ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά Του Γ.Σ. Αθλοκίνηση

 



Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά Του Γ.Σ. Αθλοκίνηση

Ν. Ηράκλειο 18.05.2023. Σε ένα τμήμα με δέκα παιδιά δημοτικού πραγματοποιήθηκε μία βιωματική παρουσίαση του παραμυθιού «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά». Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου, καθώς και με διάφορες δραστηριότητες, παιγνιώδους μορφής, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν στη θάλασσα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους αποφύγουμε.

   Η παρουσίαση ξεκίνησε με το διάβασμα του παραμυθιού, που προβαλλόταν στον προτζέκτορα. Για να μην είναι βαρετό το χρονικό διάστημα της ανάγνωσης, ζητήσαμε από τα παιδιά, να διαβάσουν κι αυτά μερικές σειρές κι έτσι το ολοκληρώσαμε εναλλάξ, διαβάζοντας λίγο εμείς και λίγο εκείνα. Στη συνέχεια χωρίστηκαν τα παιδιά σε δύο ισάξιες ομάδες και παίξαμε το πρώτο μας παιχνίδι, τις ‘’Σημαίες’’ (παιχνίδι παρόμοιο με τις μουσικές καρέκλες), ώστε να βρούμε τους αρχηγούς των δύο ομάδων που θα υπήρχαν στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Αφότου χωρίστηκαν οι δύο ομάδες, συνεχίσαμε με το δεύτερο παιχνίδι που είχαμε στο πρόγραμμα, το ‘’Στο κεφάλι το ‘χω’’. Ουσιαστικά τα παιδιά προσπαθούσαν να περιγράψουν στον επιλεγμένο συμπαίκτη τους τη λέξη που είχε σε χαρτί πάνω από το κεφάλι του, η οποία ήταν σχετική με το παραμύθι, ώστε να είμαστε σίγουροι πως όλα τα παιδιά παρακολούθησαν την ιστορία. Έπειτα παίξαμε το γνωστό σε όλους ‘’Φιδάκι’’ , το οποίο περιείχε ερωτήσεις σχετικές με τους κινδύνους και την ασφάλεια στη θάλασσα. Αντίστοιχες ερωτήσεις είχε και το τελευταίο παιχνίδι, που ήταν γνώσεων τύπου ‘’Buzzer’’, όπου η πιο γρήγορη και σωστή απάντηση χάριζε έναν βαθμό στην ομάδα που την έδωσε. Μέσω αυτών των απλών, αλλά διασκεδαστικών δραστηριοτήτων κρατήσαμε την προσοχή των παιδιών, ακόμα και των πιο ανήσυχων, προσηλωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης. 

   Η διδασκαλία διήρκησε - δυστυχώς για εμάς αλλά ακόμα περισσότερο για τα παιδιά - μιάμιση ώρα. Η όλη διαδικασία κύλισε πολύ ομαλά, από την προετοιμασία μέχρι και την ολοκλήρωσή της. Δεν δυσκολευτήκαμε ούτε αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, αφού ο σύλλογος, οι γυμναστές, οι γονείς και τα παιδιά μας βοήθησαν με τη στάση τους πάρα μα πάρα πολύ. Τα παιδιά απόλαυσαν το κάθε λεπτό, διασκέδασαν με όλες τις δραστηριότητες, κι αυτό φάνηκε και στο τέλος που το μόνο που ήθελαν ήταν λίγο ακόμα. Οι γονείς χάρηκαν όταν ενημερώθηκαν γι’ αυτό μας το εγχείρημα, πόσο μάλλον όταν είδαν το πόσο άρεσε στα παιδιά τους, ενώ ο σύλλογος ανυπομονεί για τα επόμενα. Από τη δική μου πλευρά, ως μια πρώτη επαφή με το χώρο της διδασκαλίας, έχω να πω ότι ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι το φανταζόμουν. Ήταν μία διασκεδαστική εμπειρία την οποία ανυπομονώ να ξανά ζήσω.

   Τελικά αυτό το παραμύθι έδωσε σε όλους μας μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να μάθουμε, να ζήσουμε και να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα. Επομένως, μέχρι την επόμενη φορά που θα πραγματοποιήσουμε κάτι αντίστοιχο, ας προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε την προκατάληψη από μέσα μας και να βλέπουμε με θετική ματιά οτιδήποτε εμφανίζεται στο διάβα μας.

   

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Γιώργος Ζώτας.