ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τσάρλι ο διασώστης καθήλωσε τους αθλητές

 



Ο Τσάρλι ο διασώστης καθήλωσε τους αθλητές

Γλυφάδα 11/12/2023. Ο «Α.Ο. ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ», ένας σύλλογος ακαδημιών ποδοσφαίρου, με προπονητή τον κύριο Χ. Κοντραφούρη,  μας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά.  Το τμήμα της κατηγορίας ηλικίας 9 ετών, διδάχθηκε την ιστορία του «Τσάρλι ο διασώστης» με μια ομάδα 12 παιδιών ηλικίας 9 ετών να γνωρίζουν τον ήρωα του γνωστού παραμυθιού και παράλληλα να μαθαίνουν βασικές γνώσεις ασφάλειας και διάσωσης στο νερό.

Οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν από πειθαρχία και τη σπουδαιότητα της σωματικής ακεραιότητα.  Μπορεί η ιστορία του Αγαπητού να φαίνεται ξένη όσον αφορά το άθλημα τους, όμως κάθε παιδί έπρεπε να τη κατανοήσει, πόσο μάλλον αν βρεθούν σε μια κατάσταση που μπορεί να τους φανεί χρήσιμη, όπως η διάσωση στο νερό.

Στη μια ώρα που έγινε η ανάγνωση και επεξήγηση του παραμυθιού, τα παιδιά καθηλώθηκαν από τις εικόνες και τα χρώματα, ενώ οι περιπέτειες του μικρού Τσάρλι τους κέντρισαν αμέσως την προσοχή. Σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης, προσπαθούσαν να δεχθούν όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται. Άλλοι κοίταγαν και άκουγαν προσηλωμένοι, άλλοι έδειχναν απορία. Με τις εικόνες που δείχναμε αντιλαμβάνονταν τα κοινά που είχαν με το παιδί του παραμυθιού, όταν τελείωσε η αφήγηση, οι αθλητές εκδήλωσαν ερωτήσεις για να τον γνωρίσουν καλύτερα και να πληροφορηθούν για ζητήματα πνιγμού. Έχοντας αποροφηθεί από την πλοκή, κατάφεραν να μάθουν όρους όπως «ναυαγοσωστική», «αθλοσώστης» και το πόσο ζωτικής σημασίας αποτελούν σε πραγματικές συνθήκες.

Μετά το πέρας των ερωτήσεων, προχωρήσαμε στην διεξαγωγή παιχνιδιών για να εφαρμόσουμε στην πράξη όρους ναυαγοσωστικής και να περάσουν καλα. Παίξαμε το παιχνίδι με τα σημαιάκια που καταχάρηκαν, αφού μετά από τη αδράνεια του παραμυθιού μπήκαν ξανά στην δράση και ενεργοποιήθηκαν.



Συνοψίζοντας,  η συνεργασία που είχαμε με τα παιδια ήταν πολύ καλή, περάσαμε πολύ όμορφα και ελπίζω να ήταν μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη και θα τους κάνει στην μετέπειτα ζωή να ασχοληθούν με τη ναυαγοσωστική. Θα θέλαμε να ευχαριστούμε τον σύλλογο και τους ποδοσφαιριστές για την θερμή φιλοξενία.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”. Εικόνες: Υακίνθη Φλάμπουρα Νιέτου.