ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τσάρλι εντυπωσίασε τον Α.Ο.Π. Φαλήρου


Ο Τσάρλι εντυπωσίασε τον Α.Ο.Π. Φαλήρου


Αθήνα, 29.01.2024. Ο Αθλητικός Όμιλος του Παλαιού Φαλήρου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ένα μέρος από τα αγωνίσματα της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής και να μάθει για την ιστορία "Τσάρλι ο διασώστης". Οργανώθηκε ένα διδακτικό πρόγραμμα για 14 αθλητές 10-11 ετών.

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Αθλητική Ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ Αθηνών μας δόθηκε η ευκαιρία να αφηγηθούμε το εντυπωσιακό και συγκινητικό παραμύθι «Τσάρλι ο διασώστης» και να διδάξουμε αγωνίσματα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Το μάθημα ξεκίνησε με την ιστορία του Τσάρλι ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά τον ρόλο που διαδραματίζει η ασφάλεια στο νερό. Μόλις τα παιδιά άκουσαν πως θα τους διηγηθούμε ένα παραμύθι, ξετρελάθηκαν και η ανυπομονησία τους ήταν τεράστια. Κατά την διάρκεια της αφήγησης οι μικροί είχαν απορροφηθεί από τις έντονες εικόνες του παραμυθιού που ήταν γεμάτες χρώματα και κίνηση. Στο τέλος της αφήγησης παρατηρήσαμε ότι οι απορίες τους ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες, καθώς προσπαθούσαν να μάθουν περισσότερα για την ζωή του Τσάρλι.

Αφού τα παιδιά μπήκαν στο πνεύμα της ναυαγοσωστικής, ήρθε η ώρα να γνωρίσουν το άθλημα από κοντά. Πριν μπουν οι αθλητές στην πισίνα, τους εξηγήσαμε περιληπτικά ποια αγωνίσματα θα κάνουμε και μόλις ένιωσαν έτοιμοι, αρχίσαμε. Αρχικά στο πρόγραμμα υπήρχε η προθέρμανση με 200μ κολύμβηση. Στην συνέχεια, η πισίνα ήταν 25μ και έτσι τα αγωνίσματα που διδάξαμε ήταν η σκυταλοδρομία μεταφοράς ανδρεικέλου 4x25μ, η ρίψη σχοινιού και η σκυταλοδρομία ρίψης σχοινιού 4x12μ. Στην αρχή υπήρχε μια δυσκολία με την μεταφορά του ανδρεικέλου γιατί ήταν η πρώτη τους γνωριμία, αλλά με τη θέληση που είχαν, το βρήκαν αμέσως. Έπειτα, αφού ολοκληρώσαμε την διδασκαλία των αγωνισμάτων, συμπεράναμε ότι  μπορεί να κουράστηκαν αλλά αναμφισβήτητα άξιζε. Ο πρωταρχικός στόχος για εμάς ήταν τα παιδιά να περάσουν καλά, να διασκεδάσουν και να χαρούν. Από τις αντιδράσεις τους καταλάβαμε ότι το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και αυτό μας έδωσε δύναμη. Η εμπειρία ήταν πολύ ευχάριστη και σίγουρα θα το ξανακάναμε.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνα: Ελπίδα Θεοχαροπούλου.