ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκλόνισε ο ασημένιος και χάλκινος Μ. Γλυνάτσης στο Πανευρωπαϊκό Βετεράνων Ναυαγοσωστικής



Συγκλόνισε ο ασημένιος και χάλκινος Μ. Γλυνάτσης
στο Πανευρωπαϊκό Βετεράνων Ναυαγοσωστικής

Βέλγιο 17-24/09/2023. Ο διεθνής αθλοσώστης της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) και προπονητής του Πρωτέα NO Καλύμνου, Μιχάλης Γλυνάτσης, σε 9 αγωνίσματα πισίνας και θαλάσσης, σημείωσε 2 πανελλήνια ρεκόρ, πλασαρίσματα στον τελικό και κατέκτησε χάλκινο και αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής.

Περισσότεροι από 600 αθλοσώστες από 100 συλλόγους και 00 χώρες συμμετείχαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε πισίνα (Blangeberge) και θάλασσα (Brusse). Διοργανώτρια ήταν η Βέλγικη Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας.





Η ΕΑΝΕ, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βάση καταστατικού, καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Είναι μέλος και σύμμαχος διεθνών οργανισμών. Επιτρέπει σε κάθε Έλληνα να γνωρίσει, αγαπήσει και να κυνηγήσει τα όνειρά του γύρω από την αθλητική ναυαγοσωστική χωρίς φραγμούς. Με την βοήθεια του Ιταλικού Συλλόγου Sportiva Sturla, έδωσε την ευκαιρία σε όσους Έλληνες αθλοσώστες δεν είχαν διέξοδο σε διεθνείς διοργανώσεις, να συμμετάσχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής. Ένας από τους συλλόγους που αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία, είναι ο Πρωτέας Καλύμνου, μέλος της ΕΑΝΕ και ο παραγωγικότερος και πιο δραστήριος σύλλογος αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.

 


Την ευκαιρία της συμμετοχής άδραξαν 4 μέλη της ΕΑΝΕ: Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Πρόεδρος ΕΑΝΕ), Μιχάλης Γλυνάτσης (Ομοσπονδιακός Προπονητής ΕΑΝΕ, Προπονητής Πρωτέα ΝΟ Καλύμνου), Παντελής Αβραμίδης (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ναυαγοσωστικής) και Ειρήνη Κουτσάμπαση (φοιτήτρια ΣΕΦΑΑ). Οι τρεις πρώτοι συμμετείχαν αγωνιστικά. Η τελευταία ήταν βοηθός αποστολής και ο Γλυνάτσης ήταν επίσης αρχηγός της αποστολής.

 

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Μιχάλης συμμετείχε σε 9 αγωνίσματα. Στα 200μ Κολύμβηση με Εμπόδια, κατέλαβε την 5η θέση σημειώνοντας Πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών. Στο αγώνισμα 12.5μ Ρίψης Σχοινιού, ακυρώθηκε εξαιτίας λανθασμένης ρίψης του Στάθη. Μόλις βγήκαν από το νερό, είπε «αχ ρε Στάθη!»

 


Στα 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα, κατέλαβε την 2η θέση σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών. Βγαίνοντας από το νερό, είπε στην κάμερα: «Στα τελευταία 5μ κολυμπούσα μόνο με την ψυχή μου. Τα πόδια μου δεν τα νιώθω. Βγαίνοντας από το νερό τα ξέχασα στον πάτο της πισίνας. Όποιος τα βρει, να μου τα φέρει παρακαλώ!»


 




Στα 100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα, κατέλαβε την 3η θέση.

 

Στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου, κατετάγη 5ος.

 


Στο Surf Race, το νερό ήταν κρύο και λόγω έλλειψης διευκρινήσεων, δεν γνώριζε ότι μπορούσε να αγωνιστεί με στολή. Έτσι από την αρχή της κούρσας αγωνιζόταν με μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων αθλοσωστών που είχαν προστασία από το κρύο. Παρόλα αυτά κατετάγη πλησίασε το βάθρο τερματίζοντας 4ος. Ήταν τόσο κοντά για την κατάκτηση ενός ακόμα μεταλλίου. 


Στο Oceanman δεν κατάφερε να τερματίσει λόγω απειρίας στην κωπηλάτηση του surf ski. Έπειτα από αρκετές προσπάθειες να δαμάσει τα κύματα, οι κριτές του ζήτησαν να διακόψει την κούρσα του.

 Στο Beach Sprint, κατέλαβε την 4η θέση. 


Στο Beach Flags κατέλαβε την 5η θέση.

 


ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Ο Στάθης δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι ο Μιχάλης είχε βγει 2ος στην πρώτη κούρσα. Ήλπιζε για κάτι καλό επειδή ήξερε ότι ο Μιχάλης είναι από τους νεαρότερους στην κατηγορία του αλλά που να φανταστεί ότι θα καταφέρναμε να κατακτήσουμε ένα βάθρο. Ο Μιχάλης όμως ήταν διαβασμένος. Είναι καλός στα logistics. Όταν συνειδητοποιήθηκε ότι μόλις Έλληνας είχε κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία των πανευρωπαϊκών αγώνων, οι στιγμές ήταν μαγικές. Η Ειρήνη έτρεξε να τον αγκαλιάσει. Ο Στάθης του είπε: «Έχεις συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί τώρα; Καταλαβαίνεις ότι έχεις γράψει ιστορία;» Οι κόποι είχαν δικαιωθεί. Τι σημασία είχε που είχαμε ακυρωθεί στη ρίψη σχοινιού; Έτσι το «αχ ρε Στάθη» που έλεγε συμπονετικά ο Μιχάλης στον Στάθη για την ακύρωση, τώρα μετατράπηκε σε «αχ ρε Μιχάλη» επαινετικά για τον θρίαμβο.

 


Σε άλλα θέματα της ζωής, ο κόσμος λέει ότι «ένα ίσον κανένα». Στον αθλητισμό δεν είναι έτσι, γιατί μια και μόνο επιτυχία είναι ικανή για να γραφτεί ιστορία. Όμως ο Μιχάλης ήταν προπονημένος και για δεύτερο θρίαμβο. Έτσι ανέβηκε ξανά στο βάθρο, αυτή τη φορά για να πάρει χάλκινο μετάλλιο. Η Κάλυμνος, η Ελλάδα, ο ΝΟΚ Πρωτέας και η ΕΑΝΕ, θριάμβευσαν ξανά δια του Μιχάλη. Ευτυχία στην Ελληνική αποστολή. Απόλυτη δικαίωση στους οραματισμούς και τους πόθους. Όπως είπε σε συνέντευξη στην Κάλυμνο, «η χαρά όλων μοιράζεται, δεν είναι ποτέ ατομική!» 

 



ΣΧΟΛΙΑ

Στο τέλος των αγώνων, ο Μιχάλης δήλωσε: «Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος. Πήγα αρκετά καλά σε όλα τα αγωνίσματα πισίνας και θάλασσας. Έζησα μια όμορφη εμπειρία γεμάτη συναισθήματα και αγωνία. Η χαρά της επιστροφής στο νησί μου με τα δύο μετάλλια στο στήθος είναι πολύ μεγάλη. Οι ευχές αθλητών, οικογενείας και φίλων με συντρόφευαν και μου έδιναν δύναμη σε αυτή την αποστολή. Ελπίζω οι επιτυχίες μου να παρακινήσουν περισσότερο κόσμο να μάθει και να έρθει να γνωρίσει το άθλημα. Το άθλημα είναι 13 ετών στην Ελλάδα χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις. Μακάρι το μέλλον να είναι πιο λαμπρό. Η ένταξη μας στην Μεσογειακή Συνομοσπονδία Ναυαγοσωστικής δεν δημιουργεί σχέδια αλλά μια μικρή ελπίδα να αγωνιστούμε, ως Πρωτέας αλλά και άλλοι, στους πρώτους Μεσογειακούς Αγώνες! Ευχαριστώ τα μέλη της αποστολής, Στάθη, Παντελή, Ειρήνη, την ΕΑΝΕ, τον Πρωτέα, την Sportiva Sturla και την Minerva Marine. Ένας μόνος καταφέρνει λίγα. Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!»


 


Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, είπε: «Ο Μιχάλης είναι αυτό που αποκαλούμε πολυεργαλείο. Έχει οργανωτικές, προπονητικές και αγωνιστικές αρετές που αξιοποιήθηκαν και απέφεραν καρπούς σε αυτή την διοργάνωση. Επειδή δεν έχει φτάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του ως χαρακτήρας και επιδόσεις, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να μας εντυπωσιάζει, όπως το κρασί που νοστιμίζει όσο ωριμάζει με τον χρόνο. Αισθάνομαι χαρά και ευγνωμοσύνη που έζησα αυτούς τους αγώνες κοντά του. Είμαι υπερήφανος για όσα κατέκτησε. Ο Μιχάλης έγραψε την δική του ιστορία και συνέβαλε στο να γραφτεί μια σελίδα στην ιστορία της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής αθλητικής ναυαγοσωστικής. Είμαστε σε κομβικό σημείο. τα πράγματα να πάνε καλύτερα στο μέλλον. Στην βιογραφία του, ο Νέλσον Μαντέλα, είπε ότι η αξία της κατάκτησης του παγκοσμίου κυπέλλου ράγκμπι δεν ήταν η μοναδική επιτυχία του. Πολύ περισσότερο από αυτό, ήταν η ελπίδα ότι εφόσον κάτι καλό έγινε για πρώτη φορά, τότε μπορεί να επαναληφθεί. Ευελπιστώ ότι οι δάφνες του Μιχάλη Γλυνάτση και του Παντελή Αβραμίδη, θα εμπνεύσουν το εγχώριο ακροατήριο και θα βρουν μιμητές!»

 


Ο παγκόσμιος και πανευρωπαϊκός πρωταθλητής, Παντελής Αβραμίδης, είπε: «Ο Μιχάλης είναι νέος και γερός αθλητής. Το δείχνει το παρουσιαστικό, η αγωνιστικότητα και οι επιδόσεις του. Δήλωσε σχεδόν όλα τα αγωνίσματα. Αυτό δεν το κάνει κανείς εύκολα. Σιγά – σιγά θα κατακτήσει κι άλλες νίκες. Το ταξίδι μαζί του ήταν μια απόλαυση. Η βοήθεια του στην αποστολή τεράστια. Οι επιτυχίες του ιστορικές. Τον ευχαριστώ για την συνεισφορά του και του εύχομαι να συνεχίσει με το ίδιο μεράκι ως προπονητής και αθλοσώστης!»