ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο «Τσάρλι ο διασώστης» δίνει μάθημα ζωής

 



Ο «Τσάρλι ο διασώστης» δίνει μάθημα ζωής

Πετρούπολη 1/6/2023. Τα 8 παιδιά 10-12 ετών και η προπονήτρια του γυμναστικού συλλόγου βόλευ της Πετρούπολης μας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά για την παρουσίαση της ιστορίας «Τσάρλι ο διασώστης». Σκοπός της παρουσίασης ήταν η εκμάθηση απαραίτητων γνώσεων ασφάλειας σε σχέση με το νερό μέσω ενός παραμυθιού για τους μικρούς μας φίλους.

Η ενασχόληση με το υγρό στοιχείο αποτελεί για τους περισσότερους μία σχέση ψυχαγωγίας κυρίως κατά την θερινή περίοδο. Έτσι η επιλογή του συλλόγου δεν έγινε βάση της σχέσης του αθλήματος με το νερό (που δεν υφίσταται στο συγκεκριμένο άθλημα) αλλά ώστε να δείξουμε ότι ο καθένας ανεξάρτητα του αθλήματος, επαγγέλματος ή ασχολίας του πρέπει να κατέχει κάποιες γνώσεις που αφορούν την ασφάλεια στο νερό.

Η ιστορία φάνηκε να κεντρίζει σημαντικά το ενδιαφέρον σε όλους καθώς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δεχτήκαμε καταιγισμό ερωτήσεων από κάθε παιδί σε σχέση με την ζωή του Τσάρλι, πώς είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτά που έχει κάνει και για τους πρωτόγνωρους όρους ναυαγοσωστικής που άκουσαν (π.χ. αθλοσώστης). Πολλά παιδιά κατάφεραν να συνδέσουν την ιστορία με ταινίες που είχαν δει και με την πραγματική ζωή, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα διότι φάνηκε ότι η δουλειά μας έπιασε τόπο.

Έχοντας ταυτιστεί με τον ήρωα της ιστορίας και τα κατορθώματά του, τα παιδιά πήραν ένα σπουδαίο μάθημα. Έμαθαν να μην αφήνουν αλλά να κυνηγούν τα όνειρά τους ανεξάρτητα του πόσο μεγάλα είναι αυτά ή των συνθηκών που μπορεί να τα περιορίζουν και ότι αν θέλουν κάτι πραγματικά μπορούν να το καταφέρουν.

Τέλος νιώθω την ανάγκη να επισημάνω την ευχαρίστηση και την προσφορά αυτής της δραστηριότητας σε εμένα καθώς η προσοχή και η θέληση για μάθηση των παιδιών από το πρόσωπό μας ήταν κάτι ανεκτίμητο που δεν θα είχαμε την δυνατότητα να βιώσουμε αν δεν μας δινόταν η ευκαιρία μέσω αυτής της εργασίας. Ευχαριστώ τον Γ.Σ. Πετρούπολης για την θερμή φιλοξενία και την προπονήτρια για τις φωτογραφίες, την συμφοιτήτριά μου Βασιλική Περαμερίτη και κυρίως τον καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη που μας έδωσε την δυνατότητα να ζήσουμε αυτή την απίστευτη εμπειρία.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Γιώργος Μαυροματάκης, Βασιλική Περαμερίτη.