ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αγαπητός καθήλωσε τους αθλητές του Ορφέα



Ο Αγαπητός καθήλωσε τους αθλητές του Ορφέα

Αθήνα 28/05/2023. Ο «Α.Π.Σ. ΟΡΦΕΑΣ», ένας σύλλογος ακαδημιών ποδοσφαίρου, με προπονητή τον κύριο Α. Νικολάου, μας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά.  Το junior αγωνιστικό τμήμα, διδάχθηκε την ιστορία του «μια ευκαιρία στα παιδιά» με μια ομάδα 13 παιδιών ηλικίας 10-11 ετών να γνωρίζουν τον ήρωα του γνωστού παραμυθιού και παράλληλα να μαθαίνουν βασικές γνώσεις ασφάλειας και διάσωσης στο νερό.

Οι μικροί μας ποδοσφαιριστές είναι αθλητές που γνωρίζουν από πειθαρχία και τη σπουδαιότητα του να προφυλάσσεις τη σωματική σου ακεραιότητα.  Μπορεί η ιστορία του Αγαπητού λοιπόν να φαίνεται ξένη όσον αφορά το άθλημα με το οποίο ασχολούνται, όμως κάθε παιδί έπρεπε να τη κατανοήσει, πόσο μάλλον αν βρεθούν σε μια κατάσταση που μπορεί να τους φανεί χρήσιμη.

Στη μια ώρα που έγινε η ανάγνωση και επεξήγηση του παραμυθιού, τα παιδιά γοητεύτηκαν από τις εικόνες και τα χρώματα, ενώ οι περιπέτειες της ζωής του μικρού Αγαπητού τους προσέλκυσε κατευθείαν την προσοχή. Σε όλη τη διάρκεια που έγινε η εξιστόρηση του παραμυθιού, προσπαθούσαν να αφουγκραστούν πληροφορίες από αυτό. Άλλοι κοίταγαν και άκουγαν  προσηλωμένοι, άλλοι πάλι έδειχναν τη στενοχώρια τους για τη αδικία απέναντι στον ήρωα. Με τις εικόνες που δείχναμε στους μικρούς αθλητές και δεδομένου ότι αντιλαμβάνονταν τα κοινά στοιχεία που είχαν με το παιδί του παραμυθιού, όταν τελείωσε η αφήγηση, έγιναν αρκετές ερωτήσεις ακόμα και περαιτέρω από την βασική πλοκή του παραμυθιού για να τον γνωρίσουν καλύτερα και να πληροφορηθούν για ζητήματα πνιγμού σε θάλασσα. Έχοντας απορροφήσει πλήρως από την έκβαση της πλοκής που τους διαβάζαμε, κατάφεραν να γίνουν πιο γνώριμοι σε αυτούς όροι όπως  «ναυαγοσωστική», «διάσωση» καθώς και το πόσο ζωτικής σημασίας αποτελούν οι όροι όχι μόνο στο παραμύθι που είχαν διηγηθεί αλλά και σε πραγματικές συνθήκες.

Τα παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα όταν επιτέλους ο Αγαπητός βρήκε άτομα που ήταν κοντά του και τον βοήθησαν να γίνει καλύτερος. Παράλληλα μέσω του Σώστη οι ποδοσφαιριστές μπόρεσαν να γνωρίσουν τον κόσμο της ναυαγοσωστικής και πως πρέπει να αντιδράμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Μετά το πέρας των ερωτήσεων προχωρήσαμε στην διεξαγωγή κάποιον μικρών παιχνιδιών για να εφαρμόσουμε στην πράξη κάποιους όρους της ναυαγοσωστικής και κυρίως να χαλαρώσουν και να περάσουν ακόμα καλύτερα οι μικροί μας φίλοι.

Συνοψίζοντας,  η συνεργασία που είχαμε με τα παιδία ήταν άψογη, περάσαμε όλοι πολύ όμορφα και ελπίζω να ήταν μια εμπειρία που θα τους μείνει στο μυαλό και θα τους βοηθήσει στην μετέπειτα ζωή τους. Θα θέλαμε να ευχαριστούμε τον σύλλογο όπως και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές για την φιλοξενία τους.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Υακίνθη Φλάμπουρα-Νιέτου.