ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στην ΠΑΣΧΝΑ

 


Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στην ΠΑΣΧΝΑ

Πειραιάς 22/5/22. Υποψήφιοι ναυαγοσώστες της σχολής ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ διδάχθηκαν με ενθουσιασμό αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής.

Στα πλαίσια μίας από τις δύο πρακτικές του μαθήματος επιλογής «Αθλητική ναυαγοσωστική» στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών, είχα την ευκαιρία να διδάξω και εγώ με την σειρά μου αυτά που διδάχθηκα ένα ολόκληρο εξάμηνο γεμάτο με νέες, συναρπαστικές και κυρίως διαφορετικές από αυτές που είχα συνηθίσει εμπειρίες. Ήρθαμε σε επαφή με την ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ, όπου συνεργαστήκαμε με ένα από τα τμήματα προετοιμασίας.

Στο τμήμα που διδάξαμε συμμετείχαν ενήλικες κάποιοι από τους οποίους είναι και φοιτητές στην σχολή μας, οι οποίοι προς εντυπωσιασμό μας δεν είχαν ξαναέρθει σε επαφή με την αθλητική ναυαγοσωστική ή έστω με κάποιο από τα αγωνίσματά της. Κάτι το οποίο πέρα από ξαφνιασμό, μας έδωσε και μία παραπάνω αφορμή αλλά και κίνητρο για να τους μεταδώσουμε με ευχάριστο τρόπο τις γνώσεις μας για το αντικείμενο. Αφού τους εξηγήσαμε με μία μικρή εισαγωγή περί τίνος πρόκειται, οι συμμετέχοντες ενθουσιάστηκαν και ανυπομονούσαν να περάσει το μάθημα από τα λόγια στις πράξεις.

 


Η διδακτική ώρα περιείχε 4  αγωνίσματα. Τα  2 ατομικά και τα 2 τελευταία ομαδικά. Αφού οι αθλητές μας έκαναν ένα πεντάλεπτο ζέσταμα στην πισίνα ξεκινήσαμε με το πρώτο ατομικό αγώνισμα το οποίο ονομάζεται «Μεταφορά ανδρεικέλου 25μ.». Γεμίσαμε τα ανδρείκελα με νερό ώστε να φτάσουν στον πάτο της πισίνας. Το δεύτερο ατομικό αγώνισμα ήταν το «Υπερδιασώστης 100μ». Η συγκεκριμένη κούρσα έγινε πιο κουραστική, χωρίς όμως να στερήσει την διασκέδαση. Τέλος αφού φόρεσαν το σωσίβιο, το τοποθέτησαν σωστά γύρω από το ανδρείκελο και το ρυμούλκησαν μέχρι τον τερματισμό.

Στην συνέχεια περνάμε στα ομαδικά. Δημιουργήσαμε δύο ομάδες των 4 ατόμων, οπού στην προκειμένη περίπτωση οι αγωνιζόμενοι θέλησαν να χωριστούν σε αγόρια κορίτσια, κάτι το οποίο έδωσε στο μάθημα ένα αίσθημα «ωραίου» ανταγωνισμού, ενθουσιασμού και της όμορφης κόντρας μεταξύ των δύο φύλλων στα πλαίσια της πλάκας («Εμείς είμαστε πιο δυνατοί», «Σας έχουμε για πρωινό», και άλλα πολλά  παρόμοια σχόλια ακούστηκαν από τα μέλη της μίας ομάδας προς την άλλην πάντα με χιούμορ και καλή διάθεση). Πρώτο ήταν η «Ρίψη Σχοινιού 4x12,5μ». Δεύτερο ομαδικό αγώνισμα και ίσως αυτό που έδωσε την μεγαλύτερη χαρά στους αθλητές μας ήταν η «Σκυταλοδρομία ανδρεικέλου 4x12,5μ». Τέλος μία σημαντική παρατήρηση που κάναμε ήταν ότι στα αγωνίσματα όπου δημιουργήθηκαν ομάδες, υπήρχε ακόμα περισσότερη διάθεση και μεγαλύτερα χαμόγελα.

 

Για το κλείσιμο του μαθήματος δώσαμε βεβαιώσεις στους αθλητές, βγάλαμε ομαδικές φωτογραφίες όπου τα παιδία ήταν οι πρωταγωνιστές, για να θυμόμαστε αυτήν την πολύ όμορφη εμπειρία και ευχαριστήσαμε όσους συμμετείχαν στην προσπάθειά μας να διαδώσουμε την αθλητική ναυαγοσωστική όσο περισσότερο μπορούμε, γιατί της αξίζει.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”. Εικόνες: Δημήτρης Γιακουμής.