ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο αξέχαστος «Τσάρλι» στον Άθλο Κερατσινίου

 



Safe Greece: Ο αξέχαστος «Τσάρλι» στον Άθλο Κερατσινίου

 

Κερατσίνι 17/6/20220. Οι 11 αθλητές στίβου του ΓΣ Άθλος Κερατσινίου διδάχθηκαν με ενθουσιασμό το παραμύθι «Τσάρλι ο διασώστης».

 Μέσα στα πλαίσια μίας από των δύο πρακτικών ασκήσεων που έχουμε να κάνουμε για το μάθημα επιλογής του ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ, «Εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική», μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή με αθλητές 4-7 ετών στον ΓΣ Κερατσινίου ο οποίος μας βοήθησε να επεκτείνουμε  τις γνώσεις μας για την ναυαγοσωστική. Αφηγηθήκαμε στα παιδιά ένα πολύ όμορφο παραμύθι, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία του «Baywatch»  με τίτλο «Τσάρλι ο διασώστης».

 Με την έναρξη του μαθήματος, τα παιδιά έστρεψαν το βλέμμα τους κατευθείαν στην οθόνη του υπολογιστή μας. Επικράτησε απόλυτη ησυχία καθώς το ενδιαφέρον των μικρών αθλητών ήταν στραμμένο πάνω μας. Φτάσαμε στο σημείο του παραμυθιού οπού υπάρχει μία εικόνα, που βλέπουμε τον «Σπουδαίο» με τον «Τσάρλι» (χαρακτήρες του παραμυθιού) να επιπλέουν σε θέση αστερία και δίπλα τους να διαμορφώνεται στα νερά μία μορφή ενός προσώπου, όπου για να την παρατηρήσεις χρειάζεσαι χρόνο. Έτσι λοιπόν σταματήσαμε για λίγο την αφήγηση και δώσαμε χρόνο στα παιδιά να παρατηρήσουν την εικόνα, χωρίς όμως να τους έχουμε προϊδεάσει για κάτι. Μετά το πέρας λιγοστών λεπτών σήκωσε το χέρι του ο Αντώνης (ένα από τα παιδιά) και είπε «βλέπω στο αριστερό μέρος της εικόνας ένα πρόσωπο να κοιτάει με υπερηφάνεια τον Τσάρλι!». Εκείνη την στιγμή το παρατήρησαν και τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι τόση ώρα δεν είχαν παρατηρήσει κάτι. Ακούστηκαν σχόλια όπως «κύριε πως δεν το είδαμε τόση ώρα» αλλά και «κύριε αλλάξατε την εικόνα για να μας μπερδέψετε» (με χιουμοριστικό τόνο).


 Στην συνέχεια, η αφήγηση έφτασε στο τέλος με αποτέλεσμα να περάσουμε στο μέρος όπου τα παιδιά παίξανε παιχνίδια με βάση όσα είχαν ακούσει. Πρώτο παιχνίδι ήταν το κρυπτόλεξο. Τα παιδιά «έπεσαν» πάνω στην οθόνη του υπολογιστή και άρχισαν να βρίσκουν με γρήγορο ρυθμό την μία λέξη μετά την άλλη. Υπήρχε πολύ όμορφο κλίμα γεμάτο χαμόγελα, γέλια και ενθουσιασμό. Ένα παιχνίδι που βάλαμε τα παιδιά να παίξουν ήταν το «Διάλεξε την σωστή απάντηση», όπου αφού τους κάναμε μία ερώτηση και τους διαβάζαμε τις τρεις πιθανές απαντήσεις έπρεπε να σκεφτούν ποια ήταν η σωστή. Δεν έκαναν κανένα λάθος! Αυτό μας έδειξε πόσο καλά είχαν καταλάβει τα παιδιά το παραμύθι.

 Τέλος, αφού τελείωσαν τα παιχνίδια, ευχαριστήσαμε τον σύλλογο και βγάλαμε ομαδική φωτογραφία. Έδειξαν το πιο μεγάλο τους χαμόγελο. Κάπως έτσι έκλεισε η διδασκαλία του παραμυθιού «Τσάρλι ο διασώστης», που μας βοήθησε να μεταφέρουμε στα μικρά παιδιά γνώσεις ναυαγοσωστικής με ιδιαίτερο και ευχάριστο τρόπο.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”.