ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό Μουσείο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΑΝΕ

 

Ψηφιακό Μουσείο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΑΝΕ

Αθήνα 27/12/2023. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) εγκαινιάζει με υπερηφάνεια την λειτουργία του ψηφιακού Μουσείου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής (Μ.Α.Να.) στο οποίο εκτίθενται τεκμήρια ιστορίας της Ελληνικής αθλητικής ναυαγοσωστικής.

Δύο συνεργάτες της ΕΑΝΕ δημιούργησαν το ΜΑΝα. Εμπνευστής, δημιουργός και έφορος είναι ο Γιάννης Δημακόπουλος, Τμηματάρχης Εκπαίδευσης ΕΑΝΕ, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θεσσαλίας, υποψήφιος διδάκτωρ αθλητικής ναυαγοσωστικής στην ΣΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού Φαρσάλων, της γενέτειρας του μυθικού ήρωα Αχιλλέα. Την επιστημονική επιμέλεια, επιλογή και διακόσμηση των εκθεμάτων έκανε ο Πρόεδρος ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης.




Η δημιουργία του ΜΑΝα, συνοψίζεται στα παρακάτω:

  1. Για την δημιουργία του ΜΑΝα απαιτήθηκαν μήνες
  2. Αποτελεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΑΝΕ με σκοπό την προβολή του αθλήματος και την διατήρηση της ιστορίας της στην Ελλάδα.
  3. Διαθέτει μαθητοκεντρικό χαρακτήρα μέσω της ανακαλυπτικής και καθοδηγητικής μεθόδου.
  4. Η σταχυολόγηση και επεξεργασία τεκμηρίων ιστορίας μέσα από το τεράστιο αρχείο της ΕΑΝΕ που διαθέτει δεκάδες χιλιάδες ψηφιοποιημένου και έντυπου υλικού (φωτογραφίες, έγγραφα, εφημερίδες, βίντεο, βιβλία, αφίσες, αγάλματα), ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και τη γνώση. 
  5. Καταγράφτηκαν πρόσωπα και δραστηριότητες σε χρονικό εύρος 100+ ετών.
  6. Πολλά σημαντικά εκθέματα έμειναν αδημοσίευτα λόγω περιορισμού χώρου. 
  7. Περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες: εκπαιδευτικά προγράμματα, καμπάνιες, αγώνες (πολιτών, στελεχών ενόπλων δυνάμεων-σωμάτων ασφαλείας, φοιτητών), σημαντικές Ελληνικές και διεθνείς προσωπικότητες/υποστηρικτές της ΕΑΝΕ, νικητές διεθνών αγώνων, στιγμές ορόσημο, διδασκαλίες, ντοκιμαντέρ. 
  8. Το περιεχόμενο θα εμπλουτίζεται. 
  9. Η περιήγηση μπορεί να γίνει ευχάριστα από άτομα κάθε ηλικίας. 
  10. Διατίθεται δωρεάν και διαδικτυακά.



Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, είπε: "Η λειτουργία πραγματικού μουσείου ήταν ένα όνειρο. Το ψηφιακό μουσείο αποτελεί μια καινοτόμα προσφορά της ΕΑΝΕ και ένα ακόμα μέσο διάδοσης του αθλήματος που σώζει ζωές. Το ΜΑΝα παρουσιάζει την εξελικτική πορεία στην Ελλάδα του σπουδαιότερου αθλήματος!


Ο Γιάννης Δημακόπουλος, είπε: "Η ιστορία της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα είναι βραχύβια αλλά έχουν επιτελεστεί πολλά σημαντικά γεγονότα. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, θέτουμε με χαρά σε δημόσια θέα ένα σημαντικό έργο που θα διαπαιδαγωγήσει και προβάλει επιτεύγματα και στιγμές-ορόσημο με Ελληνικό πρόσημο. Ως άτυπο περιβάλλον μάθησης, ενισχύει τον μαθητοκεντρικό χαρακτήρα μέσω της ανακαλυπτικής μεθόδου και προσεγγίζει τις αρχές της συμπερίληψης που είναι η απαίτηση της εποχής μας."



Η ΕΑΝΕ προτείνει στα μέλη της, τις σχολικές μονάδες, τις κοινότητες φυσικής αγωγής, αθλητισμού, υγρού στίβου, εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής, να περιηγηθούν στο ΜΑΝα για να έχουν μια ψυχαγωγική και επιμορφωτική εμπειρία γύρω από την αθλητική ναυαγοσωστική.


Η ΕΑΝΕ είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος Ελληνικός οργανισμός από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να πραγματοποιεί ναυαγοσωστικούς αγώνες ως αθλητική αναψυχή/ αθλητικό τουρισμό. Είναι μέλος και σύμμαχος των μεγαλύτερων οργανισμών διάσωσης, κολύμβησης στον κόσμο. Όπως αποδεικνύουν τα εκθέματα του ΜΑΝα, το έργο και οι επιτυχίες της ΕΑΝΕ, την καθιστούν σπίτι του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα.