ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στην ΠΑΣΧΝΑ

 


Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στην ΠΑΣΧΝΑ

 

Πειραιάς 15-6-2022. Μελλοντικοί ναυαγοσώστες διδάχθηκαν αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής από φοιτητές της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ.

Λίγο πριν τις εξετάσεις τους στην ναυαγοσωστική, 8 εκπαιδευόμενοι ναυαγοσώστες 20-30 ετών είχαν την μοναδική ευκαιρία να διδαχθούν αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής, τα οποία θα τους βοηθούσαν στην εξέταση και στο επάγγελμά τους. Ήδη από την αρχή με την είσοδο των φοιτητών το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι. Έγινε αναλυτική περιγραφή των αγωνισμάτων που θα ακολουθούσαν, ώστε να είναι κατανοητά σε όλους. Δεν υπήρξαν πολλές ερωτήσεις καθώς λόγω της σύγκλισης των δύο αντικειμένων (αθλητική–εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική ναυαγοσωστική), οι ναυαγοσώστες μπορούσαν με τις γνώσεις που διέθεταν να καταλάβουν εύκολα τους σκοπούς και τους κανονισμούς κάθε αγωνίσματος. Τα διάφορα αγωνίσματα είναι χαμηλής δυσκολίας ως επί το πλείστων και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά άτομα όλων των ηλικιών, σε μερικά μάλιστα μπορούν αν συμμετέχουν και άτομα που δεν ξέρουν να κολυμπάνε (πχ ρίψη σχοινιού). Απαιτείται αθλητικό πνεύμα, καθώς υπάρχουν σκυταλοδρομίες. Τα παρακάτω αγωνίσματα που διδάχθηκαν στο συγκεκριμένο γκρουπ, είναι ένα μικρό ποσοστό από το συνολικό αριθμό αγωνισμάτων.

Το πρώτο αγώνισμα ήταν η μεταφορά ανδρεικέλου 25μ. Κάποιοι ρυμούλκησαν συνάδελφό τους αντί ανδρεικέλου. Ακολούθησε ρίψη σχοινιού, ένα πολύ αγαπημένο αγώνισμα για τους περισσότερους. Όλοι οι ναυαγοσώστες το λάτρεψαν. Στη συνέχεια ρυμούλκηση με σωσίβιο, αγώνισμα σχετικά απαιτητικό, όμως και εκεί οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν εύκολα. Τέλος, το πρόγραμμα τελείωσε με το αγαπημένο των αθλητών, σκυταλοδρομία ανδρεικέλου, παρότι είχαν κουραστεί από τα προηγούμενα, με μεγάλη ευχαρίστηση αγωνίστηκαν και στο τελευταίο.


 


Δυστυχώς όπως προαναφέρθηκε το γκρουπ δεν ήταν πολύ μεγάλο, ούτε η πισίνα και έτσι το μάθημα δεν ήταν όσο μαγικό θα μπορούσε. Σε μεγαλύτερο χώρο με περισσότερα άτομα θα αποκτούσε τεράστιες διαστάσεις και θα δημιουργούσε αξέχαστο κλίμα για τους εμπλεκόμενους. Λόγω της δομής συγκεκριμένων αγωνισμάτων όπως οι σκυταλοδρομίες, μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα πολλά άτομα και κανένας να μην μένει στο περιθώριο.

 

Μετά το πέρας των αγωνισμάτων οι ναυαγοσώστες ήταν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με την απόδοσή τους. Κάποιοι λόγω εκτεταμένης προπόνησης μέσα στην εβδομάδα εξαιτίας της επερχόμενης εξέτασης είχαν κάνει πολύωρη προπόνηση τις προηγούμενες μέρες οπότε δυσκολεύτηκαν παραπάνω λόγω κόπωσης. Σε γενικές γραμμές το μάθημα κύλισε ομαλά και συμμετείχαν όλοι μέχρι το τέλος.



Όταν ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες πως τους φάνηκε πήραμε πολλά θετικά σχόλια όπως «Ήταν κάτι καινούργιο σήμερα έμαθα να πετάω σχοινί, πιστεύω πως θα μου χρειαστεί και στην δουλειά σαν ναυαγοσώστης». Άλλοι είχαν ξανά συμμετέχει σε αντίστοιχα αγωνίσματα και χάρηκαν που μπόρεσαν να ξανά ζήσουν την ίδια εμπειρία για άλλη μια φορά. Το μάθημα εκτιμήθηκε επίσης και από τους εκπαιδευτές των ναυαγοσωστών, καθώς αποτέλεσε πολύ καλή προπόνηση για την προετοιμασία των μαθητών τους.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ανδρείκελα, σχοινιά, σωσίβια αλλά και βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project Safe Greece.