ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Μια ευκαιρία στα παιδιά του «Τρίτωνα»

 


Safe Greece: Μια ευκαιρία στα παιδιά του «Τρίτωνα»

Μαρούσι, 06.06.2022. Οι 15 μικροί αθλητές του συλλόγου «Τρίτων» του Α.Ο. Αμαρουσίου 8-12 ετών διδάχθηκαν πρώτη βοήθεια.

Ύστερα από την ολοκλήρωση του πρακτικού μέρους της διδασκαλίας, ήταν φανερό ότι η εμπειρία αυτή άφησε τα παιδιά ιδιαίτερα ευδιάθετα, χαρούμενα και πλήρως ικανοποιημένα και περήφανα. Δεν χάσαμε χρόνο λοιπόν και τα προτρέψαμε να καθίσουν στα παγκάκια, όπου ακολούθησε μια ανακοίνωση αναφορικά με το τι θα κάναμε στη συνέχεια. Αυτά αμέσως πάλι έδειξαν τον ενθουσιασμό τους και βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να προχωρήσουμε. Πρώτα απ’ όλα, ερωτήθηκαν αν γνωρίζουν κάποια πρώτη βοήθεια και αν ναι ποια. Στο σημείο αυτό και προς μεγάλη μας έκπληξη πολλά παιδιά είχαν γνώσεις επί του θέματος, τις οποίες μάλιστα όπως μας ανέφεραν στη συνέχεια είχαν διδαχθεί από το σχολείο. Σε επόμενο στάδιο, προχωρήσαμε στην πρώτη μας πρώτη βοήθεια, η οποία ήταν η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση). 


Ύστερά από την επίδειξη από εμάς της ΚΑΡΠΑ και την παράθεση ορισμένων βασικών παραδειγμάτων που θα ευνοούσαν την πλήρη κατανόηση της πρώτης βοήθειας αυτής από τα παιδιά, τα τελευταία ερωτήθηκαν αν είχαν κάποια απορία. Αφού λύθηκαν όλες οι απορίες των μικρών αθλητών, ήρθε η δική τους σειρά να μας δείξουν όσα είχαν μάθει! Ειδικότερα, το κάθε παιδί πραγματοποίησε μια αναπαράσταση, ενώ κάθε φορά σηκώνονταν 5 παιδιά ταυτόχρονα. Αφού πραγματοποίησαν την άσκηση αυτή όλα τα παιδιά τους δώσαμε πολλά συγχαρητήρια και χειροκροτήσαμε, διότι η προσπάθεια και η αφοσίωση στη διαδικασία που επέδειξαν για ακόμη μια φορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Η επόμενη πρώτη βοήθεια που συζητήθηκε αφορούσε το άνοιγμα της μύτης, κάτι το οποίο δεν αποτελεί διόλου σπάνιο γεγονός. Πραγματοποιήθηκε για αυτό, επομένως, ενημέρωση και σχετική αναπαράσταση, όπως είχε γίνει προηγουμένως και για την ΚΑΡΠΑ. Τα παιδιά αυτή τη φορά χωρίστηκαν σε δυάδες και κάθε φορά άλλαζαν ρόλους και ξεκινούσαν τη δική τους αναπαράσταση. 



Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί ότι στο σημείο αυτό της διδασκαλίας τα παιδιά ήταν πλήρως εξοικειωμένα με τις διαδικασίες οργάνωσης της δραστηριότητας, αφού έφτιαχναν τις ομάδες τους σε πολύ λίγο χρόνο και περίμεναν να ακούσουν την επόμενη οδηγία που θα παρεχόταν. Τέλος, έμαθαν και για την αντιμετώπιση ενός πνιγμού. Με τον ίδιο τρόπο, σε δυάδες, μετά από εμάς ξεκίνησαν και εκείνα τις αναπαραστάσεις. Αφού έφτασε στο τέλος της και η εκμάθηση από τα παιδιά αυτής της πρώτης βοήθειας, αυτά ερωτηθήκαν πως τους φάνηκε ή όλη διαδικασία και εάν θεωρούν ότι όσα έμαθαν θα τους είναι χρήσιμα στη ζωή τους. Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό ένα, ένα τα παιδιά διατύπωσαν τις απόψεις τους. Ενδεικτικά, μεταξύ των εντυπώσεων που ακούσαμε ήταν ότι τα παιδιά ενθουσιάστηκαν που έμαθαν κάτι καινούριο, ότι «σίγουρα θα χρησιμεύσει κάποια στιγμή» στη ζωή τους και ότι δεν ήξεραν ότι έχουν αυτή τη μορφή οι πρώτες βοήθειες.

 

Μετά το πέρας της συζήτησης που είχαμε αναπτύξει με τα παιδιά, ήρθε η ώρα να τους διαβάσουμε το παραμύθι «Μια Ευκαιρία στα παιδιά». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης τα παιδιά ήταν απόλυτα ήσυχα και άκουγαν με προσοχή. Για να κεντρίσουμε και για να κρατήσουμε σταθερό το ενδιαφέρον των μικρών αθλητών για το παραμύθι, δείχναμε παράλληλα και τις εικόνες που απεικονίζονταν σε αυτό. Δυστυχώς, στο τέλος της ανάγνωσης ξέσπασε δυνατή βροχή και έτσι δεν είχαμε χρόνο για περεταίρω συζήτηση.

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project “Safe Greece” που πραγματοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.