ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tο Safe Greece στον Α.Ο. Ολυμπιακού

 



Tο Safe Greece στον Α.Ο. Ολυμπιακού

Πειραιάς 17.03.2023. Παρευρεθήκαμε στο Θεμιστόκλειο Στάδιο για να διαβάσουμε σε 14 παιδιά ηλικίας 9-13 ετών το παραμύθι και να τα ενημερώσουμε για την ναυαγοσωστική. Οι συμμετέχοντες ήταν μέλη του αθλητικού συλλόγου στίβου του Ολυμπιακού.  

Αρχικά γνωριστήκαμε με τα παιδιά παρουσιάζοντας τον εαυτό μας και μαθαίνοντας κάποια πράγματα και για αυτά, όπως με ποια αθλήματα ασχολούνται, αν έχουν σχέση με τη θάλασσα και αν έχουν ακούσει ποτέ ή παρευρεθεί σε καταστάσεις που σχετίζονται με τη ναυαγοσωστική. Τα περισσότερα ήξεραν κολύμπι και ήταν ενήμερα για το έργο των ναυαγοσωστών.

 

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε την ανάγνωση δίνοντας έμφαση στο χρώμα της φωνής και τις εκφράσεις μας, εξυπηρετώντας τη ροή της ιστορίας. Τα παιδιά είχαν έναν φορητό υπολογιστή μπροστά τους και παρακολουθούσαν την ιστορία μέσα από τις γεμάτες πληροφορίες και παραστάσεις εικόνες. Παράλληλα, διηγούμασταν την ιστορία από τα τηλέφωνα μας. Μετά από κάθε αλλαγή εικόνας κάναμε παύσεις για να εξηγήσουμε τι βλέπουμε, να τα αφήσουμε να παρατηρήσουν την εικόνα και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις. Κατά την ανάγνωσης προσπαθήσαμε να εναλλάσσουμε τους ρόλους ώστε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και τα καταφέραμε.

Η διήγηση στέφθηκε με επιτυχία! Δεν παρατηρήθηκε απόσπαση προσοχής και τα παιδιά παρακολουθούσαν κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα κάθε εικόνα και πτυχή της ιστορίας. Ακολούθησε σύνοψη όσων είπαμε και στοχευμένες ερωτήσεις από την πλευρά μας έτσι ώστε να κατανοηθούν οι έννοιες και τα μηνύματα της ιστορίας.

Ύστερα, αποφασίσαμε να δείξουμε την εικόνα της ανάνηψης και να παίξουμε το παιχνίδι των λέξεων, όπου κάθε παιδί έπρεπε να πει μια λέξη που βλέπει σε αυτή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λέξη που θα επιλεχθεί να μην έχει επαναληφθεί σε προηγούμενο χρόνο από άλλο παιδί. Μετά από αυτό ασχοληθήκαμε με κρυπτόλεξα. Τα παιδιά απόλαυσαν και τα δύο παιχνίδια καθώς όπως μας ενημέρωσαν ήταν κουρασμένα από την προπόνηση που είχε προηγηθεί στο σύλλογο.

Για το τέλος επιφυλάσσαμε μια έκπληξη που εμπεριείχε κίνηση ώστε να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η επίσκεψή μας. Παίξαμε το παιχνίδι «Σημαίες» που ξεχωρίζει από τα αθλήματα της ναυαγοσωστικής, τροποποιημένο ώστε να διεξαχθεί στο γήπεδο χρησιμοποιώντας τις γραμμές και κώνους.

  

Η εμπειρία αυτή θα μείνει αξέχαστη σε εμάς και στους μικρούς μας φίλους καθώς όλοι μάθαμε και περάσαμε όμορφα. Εξίσου με εμάς φάνηκε να χάρηκαν και οι γονείς που παρευρέθηκαν, γεγονός που μαρτυρήθηκε από το χαμόγελό τους και το πλήθος φωτογραφιών που τράβηξαν!

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Δημόπουλος Φώτιος.