ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Τσάρλι διασώστης

 



Safe Greece: Τσάρλι Ο διασώστης

 

Τρίκαλα 25/5/2022. Για να πραγματοποιήσουμε το θεωρητικό κομμάτι του προγράμματος βρεθήκαμε στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων στην Ε Δημοτικού. Ξεκινήσαμε το μάθημα μας με την αφήγηση της περιπέτειας του Τσάρλι στην παραλία με την κινηματογράφηση των ναυαγοσωστών του Γενναίου.

 

Αφηγηθήκαμε όλη την ιστορία και σχολιάσαμε διεξοδικά με την βοήθεια των μικρών μας ακροατών τις εικόνες της ιστορίας. Ξεκλειδώνοντας πολλά μυστικά της ναυαγοσωστικής μέσα από τις εικόνες της ιστορίας. Σχολιάσαμε τον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών, τις λέξεις-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζει ένα λουόμενος και οι ναυαγοσώστες, τονίσαμε επίσης την σημασία και τα μέσα προστασίας των λουόμενων στην θάλασσα.

 


Στο τέλος της αφήγησης και του σχολιασμού των εικόνων, παίξαμε κάποια από τα προτεινόμενα παιχνίδια όπως βρες την σωστή απάντηση. Τα παιδιά κλήθηκαν να θυμηθούν κομμάτια της αφήγησης για να μπορέσουν να απαντήσουν σωστά τις ερωτήσεις της ιστορίας. Μετά τις ερωτήσεις, τα παιδιά ζωγράφισαν τον εαυτό τους στα ναυαγοσωστικά αθλήματα, τον χώρο της παραλίας, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους και γενικότερα τον χώρο διεξαγωγής των ναυαγοσωστικών αγώνων. Οι μικροί αθλοσώστες στο τέλος του μαθήματος σχολίασαν σε όλη την τάξη τι ζωγράφισαν και πήραν το δίπλωμα του αθλοσώστη αφού πλέον γνωρίζουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και σωστά στην θάλασσα.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, παρατηρήσαμε με μεγάλη έκπληξη πόσο ενθουσιασμένα και προσηλωμένα ήταν τα παιδιά πάνω στο θέμα της ιστορίας και της ναυαγοσωστικής. Πολλά από τα παιδιά γνώριζαν πράματα για τον εξοπλισμό, για έννοιες που αφορούν την ναυαγοσωστική και για την ασφάλεια τους στις παραλίες το καλοκαίρι. Απάντησαν σε ερωτήσεις που τους κάναμε, ζωγράφισαν με όρεξη και ανέλυσαν πολλά από τα θέματα των εικόνων της ιστορίας. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε πως πολλά από τα παιδιά θυμόντουσαν λεπτομέρειες από την ιστορία και δεν δίστασαν να μας εκπλήξουν με τις παρατηρήσεις τους. Είναι πολύ σημαντικό νέα παιδιά σε αυτή την ηλικία να γνωρίζουν τόσα πράγματα τέτοιου περιεχομένου διότι όχι μόνο αφορά την δικιά τους ασφάλεια αλλά και την άλλων.

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «κολύμβηση» της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων που διδάσκει το μέλος ΕΕΠ, Αναστασία Μπλαντή. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη. Εικόνες: Μάρθα Μηχανικού.