ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαθήματα ζωής δίνει ο Τσάρλι στο κατηχητικό

 


Μαθήματα ζωής δίνει ο Τσάρλι στο κατηχητικό

Νέο Ηράκλειο Αττικής, 21/1/2024. Έντεκα νεαροί μαθητές κατηχητικού διδάχθηκαν την αθλητική ναυαγοσωστική μέσω του παραμυθιού «Τσάρλι ο διασώστης». Τα ερεθίσματα που πήραν, προσέφεραν τροφή για σκέψη όσων αφορά την ασφάλεια στο νερό και το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους. Δίδαξαν οι φοιτητές Πέτρος Τριανταφύλλου και Απολλόδωρος Σαατσάκης.

Τα παιδιά στο κατηχητικό σχολείο της Αγίας Τριάδας πήραν εάν μάθημα ζωής. Ένα μάθημα ξεχωριστό, το οποίο μπορεί μια μέρα να σώσει την δική τους ζωή η κάποιου συμπολίτη τους. Μέσω του παραμυθιού, δείξαμε στα παιδιά την τέχνη της ναυαγοσωστικής και της εμπιστοσύνης. Δώσαμε βάση στην ενημέρωση των παιδιών, όσο αφορά την αθλητική ναυαγοσωστική, από τι αθλήματα αποτελείται, ποιοι οργανισμοί την υποστηρίζουν και την ιστορία της.

Ξεκινώντας από τα ονόματα που την ιδρύσαν και ποιες περιοχές την φιλοξένησαν. Έπειτα φέραμε κάποια παραδείγματα από συμβάντα που έχουν καταγραφεί σε παράλιες και πισίνες, είτε αυτά ήταν καλά είτε όχι. Τα παιδιά σοκαρίστηκαν, και  γεμάτα ανυπομονησία και όρεξη για μάθηση περίμεναν να ακούσουν τι λύσεις υπάρχουν για αυτά τα περιστατικά. Εμείς καθότι αντιληφθήκαμε και κατανοήσαμε τις απορίες τους, τους εξηγήσαμε τις βασικές τεχνικές ανάληψης και πρώτων  βοηθειών. Συμπληρωματικά, για να ολοκληρωθεί το πακέτο της ασφάλειας, αναλύσαμε όλους τους κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν για την σωστή κολύμβηση στην πισινά η και στην θάλασσα. Προς το τέλος του μαθήματος, δώσαμε στα παιδιά κάποιο ελεύθερο χρόνο έτσι ώστε να μας διατυπώσουν οποιαδήποτε απορία τους έχουν μείνει στο μυαλό, είτε σχετική με την αθλητική ναυαγοσωστική είτε πιο γενικές ερωτήσεις, και εμείς όπως ήταν αναμενόμενο τις απαντήσαμε όλες. Στο τελικό στάδιο της συνάντησης μας, ρωτήσαμε τα παιδιά πως τους φάνηκε η αθλητική ναυαγοσωστική και που μπορούν να βρουν πληροφορίες για αυτήν. Εκείνα με χαρά μας έδειξαν το ενδιαφέρον τους και μας έδειξαν πως τα ενδιαφέρει εξαιρετικά πολύ. Λίγο πριν φύγουμε μοιράσαμε στα παιδιά μια βεβαίωση παρακολούθηση για να μας θυμούνται για πάντα! Έτσι λοιπόν εάν ευχάριστο πρωινό έφτασε στο τέλος του. Με επιταχυμένο μάθημα ζωής και νέες γνωριμίες.


Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του Project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Ηλίας Δεληγιάννης.