimming Teachers‘ Association. Εικόνες: Βερβέρης Αναστάσιος- Αφεντούλης Νικόλαος