ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τσάρλι στον Γ.Σ. Πετρούπολης

 



Ο Τσάρλι στον Γ.Σ. Πετρούπολης

Αθήνα 1.06.2023. Οχτώ αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου Πετρούπολης διδάχθηκαν το πρόγραμμα «Τσάρλι ο διασώστης» πριν την έναρξη της προπόνησης.

Μέσα στα απαιτούμενα και εργασίες του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με νεαρά άτομα προκειμένου να βιώσουμε την εμπειρία της διδασκαλίας. Σε συνεργασία με έναν συμφοιτητή μου είχα την χαρά να παρουσιάσω την ιστορία του Τσάρλι του διασώστη που τονίζει την αξία γνώσης και της παροχής πρώτων βοηθειών σε δραστηριότητες νερού.

Είναι απαραίτητο να εκφράσουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στην προπονήτρια της ακαδημίας που μας παραχώρησε με ευχαρίστηση μέρος του χρόνου προπόνησης και στα παιδιά που καθηλωμένα παρακολουθούσαν το παραμύθι. Αυτό που εξέπληξε εμένα και τον συμφοιτητή μου ευχάριστα ήταν πως τα παιδιά διατύπωναν αβίαστα και χωρίς ντροπή τις απορίες και τις εντυπώσεις τους, γεγονός που υποδήλωνε πως δημιουργήθηκε οικείο και ενθαρρυντικό περιβάλλον μεταξύ μας. Η συμμετοχή των παιδιών υπήρξε βοηθητικός παράγοντας σε όλη την διαδικασία και στα σημεία που δυσκολεύονταν να κατανοήσουν δεν δίσταζαν να μας ρωτήσουν: «Τι είναι ο αθλοσώστης;», «πώς προετοιμάζονται οι αθλοσώστες;», «εμείς δηλαδή μπορούμε αν θέλουμε να γίνουμε αθλοσώστες;».

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως ο συμφοιτητής μου και εγώ κατορθώσαμε να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν ήταν άλλος από την ενημέρωση σχετικά με τρόπους διάσωσης, και την γνωστοποίηση των κινδύνων στο νερό. Άσχετα με το άθλημα που ακολουθεί η ομάδα, το οποίο δεν περιλαμβάνει επαφή με το νερό, οι γνώσεις που μοιραστήκαμε μπορεί να αποβούν χρήσιμες κατά την θερινή περίοδο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως κατά την διάρκεια του παραμυθιού και εφόσον τα παιδιά το απαίτησαν, ο συμφοιτητής μου και εγώ αναπαραστήσαμε κάποιες τεχνικές διάσωσης, προκειμένου να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον τους. Δυστυχώς για εμάς και τα παιδιά ο περιορισμένος χρόνος δεν μας επέτρεψε να εφαρμόσουμε κάποια παιχνίδια που είχαμε προετοιμάσει, ωστόσο τα παιδιά φάνηκαν να είναι σε θέση να επαναλάβουν την διαδικασία, αφού πρότειναν να επιστρέψουμε άλλη φορά για τα παιχνίδια. Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με αυτή την άποψη των παιδιών καθώς η αίσθηση της προσφοράς γνώσεων που αφορούν την ασφάλεια ανηλίκων καθίσταται κινητήριος μοχλός για την επανάληψη παρόμοιων δράσεων.

Κλείνοντας οφείλω να ευχαριστήσω τον συμφοιτητή μου Γιώργο Μαυροματάκη που συνέβαλλε σε όλη την προετοιμασία και διδασκαλία και τον καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη, που μας παρότρυνε να επισκεφτούμε ομάδα νέων και μας εφοδίασε με γνώσεις/μέσα ώστε να φέρουμε εις πέρας το έργο.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project "Safe Greece" και του Lifesaving Network με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εικόνες: Βασιλική Περαμερίτη,  Γιώργος Μαυροματάκης.