ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σ. Αβραμίδης 6ος στο Πανευρωπαϊκό Ναυαγοσωστικής: «Στον αγώνα δεν νικάει ο λαγός αλλά η χελώνα!»

 



Ο Σ. Αβραμίδης 6ος στο Πανευρωπαϊκό Ναυαγοσωστικής:
«Στον αγώνα δεν νικάει ο λαγός αλλά η χελώνα!»

 

Βέλγιο 17-24/09/2023. Πόσο διαφέρει μια ιστορία από την Ιστορία; Ο Στάθης Αβραμίδης αγωνίστηκε 5 φορές (2 στον τελικό), κατέρριψε 1 πανελλήνιο ρεκόρ, κατετάγη 6ος και ενέπνευσε δύο κορυφαίους Έλληνες αθλητές βάθρου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής Βετεράνων.

Η ώρα για την διεξαγωγή της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης έφτασε. Συνολικά 600+ αθλοσώστες, 100+ σύλλογοι και 10+ χώρες συμμετείχαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε πισίνα στο Blangeberge και σε θάλασσα στο Brugge. Διοργανώτρια ήταν η Βέλγικη Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας.

 



Η συμμετοχή μας δεν ήταν δεδομένη. Αρχικά υπήρξε ενθουσιασμός και επιθυμία. Στη συνέχεια έπρεπε να ξεπεραστεί το διαρκές πρόβλημα της άρνησης ενός αλληλέγγυου, αλτρουιστή και ανθρωπιστή (κατά  δήλωσή του) ανθρώπου, που παρά τις καλοπροαίρετες μας ενέργειες για σύγκλιση και συνεργασία, αρνούνταν (δια της σιωπής ή υπηρεσιακά), την έξοδο μας στο εξωτερικό. Την λύση έδωσε ξανά ο «ξένος παράγοντας». Η συμμετοχή εξασφαλίστηκε. Το επόμενο ήταν ο συντονισμός, οι προπονήσεις και η εύρεση χρημάτων. Πολλά κατάφερε να τακτοποιήσει ο Μιχάλης Γλυνάτσης, Ομοσπονδιακός Προπονητής της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) και Προπονητής του Πρωτέα Καλύμνου χάρη στις ικανότητές του που βοήθησαν πολύ την αποστολή. Μετά από αρκετά μπρος-πίσω στην έκφραση προθέσεων του Στάθη, ο οποίος είχε έντονο διοικητικό φορτίο, αποφασίστηκε να αγωνιστούμε σε πανευρωπαϊκή διοργάνωση για 1η φορά στη ζωή μας. Ο Στάθης θα αγωνιζόταν 5 φορές.

 


ΡΙΨΗ ΣΧΟΙΝΙΟΥ

Ο Στάθης είχε κάνει ελάχιστες ρίψεις, χωρίς τον Μιχάλη που προπονούνταν στην Κάλυμνο. Έναρξη. Το σχοινί ήταν εξαιρετικό αλλά η ρίψη ατυχής. Στη δεύτερη ρίψη το σχοινί βγαίνει εκτός διαδρόμου. Ο Μιχάλης, γνωρίζοντας ότι ήταν άκυρη αλλά ο χρόνος ανεπαρκής για τρίτη ρίψη πριν τη ηχήσει η κόρνα, πιάνει το σχοινί. Ο Στάθης εκτελεί την διάσωση όσο ταχύτερα μπορεί. Η διάσωση έγινε αλλά ακυρώθηκε. Ο Μιχάλης βγήκε από το νερό λέγοντας «αχ βρε Στάθη». Η φράση επαναλαμβανόταν στους αγώνες, όποτε κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο Στάθης έβλεπε το ποτήρι πάντα μισογεμάτο και ο Μιχάλης μισοάδειο.






100μ ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟΥ ΜΕ ΠΕΔΙΛΑ

Ο Στάθης αγωνίστηκε με μικρές προσδοκίες, επειδή είχε κάνει ελάχιστες προπονήσεις. Χρησιμοποιεί βατραχοπέδιλα του Μιχάλη. Σήμα εκκίνησης. Βουτάει καλά. Κολυμπάει κοντά στους γρήγορους. Τερματίζει 3ος στην σειρά του. Ο Μιχάλης και η Ειρήνη τρέχουν να τον συγχαρούν. «Συγχαρητήρια. Σημείωσες Πανελλήνιο ρεκόρ αντρών 45-49 ετών που κρατούσε 7 χρόνια. Το προηγούμενο κατείχε ο Κούμουλος σε αγώνες της ΕΟΥΔΑ», λέει ο Μιχάλης.  







50μ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟΥ

Το αγώνισμα ήταν επίσης ανεπαρκώς προπονημένο. Η εκκίνηση δόθηκε και ο Στάθης φεύγει γρήγορα. Ανασύρει εύκολα το ανδρείκελο και ξεκινάει την μεταφορά. Όλα δείχνουν καλά. Χεριά-χεριά φτάνει στον τοίχο. Είναι κουρασμένος, ένδειξη πως προσπάθησε. Βγαίνοντας από το νερό, ο κριτής λέει: «Σε ακυρώσαμε γιατί βύθισες το ανδρείκελο.» Την υπόλοιπη ημέρα, ο Στάθης είδε πως στα 100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα κάποιοι αθλοσώστες κρατούσαν το ανδρείκελο κάτω από την κοιλιά τους. Ζητάει από τους κριτές διευκρινήσεις: «Πως γίνεται στα 100μ να μην ακυρώνεσαι κρατώντας το ανδρείκελο κάτω από την κοιλιά σου και στα 50μ εάν το βυθίσεις λίγο να ακυρώνεσαι;», ρωτάει. Οι κριτές κοιτούν τα αρχεία τους. «Τελικά δεν ακυρώθηκες για την βύθιση αλλά επειδή κουνήθηκες στον βατήρα πριν την κόρνα της εκκίνησης», του είπαν. Παρόλο που υπάρχει βίντεο, ο Στάθης δεν έδωσε συνέχεια. Αρκούσε η χαρά της συμμετοχής. Ο Μιχάλης είχε τροφοδοτήσει την ομάδα με τόση δόση υπερηφάνειας για τις επιδόσεις του, που ο Στάθης αισθανόταν χαρούμενος για τον συναθλητή του σαν να είχε κερδίσει ο ίδιος.  






ΔΡΟΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Το αγώνισμα θα διεξάγονταν την 5η ημέρα αλλά λόγω κακοκαιρίας διεξήχθη τελικά την 6η (τελευταία) ημέρα του πρωταθλήματος. Σε αυτό το αγώνισμα, ο Στάθης μπορούσε να έχει αξιοπρεπή εμφάνιση, επειδή είχε κάνει αρκετές προπονήσεις. Παρόλα αυτά, το τρέξιμο σε άμμο και στίβο διαφέρει. Δίνεται η εκκίνηση. Ξεκίνησε καλά. Στα πρώτα 40μ περίπου περνάει αρκετά άτομα και είναι μεταξύ 4ης-5ης θέσης. Τα πόδια βυθίζονται στην άμμο που έχει λακκούβες από προηγούμενες κούρσες. Τον πιάνουν έντονοι πόνοι σε αριστερό γλουτό και δεξί προσαγωγό. Βλέπει όσους είχε περάσει, να προσπαθούν να προηγηθούν. Πείθει τον εαυτό του να τρέξει με πόνους. Απομένουν λίγα μέτρα. Τα πόδια δεν υπακούνε στο μυαλό λόγω πόνου. Ό,τι κερδήθηκε στα πρώτα μέτρα, χάθηκε στα τελευταία. Κουτσαίνει όλο και πιο πολύ. Τερματίζει 6ος. Είναι η καλύτερη θέση του σε διεθνή διοργάνωση (με εξαίρεση την 5η θέση στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής 2017). Με εξαίρεση τις αγωνιστικές επιδόσεις του Μιχάλη και του Παντελή που πλασαρίστηκαν στο βάθρο και σε ψηλές θέσεις εντός οκτάδας, η 6η θέση στην Ευρώπη, παραμένει σημαντική, σε ένα άθλημα που πασχίζει να διαδοθεί στην Ελλάδα. Αυτό είναι κατανοητό εάν αναλογιστούμε ότι στις προηγούμενες 2 Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άλλοι Έλληνες ακυρώθηκαν ή πλασαρίστηκαν στην εικοσάδα.

 



ΣΗΜΑΙΕΣ

Με πόνους σε γλουτό και προσαγωγό, ο Στάθης σκέφτεται αν θα αγωνιστεί. Ο Παντελής και ο Μιχάλης του λένε να εγκαταλείψει. «Στάθη πρέπει να προστατευτείς από τραυματισμό», λέει ο Μιχάλης. «Θα τρέξω με πόνο. Στην χειρότερη περίπτωση, θα βγω εκτός στην πρώτη κούρσα», απαντάει. «Δεν έχει νόημα να τρέξεις για να τρέξεις», επιμένει ο Μιχάλης. «Για εμένα είναι κάτι παραπάνω από κούρσα. Από την κούρσα δεν κερδίζω μετάλλιο αλλά το δικαίωμα μου να αγωνίζομαι. Ο σωματικός πόνος κρατάει λίγο σε αντίθεση με τον συναισθηματικό που κρατάει από το 2019». Τι εννοούσε; Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ο Στάθης είχε αγωνιζόταν, έπειτα από τα δύο προηγούμενα πανευρωπαϊκά που εμποδίστηκε.

 




Αυτές οι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό του, όταν η αφέτης ζήτησε από τους αθλοσώστες να παραταχθούν στην γραμμή εκκίνησης. Ξαπλώνει στην άμμο σε καλό διάδρομο. Αφού δόθηκε το ηχητικό σήμα, ξεκίνησε το τρέξιμο. Βλέπει μια σημαία στην ευθεία. «Πιστεύω ότι μπορώ να την αρπάξω», σκέφτεται. Στα 10μ πιάνουν οι πόνοι και χαμηλώνει ταχύτητα. Βγαίνει εκτός από την πρώτη κούρσα. Μετά τους Εθνικούς Αγώνες στην Αμερική το 2017 και τους Παγκόσμιους στην Ιταλία το 2022, είναι η τρίτη φορά που χάνει στην πρώτη κούρσα. Έτσι ολοκληρώθηκε αγωνιστικά το Πανευρωπαϊκό για τον Στάθη.

 




ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ

Σε αυτή την διοργάνωση, ο Στάθης εκτός από αθλοσώστης ασκούσε και χρέη προπονητή στον πατέρα του. Εδώ η ιστορία είχε θριαμβευτικό τέλος. Ο Παντελής κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια. Ο Στάθης επιστράτευσε γνώσεις προπονητικής, ψυχολογίας, μασάζ και χρήματα. Το αποτέλεσμα μιλάει μόνο του.

 



ΣΧΟΛΙΑ

Ο Δρ. Αβραμίδης, σχολίασε: «Η προσωπική μου επιτυχία, είναι άυλη και δεν μεταφράζεται σε αγωνιστικές νίκες. Η κατάρριψη πανελληνίου ρεκόρ είναι ευπρόσδεκτη αλλά ήσσονος σημασίας σε σχέση με την συνολική μας παρουσία. Οι αληθινές διακρίσεις μου είναι δύο. Πρώτον, δύο συγκλονιστικοί Έλληνες αθλοσώστες-μέλη της ΕΑΝΕ κατέκτησαν 4 μετάλλια. Ευχαριστώ τον Μιχάλη και τον Παντελή που εμπνεύστηκαν από το όνειρο μου και το έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης! (Όπως ευχαριστώ και την Ειρήνη Κουτσάμπαση για την πολύτιμη στήριξη και την Έλενα Κηρύκου για τα σκουφάκια που φορέσαμε). Η επιτυχία δεν έρχεται με μαγικά ραβδάκια ή ηχηρά μηνύματα. Απαιτήθηκαν 12 χρόνια θυσιών. Έσυρα τον χορό. Ακολούθησαν δεκάδες εθελοντές, αθλητές, σύλλογοι. Ανάμεσα τους, οι οικογένειες Γλυνάτση και Αβραμίδη. Ελπίζω να βρουν μιμητές! Η δεύτερη επιτυχία μου, είναι ότι παρά τα εμπόδια, βρήκα τρόπο να αγωνιστούμε στο εξωτερικό. Το ‘είναι’ επικράτησε του ‘φαίνεσθαι’! Εφεξής, κι άλλοι Έλληνες θα αγωνίζονται ανεμπόδιστα, ιδίως στο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας στην οποία η ΕΑΝΕ είναι ιδρυτικό μέλος!»

 


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σε συνέχεια της ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων αθλοσωστών, ο Δρ. Αβραμίδης απευθύνει δημόσιο κάλεσμα σε συναρμόδιους οργανισμούς για συνεργασία. Η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μπορούν να ωφεληθούν από την θριαμβευτική εμπειρία που αποκτήθηκε. Η ΕΑΝΕ θέλει να μοιραστεί τις γνώσεις της, για να συμβάλει στην επίτευξη των καταστατικών σκοπών των παραπάνω οργανισμών ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς στο νερό. Fratelli Tutti!

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όταν έφτασαν στο Βέλγιο, τους 4 αθλοσώστες περίμενε μια έκπληξη. Η Ελληνική σημαία κυμάτιζε στον ιστό ανάμεσα στις άλλες. Αλλά ήταν οι μόνοι Έλληνες της διοργάνωσης. Όσοι τους εμπόδιζαν να αγωνιστούν επί χρόνια, ήταν απόντες. Ναι, ο Στάθης κατέκτησε "μόνο" μια 6η θέση. Αλλά το όραμά του ενέπνευσε αθλητές, που έφεραν τα πρώτα 4 μετάλλια Πανευρωπαϊκών Αγώνων Ναυαγοσωστικής στην ιστορία της Ελλάδας. Ο μύθος του Αισώπου το ερμηνεύσε απλά: «Στον αγώνα δεν νικάει ο λαγός αλλά η χελώνα!» Πόσο διαφέρει μια ιστορία από την Ιστορία; Συχνά καθόλου! Εικόνες: ΕΑΝΕ.