ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο Τσάρλι στον Πανιώνιο ΓΣΣ

 


Safe Greece: Ο Τσάρλι στον Πανιώνιο ΓΣΣ

Ν. Σμύρνη 19/12/23. Τα 22 παιδιά 5-10 ετών από το τμήμα στίβου του Πανιώνιου ΓΣΣ διδάχθηκαν με ενθουσιασμό το παραμύθι «Τσάρλι ο διασώστης» και παίξανε το αγώνισμα της αθλητικής ναυαγοσωστικής «σημαίες».

Κατά την διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 2023 επέλεξα να παρακολουθήσω το μάθημα της αθλητικής ναυαγοσωστικής καθώς με ενθουσίασε η σύζευξη αθλητικού στοιχείου και η παροχή βοήθειας στον συνάνθρωπο. Με μεγάλη όρεξη μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω  για τα αγωνίσματα της αθλητικής ναυαγοσωστικής και το παραμύθι του μικρού Τσάρλι καθώς και να μοιραστώ την γνώση μου με παιδιά στο σύλλογο που είμαι κολυμβητής με τη βοήθεια της συμφοιτήτριας και φίλης, Νίκης Ναξάκη, που είναι επίσης αθλήτρια του συλλόγου στη σφύρα. Αν και είχα λίγο άγχος πριν ξεκινήσει η διδασκαλία του παραμυθιού μήπως η ιστορία δεν τους κινούσε το ενδιαφέρον, γρήγορα ξεπεράστηκε, αφού στα προσωπάκια τους αποτυπωνόταν ο ενθουσιασμός και η όρεξη για μάθηση. Συνοπτικά το παραμύθι έχει να μας διδάξει την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, την αγάπη και την πειθαρχία. Θα δανειστώ μια φράση από το παραμύθι που νομίζω αξίζει να επισημανθεί. «Οι πιο σημαντικές πράξεις μας είναι αυτές που περιέχουν αγάπη και γνώση. Η μεγαλύτερη χαρά  είναι να μαθαίνω πως να βοηθώ τους άλλους, γιατί κι αυτό περιέχει αγάπη!»


 


Σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος φροντίσαμε μετά και από προτροπή του καθηγητή μας, Στάθη Αβραμίδη, να παρουσιάσουμε το παραμύθι διαδραστικά. Προς μεγάλη μου έκπληξη, γνώριζαν το ρόλο του ναυαγοσώστη. Ένα παιδάκι αναφέρθηκε στη λέξη «ήρωας» για να τον περιγράψει, ενώ ένα άλλο (Κωνσταντίνος, 8 ετών) φώναξε πώς θέλει να μάθει να κολυμπάει, αν και ήταν στο χώρο του στίβου.  Εξαιτίας του μεγάλου χώρου που ο σύλλογος προσέφερε, είχαμε ευκαιρία  να αναπαραστήσουμε παιδιά και δάσκαλοι  τη “στάση αστερία” και την “στάση αγκαλιάς” η οποία ενθουσίασε τα παιδιά και τα προκάλεσε να ακούσουν την ιστορία με ζήλο. Για μεγαλύτερη αναπαράσταση ο ένας δάσκαλος διηγούνταν το παραμύθι και ο άλλος έδειχνε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε με ασφάλεια στη θάλασσα και την ανάνηψη. Τα παιδιά ξέφυγαν από την καθημερινότητα, ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον Τσάρλι, και επιζητούσαν να ξαναέρθει το καλοκαίρι για να αρχίσουν οι βουτιές. Στο τέλος του παραμυθιού αν και υπήρχε μια στενοχώρια από την έκβασή του, τα παιδιά αντιλήφθηκαν το σπουδαίο ρόλο του ναυαγοσώστη και είμαι σίγουρος πως αν και έκαναν κάτι διαφορετικό από τις απογευματινές τους δραστηριότητες, εντούτοις ξετρελάθηκαν.

Για να ανέβει ο πήχης και το απόγευμα να έχει αθλητική νότα, παίξαμε τις «σημαίες», ένα αγώνισμα αθλητικής ναυαγοσωστικής. Επιλέξαμε αυτό το αγώνισμα, γιατί πρώτον δεν απαιτεί μεγάλο χώρο και είναι εύκολα κατανοητό. Μάλιστα η πρώτη αντίδραση ήταν «θα παίξουμε μουσικές καρέκλες κύριε;» Εξηγήσαμε το παιχνίδι, χωριστήκαμε σε μεικτές ομάδες και με το σφύριγμα ξεκινήσαμε. Ήταν τόσο συναρπαστικό που τα παιδιά ενθαρρύνανε με χαρά τους δύο φιναλίστς στον τελικό. Στο τέλος μοιράσαμε στους μικρούς φίλους βεβαιώσεις συμμετοχής, βγάλαμε φωτογραφίες και σχηματίσαμε μια μεγάλη αγκαλιά. Ευχαριστώ το δάσκαλό μου, Στάθη Αβραμίδη, όχι μόνο γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να διδάξω αλλά γιατί με ενέπνευσε και μου έδωσε κίνητρο. Ειλικρινά ήταν μοναδική εμπειρία, με γέμισε συναισθηματικά και δεν ένιωσα στιγμή ότι ήταν μία τυπική υποχρέωση του μαθήματος.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Λαζάρου Γεώργιος.